Fudbal

Poruka Zvezdi i Partizanu od "srpskog Firmina": Razdvojićemo vas ove sezone

Autor Dušan Ninković Izvor mondo.rs

Mladi fudbaler je u dresu Čukaričkog debitovao u seniorskom fudbalu, a sada za tu ekipu igra kao pozajmljeni igrač Mančester sitija.

Izvor: MN Press

Nakon što smo uradili intervju sa Radomirom Kokovićem, trenerom Voždovca, uputili smo se u drugi deo grada. Na Banovom brdu čekala nas je drugačija, ali podjednako zanimljiva priča.

Slobodan Tedić, mladi napadač Čukaričkog koji je prethodnog leta prodat Mančester sitiju, sagovornik je sa kojim smo popričali o ekipi sa Banovog brda, narednom protivniku u prvenstvu, reprezentaciji, ali i engleskoj koja ga čeka narednog leta.

O tome šta su lični ciljevi ovog momka, kakve planove pre zimske pauze ima Čukarički, a kako je doživeo igranje za reprezentaciju, Slobodan nam je pričao pred meč protiv TSC-a. Naravno, najavili smo i taj susret, pravi mali derbi kola.

Zanimljivo je, a i nije toliko poznato, da si ti rođen u Podgorici. Ipak, za sebe bi rekao da si Novosađanin?

"Da, ja sam rođen u Podgorici, tamo sam živeo 2-3 godine. Preselili smo se u Novi Sad i ostao sam sve do dolaska u Beograd.", počinje priču Boba, kako ga zovu saigrači i ljudi u klubu.

Vojvodina ti je prvi klub u karijeri?

"Jeste. Sa 8 ili 9 godina sam stigao u Vojvodinu, nakon škole fudbala Bolesnikov."

Usledio je prelazak u Beograd i u Čukarički kada si imao 17 godina?

"Došao sam u Čukarički jer sam hteo da igram seniorski fudbal. Ovo je ipak mirnija sredina za tako nešto."

Kako neobično zvuči, mirnije, a dolazak iz Novog Sada u Beograd?

"Čukarički je dosta mirniji klub od Vojvodine. Ovde je manji pritisak i zato je lakše."

Izvor: MN Press


Ubrzo se i dogodio taj seniorski debi?

"Da, ja sam odmah počeo da treniram sa prvim timom. Pred utakmicu u kupu protiv Jagodine, pola sata pre polaska, pozvali su me i rekli da se spakujem. Tada sam i zaigrao u prvom timu, kod Nenada Lalatovića."

Sad si već odigrao oko 60 mečeva u seniorskoj konkurenciji, kako ti izgleda kad pogledaš unazad. Da li se isplatilo?

"Baš sam pre neki dan gledao na internetu koliko seniorskih mečeva imam. Nije to mala cifra, uopšte. Vredelo je, sve se isplatilo. Ni u snovima nisam zamišljao da će se ovako brzo razvijati. Nije mnogo prošlo od debitovanja do mesta startera."

Za tri sezone u seniorima, sarađivao si sa tri različita trenera, Lalatovićem, Krunićem i Veselinovićem. Kako uporediti njih trojicu?

"Kod sve trojice trenera sam i prošao pripreme sa prvim timom. Debitovao sam još kod Nenada Lalatovića, a kod sadašnjeg šefa sam se izborio za mesto u prvoj postavi. Svaki od njih mi je pružio šansu. Nema tu poređenja, svako je dobar na neki način. Naravno, svako ima svoj princip, a mi se prilagođavamo."

Što se tiče samog stila igre, ti si veoma zanimljiv napadač. Nije ti u prvom planu realizacija, više učestvuješ u igri?

"Volim da prilazim na loptu, da igram fudbal i da se izigram tokom meča. Gol dođe, on je plod dobre igre i borbe, a to volim da radim. Nisam napadač koji 90 minuta čeka u kaznenom prostoru i onda bude zadovoljan ukoliko se desi da zatrese mrežu. Ovako igram od rođenja, to je moj stil."

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović


S kim bi se u tom segmentu uporedio?

"Volim Firmina. On igra slično. Voli da prilazi po loptu, voli da učestvuje u akcijama. Naravno, svako razmišlja o golu, ali ima i nekih drugih stvari.", bio je iskren Tedić, iako Brazilac igra za ''rivalski'' Liverpul.

Ipak, različiti ste po fizičkim karakteristikama? Ti si viši, imaš duži korak…

"Nije ni on nizak, barem tako deluje. Ima mnogo napadača i mnogo različitih tipova, ali mislim da mi je on najsličniji. Odnosno, (smeh) da sam ja najsličniji njemu."

Pojavljuješ se na mestima koja nisu karakteristična za napadača. Koliko ti je lakše zbog tih elemenata koje imaš u igri?

"Generalno, današnji fudbal traži i visoke napadače. Imam prednost u skoku, imam prednost u koraku… Nemam ništa protiv nižih igrača, ali je lakše protiv njih."

Kako izgleda to tvoje učestvovanje u igri, kako bi opisao taj ulazak u vezni red?

"Posmatram igru. Ne gledam samo trenutke u kojima lopta ide ka meni, već gledam gde bih mogao da budem da je dočekam. Obično kada si usamljen pred protivničkim golom, tvoja igra se svodi na malo kontakata sa loptom. Ja volim da igram i zato prilazim."

Izvor: MN Press


Tebe su dobre igre u Čukaričkom preporučile i selektoru mlade reprezentacije. Već sa 19 godina si mladi reprezentativac.

"To je dodatni zahtev, treba opravdati i ta očekivanja. Svaki član reprezentacije Srbije treba da bude zahvalan što nosi dres koji najviše voli."

Kako komentarišeš kvalifikacioni ciklus? Počelo je loše, promena selektora, pa malo bolja igra. Šta očekujemo u narednim mečevima?

"Igračima je turbulentno kada se menja selektor. Navikneš se na jedno, pa se to menja… Sad smo ‘’uhvatili’’ zahteve novog šefa. Nije još to to, treba nam vremena."

Komentar o Iliji Stolici, selektoru mlade reprezentacije?

"Odlično je on nas vodio, s obzirom na to u kakvim smo okolnostima bili. Biće sve bolje kako vreme bude odmicalo."

Članovi mlade reprezentacije su I braća Ilić, da li ste napravili klan?

"Dobri smo, družimo se. Luka mi je namestio gol protiv Estonije.", dodaje uz osmeh mladi reprezentativac.

Ovo je, naravno, uvod u priču o Mančester sitiju. Šta ti je prva asocijacija kada čuješ Mančester siti?

"Prvo mi padne na pamet da nisam svestan koliko je to veliki klub. Neću toga biti svestan ni kad odem tamo. Tek ću u kontaktu sa igračima postajati svestan šta se dogodilo. Imam cilj, znam o čemu maštam I boriću se da zaigram za Siti." 

Uloge u napadu imaju Gabrijel Žezus i Aguero, kome bi ti dao prednost?

"Dao bih prednost Agueru, mada su obojica ozbiljni igrači. Onaj gol koji je Aguero dao protiv QPR-a je njega lansirao u srca navijača. Dugo je na sceni, obara rekorde i veoma je važan za tim. Sa njim bih se lakše uklopio u napadu."

Izvor: MN Press


Pre godinu dana, tačnije na polusezoni prethodnog prvenstva, proglašen si za najperspektivnijeg igrača prvenstva. Gde se vidiš godinu dana unapred?

"Laska mi ta nagrada, mnogo mi je drago zbog nje. Zadavao sam sebi nove ciljeve od tada. Radim još jače, treniram, nema opuštanja i idem u nove pobede."

Pošto još nisi u Engleskoj, da prognoziramo nešto za ovu sezonu. Izlazak u Evropu?

"Naravno, to je cilj. Dobro smo krenuli, imamo rezultate i treba da zadržimo to. Imamo cilj da budemo drugi na polusezoni, a da na kraju izađemo u Evropu.", ističe Slobodan Tedić velike planove tima sa Banovog brda.

Tvoj lični plan, dvocifren broj golova?

"Neću sada da pričam o brojevima. Na meni je da igram, da radim, da se borim, a golovi će dolaziti sami. Nemam određeni broj golova koji ću postići."

Da li ima nekih promena u ponašanju defanzivaca od kako si igrač Sitija?

"Malo me više respektuju sada, čini mi se. Nisam ulazio ni u kakav konflikt zbog toga, svi su bili ok, kao što I treba da bude u fudbalu."

A saigrači na treninzima?

"Isto, mada je bilo nekih šala na početku. Sada je i to već prestalo."

O tome kako su tekli pregovori između Čukaričkog i Mančester sitija, zbog čega je šampion Engleske tražio baš njega i šta je bio uslov srpskog kluba prilikom razgovora, govorio je i tadašnji sportski direktor "brđana" Vladimir Matijašević prilikom gostovanja u podkastu "Sve u 16".

Pogledajte tu epizodu...