Fudbal

"Her Flik" vodi Bajern protiv Olimpijakosa i na "Klasiker", a onda ko zna!

Izvor mondo.rs Izvor mondo.ba

Hans Diter Flik, poznat po nadimku Hansi, vodiće bavarski tim protiv Olimpijakosa u sredu u Ligi šampiona, kao i u najvećem derbiju nemačkog fudbala u subotu protiv Borusije Dortmund.

Posle otkaza Niku Kovaču, Bajern je saopštio da će ekipu u predstojeće dve utakmice voditi njegov dosadašnji pomoćnik Hans Diter Flik.

Trenutno, kao prelazno rešenje do imenovanja novog trenera, ali ko zna, možda će Her Flik i ostati na toj funkciji dugoročnije.

Flik je pre 11 godina samostalno vodio reprezentaciju Nemačke zamenjujući tada supendovanog selektora "pancera" Joakima Leva.

U četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Austriji i Švajcarskoj, Nemci su savladali Portugal (3:2) pogocima Bastijana Švajnštajgera, Miroslava Klosea i Mihaela Balaka, ali se njegov tim tada dosta mučio na stadionu "Sveti Jakov" u Bazelu.

Inače, Flik je od 2005. godine kad je napustio mesto glavnog trenera Hofenhajma uvek čovek iz pozadine. Medijski je poprilično bio nevidljiv, uglavnom je radio stvari vrlo tiho i temeljno.

Bio je pomoćni trener u reprezentaciji Nemačke zadužen za kornere i slobodne udarce, bez kojih "panceri" ne bi postali šampioni sveta na Mundijalu u Brazilu. Bio je sportski direktor nacionalnog tima, izvršni direktor u Hofenhajmu, pre nego što je potpisao za Bajern.

I opet na večito drugom mestu, kao pomoćni trener Nike Kovača.

Sad će opet dobiti priliku da izađe iz senke dosadašnjeg stratega Bavaraca, kojem je presudio njegov bivši tim Ajntraht "petardom" u Frankfurtu (5:1).

Osim utakmice Lige šampiona protiv Olimpijakosa, očekuje se da će voditi Bajern i u "Klasikeru" protiv dortumndskih "milionera" naredne subote.

A onda bi ga trebalo da ga nasledi neko od slobodnih velikih trenerskih imena, poput Masimilijana Alegrija, Ralfa Regnika ili Žozea Murinja.

Nemački mediji Flika doživljavaju kao vrlo suptilnog trenera. Pedesetčetvorogodišnji stručnjak je bio posrednik između igrača i Kovača, ima dobru reputaciju i odlične odnose, posebno sa šampionima sveta iz 2014. godine Manuelom Nojerom, Žeromom Boatengom i Tomasom Milerom.

Kad je došao u minhenski klub, izvršni direktor Bajerna Karl-Hajnc Rumenige je opisao Flika kao važnog pridošlicu i veliku pomoć Kovaču upravo zbog njegovih ljudskih kvaliteta, koji su selektoru Nemačke Joakimu Levu bili izuzetno važni.

"Ta pozicija mi odgovara", rekao je posle dolaska u Bajern, a prema navodima nemačkih medija, Flik je izuzetno sposoban taktičar, sa dobrim vezama, posebno u omladinskom fudbalu.

Pitanje je da li bi trebao da postane glavni trener? Za sada je sigurno da će voditi tim protiv Olimpijakosa i u "Klasikeru", a posle, ko zna?