Slušaj vest

Fudbalska reprezentacija Srbije u subotu od 20.45 igra vrlo važnu utakmicu sa Švajcarskom u Ligi nacija. Ne samo da je bitno zbog istorije duela sa Švajcarcima, koji su nas pobedili i u Rusiji i u Kataru, ne samo da je važno zbog toga što imamo tek jedan bod u prva dva kola, nego je izuzetno bitno zbog žrebanja za šešire u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo 2026.

Međutim, ništa ne govori da će biti lako. Atmosfera u timu je i dalje "poljuljana" zbog neuspeha u Nemačkoj, igra se i dalje traži, dok je veliki broj fudbalera "otkazao" Piksiju za predstojeće mečeve. Nećemo moći da računamo na Sergeja Milinković-Savića i Dušana Vlahovića, kao ni na Srđana Babića, Petra Ratkova, Ivana Ilića i Andriju Živkovića, odnosno Vanju Milinković-Savića. Svi sem dvojice prvopomenutih odsustvuju zbog povreda.

Dobra vest je da se vratio kapiten Aleksandar Mitrović od koga će se očekivati da popravi našu efikasnost pred golom, koja je na zabrinjavajućem nivou već duže vreme, ali imamo i mnogo neiskusnih igrača...

MN Press Trening Srbije

Očekivano je da Piksi ostane "veran" svojoj formaciji sa trojicom u poslednjoj liniji, iako možda na papiru za ovo okupljanje više logike ima da se pokuša sa četvoricom. Prednost je naravno to što smo uigraniji sa trojicom štopera, da su se eksperminenti sa drugim sistemom obično završavali katastrofalno za nas, kao i da posebno trenutak za novi ogled nije protiv Švajcaraca. Oni bi lako pronašli način da nas kazne.

Tako bi na golu trebalo da bude Predrag Rajković, dok u zadnjoj liniji očekujemo Strahinju Pavlovića, Nikolu Milenkovića i Strahinju Erakovića. To su trojica od četvorice koji su igrali u Nemačkoj, kada je odbrana bila najbolji deo tima, a jedina razlika je što Veljkovića nema zbog povrede.

Što se tiče bekovskih pozicija, tu su opcije zaista ograničene. Nema dileme da ćemo desno gledati Kostu Nedeljkovića, a levo Veljka Birmančevića - prosto jer druge alternative ne postoje. Pitanje je samo da li su njih dvojica u stanju da izdrže tempo od svih 90 minuta, pošto su u pitanju pozicije na kojima se fudbaleri "najviše troše" zbog velikog broja ponavljanja, dok zaista nije jasno ko bi mogao da ih zameni, ako se povrede.

U sredini veznog reda više opcija, ali i tu ne bi trebalo da bude iznenađenja. Saša Lukić bi pored sebe trebalo da ima Nemanju Maksimovića koji ima više minuta u nogama od Marka Grujića. 

Andrija Maksimović (2).jpg
Fudbalski savez Srbije 

Ispred njih će svi pogledi biti usmereni u Lazara Samardžića, ali i Andriju Maksimovića. Obećao je Piksi da će "Mesi" sigurno igrati, samo još nije odlučeno da li će početi ili ući sa klupe, ali prema poslednjim informacijama toliko je impresionirao tokom treninga da će biti u 11. Uz to, na ruku mu ide i što su opcije zaista ograničene, Piksi bi mogao da počne sa dvojicom napadača (dodatno da igra Jović), odnosno da pojača vezni red sa Grujićem. 

Jasno je da će napad predvoditi kapiten Aleksandar Mitrović i nadamo se da će ovoga puta uspeti opet da savlada golmana Švajcarske, ali i da se konačno raduje pobedi. Zaista je zaslužio posle svega što je prošao u prethodnim duelima sa rivalom koji nam se uvek nekako "izvuče".

Dakle, da rezimiramo, ovo je sastav Srbije za Švajcarsku: Rajković - Eraković, Milenković, Pavlović - Nedeljković, Lukić, N. Maksimović, Birmančević - Samardžić, A. Maksimović - Mitrović.

BONUS VIDEO:

MONDO/Milutin Vujičić Zamišljeni piksi zapisuje na treningu