Fudbal

Bejl zaustavio Hrvate u Kardifu, Nemci mogu i sa desetoricom, Poljska ODE!

Izvor mondo.rs

Žestoku utakmicu odigrali su Vels i Hrvatska, posle koje je situacija u grupi samo komplikovanija.

Ben Dejvis "razgrnuo" je dvojicu fudbalera Hrvatske kako bi došao do lopte koju mu je "povratnom" odigrao Garet Bejl i, dok su rivali dizali ruke i tražili faul od Bjerna Kujpersa, odigrao još jednom prema svom kapitenu.

Bio je to lak posao za asa Real Madrida u situaciji "1 na 1" sa Dominikom Livakovićem, pa je u trećem minutu nadoknade prvog dela igre anulirana prednost gostiju iz 9. minuta i solo prodora Josipa Brekala, koji su potom kao na "petoparcu" u gol pretvorili asistent Bruno Petković i strelac Nikola Vlašić.

Isti rezultat ostao je na snazi i posle osam minuta nadoknade drugog dela: Vels - Hrvatska 1:1 (1:1).

Holanđanin je produžio meč u Kardifu za ukupno 13 minuta zbog toga što su Danijel Džejms i Etan Ampadu ostajali bez svesti posle duela sa Domagojom Vidom i Petkovićem. Pogledajte kako je to izgledalo.

Hrvatska sa četiri boda u oktobarskom "prozoru", tri osvojena u četvrtak uveče pobedom nad Mađarskom na "Poljudu" od 3:0 i jednim vraćenim sa gostovanja na Ostrvu i dalje nije obezbedila plasman na Evropsko prvenstvo, ali vicešampioni sveta i dalje imaju realne izglede za to u novembarskom duelu sa direktnim rivalom, Slovačkom.

"Kockasti" su Slovake dobili 0:4 u Bratislavi.

Poljska je uzaludno pokušavala da slomi otpor ponosnih Makedonaca na krcatom stadionu u Varšavi sve do trenutka kada je najbolji napadač u istoriji te zemlje shvatio da večeras neće postići gol, koliko god se trudio, pa je odlučio da to uradi neko drugi. 

Asistencijama za pogotke Premislava Frankovskog u 74. i Arkadijuša Milika u 80. minutu, Robert Levandovski obeležio je prekid serije od sedam nastupa sa najmanje jednim golom i pritom odveo ekipu na EURO 2020.

Posle Belgije, Italije i Rusije, dobili smo i četvrtog finalistu: Poljska - Severna Makedonija 2.0 (0:0).

As Bajerna je do večeras bio u seriji od 11 pogodaka na sedam nastupa za klub i reprezentaciju.

Naše južne komšije mogu polako da razmišljaju o baražu, u kom će im rival najverovatnije biti selekcija sa teritorije naše južne pokrajne.

Jedina republika bivše SFRJ sa kojom se ne graničimo na poraz u Skoplju pre tri večeri dodala je i jedan u Ljubljani.

U "komšijskom derbiju" na "Stožicama" presudio je debitantski pogodak Šefana Poša u njegovom drugom nastupu za "A" reprezentaciju. Defanzivac Hofenhajma debitovao je u četvrtak, a u nedelju rešio golom u 21. minutu: Slovenija - Austrija 0:1 (0:1).

Gosti su u Beč poneli tri boda uz koja bi već 16. novembra pobedom nad Makedoncima pred svojim navijačima mogli i formalno da se pridruže Poljacima.

Pročitajte i ko bi sve mogao da završi posao u ponedeljak i utorak, ko sve ima šansu za popravni u baražu, a ko od ranije nema nikakve šanse da se nađe među 24 učesnika Evropskog prvenstva, koje će od 12. juna do 12. jula naredne godine biti održano u 12 gradova širom kontinenta.

  Minhen je jedan od gradova domaćina, a da utakmice na "Alijanc areni" neće proći bez domaćina izvesno je posle večerašnje ubedljive pobede sa igračem manje od 14. minuta utakmice u Talinu: Estonija - Nemačka 0:3 (0:0).

Selektor gostiju Joakim Lev eksperimentisao je protiv rivala koji je remijem sa takođe eliminisanom Belorusijom pre tri dana prekinuo niz od pet poraza u kvalifikacijama i u poslednju liniju odbrane poslao Emrea Džana, pored Niklasa Sulea u sredini i Markusa Halstenberga levo.

Džan, koji je od dolaska Mauricija Sarija u Juventus dva puta bio van protokola, pet puta ostao na klupi i zabeležio 89 minuta na terenu u četiri ulaska u igru, dobio je "kosku" od Sulea pod neočekivanim visokim presingom Estonaca, odlučio da propusti loptu koja je išla kroz šesnaesterac i potom je iznese na bok, ali nije video da mu se Frank Livak prikrao s leđa, pa su dve stvari bile neminovne.

Prekršaj i crveni karton, koji je bez razmišljanja izvadio Georgi Kabakov.

U svemu, nekadašnji Liverpulov "univerzalac" kojeg je Jirgen Klop koristio u veznom redu i desnom beku, ne i kao štopera, imao je sreće što je napadača Flore potkačio na nekih pola metra od kaznenog prostora, pa Bugarin nije morao da "duplira kaznu" pokazivanjem na belu tačku.

Bez obzira na to što mu je Sule iz relativne brzine poslao prejak pas, Džan je postavljanjem licem prema Manuelu Nojeru jasno pokazao da nema znanje potrebno za ulogu pouzdanog štopera, što je i potvrdio kada - ne znajući ko mu se nalazi iza leđa - nije odigrao nazad prema golmanu, pa i panično u gol-aut.

Ipak, kako nisu iskoristili ni prekršaj na 16 metara, Estonci nisu iskoristili ni igrača više, već su u narednih 75 minuta primili tri gola, od kojih je Ilkaj Gindogan postigao dva, a za treći asistirao rezervisti Timu Verneru.

Zanimljivo, Lev posle ranog isključenja jednog od centralnih defanzivaca nije pravio izmenu, već je samo dao znak ofanzivnim bekovima iz startne postavke 3-5-2 da budu nešto dublje postavljeni, a kada je i održao sastanak sa ekipom na poluvremenu dokazao je da može i tako da se ostvari ubedljiva pobeda.

Gindogan je zaigrao ofanzivnije i iz prostora iza napadača poslao loptu u mrežu u 52. i 58. minutu, a potom pomogao Verneru da se upiše u strelce posle četiri minuta u igri.

Nemci u novembru dočekuju Beloruse, pa Severne Irce, koji će pre toga ugostiti Holandiju. U tom smislu, pitanje direktnog plasmana iz Grupe C i dalje nije rešeno, ali će Ostrvljanima biti potreban istorijski podvig u poslednjih 180 minuta.

Zaostaju tri boda za rivalima, kojima u goste dolaze dva eliminisana tima. Holandija će posle Belfasta ugostiti Estoniju.

Rezultati:

Grupa C

Belorusija - Holandija 1:2 (0:2)
/Dragun 54 - Vajnaldum 32, 41/

Estonija - Nemačka 0:3 (0:0)
/Gindogan 52, 58, Verner 71/

Tabela: Holandija 15, Nemačka 15, Severna Irska 12, Belorusija (+1) 4, Estonija (+1) 1.

U novembru: Severna Irska - Holandija, Nemačka - Belorusija (16.11), Holandija - Estonija, Nemačka - Severna Irska (19.11).

Grupa E

Mađarska - Azerbejdžan 1:0 (1:0)
/Korhut 10/

Vels - Hrvatska 1:1 (0:1)
/Bejl 40+3 - Vlašić 9/

Tabela: Hrvatska (+1) 14, Mađarska (+1) 12, Slovačka 10, Vels 8, Azerbejdžan 1.

U novembru: Azerbejdžan - Vels, Hrvatska - Slovačka (16.11), Vels - Mađarska, Slovačka - Azerbejdžan (19.11).

Grupa G

Slovenija - Austrija 0:1 (0:1)
/Poš 21/

Poljska - Severna Makedonija 2:0 (0:0)
/Frankovski 74, Milik 80/

Izrael - Letonija (utorak, 20.45)

Tabela: Poljska 19, Austrija 16, Severna Makedonija 11, Slovenija 11, Izrael (-1) 8, Letonija (-1) 0.

U novembru: Slovenija - Letonija, Izrael - Poljska, Austrija - S. Makedonija (16.11), Poljska - Slovenija, Letonija - Austrija, S. Makedonija - Izrael (19.11).

Grupa I

Kazahstan - Belgija 0:2 (0:1)
/Batšuai 21, Munie 53/

Škotska - San Marino 6:0 (3:0)
/Mekgin 12, 27, 45+1, Šankland 65, Findlej 67, Armstrong 87/

Kipar - Rusija 0:5 (0:2)
/Čerišev 9, 90+2, Ozdoev 23, Dzjuba 79, Golovin 89/

Tabela: Belgija 24, Rusija 21, Kipar 10, Škotska 9, Kazahstan 7, San Marino 0.

U novembru: Kipar - Škotska, San Marino - Kazahstan, Rusija - Belgija (16.11), Belgija - Kipar, San Marino - Rusija, Škotska - Kazahstan (19.11).