Fudbal

Savet iz Partizana: Vežbajte pola sata, manje hrane, više povrća i vitamina

Izvor mondo.rs

Trener Partizana imao je savet za građane kako da treniraju i hrane se tokom izolacije zbog pandemije korona virusa.

Izvor: FK Partizan/Miroslav Todorović

Šef kondicionog tima FK Partizan, profesor Marko Stojanović, govorio je o režimu rada kojieg se tokom izolacije pridržavaju crno-beli.

Čovek zadužen za fizičku spremu fudbalera Partizana dao je i nekoliko vrlo korisnih saveta građanima, vezanih pre svega za ishranu i na koji način da vežbaju dok su kod kuća.


"Samnjen nivo fizičke aktivnosti znači i smanjen nivo eneregetske potrošnje. U tom smislu bitno je korigovati energetski unos. To je, možda, najlakše uraditi tako što ćemo smanjiti unos visokokalorične hrane. Generalna preporuka je povećati unos povrća...", rekao je profesor Stojanović.

Program treninga crno-belih za vreme izolacije.

"Onaj koji trenuntno sprovode igrači Partizana bazira se na očuvanju, koliko je to moguće, fizičke pripreme igrača. U tom smislu smo organizovali treninge koji se baziraju na treningu snage, prevenciji povreda i jednom visokointezivnom intervalnom treningu u trajanju od 20 do 25 minuta. Genaralni princip je napraviti kontrolu štete, što je moguće manje izgubiti nivo fizičke pripremljenosti koji smo sticali u toku zimskih priprema i tokom prolećnog dela prevenstva", naveo je trener Partizana.

Vežbanje kod kuće
Izvor: YouTube


Vrlo važno je u organizam unositi određene suplemente.

"Najzanimljiviji su suplementi koji utiču na otpornost organizma. Poželjno je koristiti cink, magnezijum, selen, vitamin c, kompleks vitamina b i naravno konsultovati se sa lekarima dodatno".


Svaki čovek bi barem pola sata dnevno trebalo da potroši u vežbanju.

"Potrebno je akumulirati minimum 30 minuta fizičke aktivnosti dnevno. To može da se ostvari aerobnim aktivnostima kao što su brza šetnja, vožnja bicikla i slično. Ili, vežbama snage, pre svega sa sopstvenim telom kao opterećenjem. Poželjno je dodati vežbe za stabilizaciju trupa. Za osobe treće životne dobi posebno je važno uključiti vežbe za balans i ravnotežu", rekao je Profesor Marko Stojanović.