Slušaj vest

Fudbalski svet je ostao u šoku kada je objavljeno da se Rafael Varan povlači! Sa samo 31 godinom francuski štoper je doneo odluku da završi karijeru jer ne može više da se bori sa povredama. Posle početaka u Lansu, decenije u Real Madridu i nekoliko godina u Mančester junajtedu on je potpisao za Komo ali vrlo verovatno nikada neće zaigrati za ovaj klub u Seriji A. 

Sada se o njegovoj situaciji oglasio dugogodišnji saigrač iz reprezentacije Francuske Ugo Ljoris. Kapiten i golman "trikolora" otkrio je da se tokom cele karijere Varan borio sa svojim telom i davao sve od sebe da ga održi u stanju da igra vrhunski fudbal. Izgleda da ga je tako preterao preko granica mogućeg.

"Video sam ga kako se bori sa svojim telom, sledeći svoje programe izgradnje mišića i prevencije, što je oduzimalo puno vremena, energije i truda. Stalno se borio protiv svog tela. Naterao je telo do krajnjih granica, i to je vredno divljenja. Stalno je išao do krajnjih granica, a to je istina o sportistima koji igraju na visokom nivou. Čak i kad je tek došao kod nas u reprezentaciju , nije bilo garancija da će s 30 godina biti vrhunski igrač, a stručni štab je bio zabrinut. Ali uspeo je da učini nešto neverovatno, nešto što ne biste posumnjali. Toliko je naporno radio da je uspeo fizički da se transformiše. Veliko je postignuće napraviti takvu karijeru u tim uslovima" rekao je Ljoris. 

Varan će karijeru završiti sa 93 nastupa i pet golova za reprezentaciju Francuske, osvojenim Svetskim i Evropskim prvenstvom i srebrom sa Mundijala u Kataru. Uz to ima četiri Lige šampioina, četiri Svetska prvenstva klubova, tri UEFA Superkupa, tri titule, tri superkupa i jednim kupom u Španiji, kao i sa jednom kup titulom u Engleskoj.

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: