PROBLEMI IZAZVANI KORONOM

Šta čeka srpske klubove: Manji budžeti, ko bude hteo može da se privatizuje

Autor Jovan Terzić

Predsednik Zajednice superligaša o finansijama i Zakonu o privatizaciji.

Izvor: Marko Metlas/© MN press, all rights reserved

Posledice korona virusa su ogromne, u gotovo svim sferama društva, a posebno ekonomiji.

Izuzetno jak finansijski šamar dobio je fudbal, koji se u većini evropskih zemalja igra bez publike na stadionima.

U Srbiji to nije slučaj, ali će naši klubovi i te kako osetiti probleme.

Svestan je toga predsednik Zajednice superligaša i prvi čovek Javora iz Ivanjice, Dragomir Lazović.

"Jako je složena situacija i sa aspekta finansija i zdravlja u svim klubovima. U četiri-pet klubova imamo igrače koji imaju korona virus, a samim tim su u izolaciji i amputirali su kompletnost tih klubova, uz oprez da se virus ne proširi na ostale igrače. Moramo biti pametni, da ne dođemo u poziciju koja se odnosi na razmišljanje - 'neće to mene'. Virus se lako prenosi i moramo biti jako oprezni i pametni", upozorio je Lazović i dodao:

"Što se tiče finansija, ja sam juče bio na Skupštini FSS i mogu reći da ni najmanje nije jednostavna situacija. Mnogi klubovi, posebno oni vezani za privredu, u jako su teškoj situaciji. I lokalne samouprave, čiji se prihodi baziraju na privredi, takođe su ugrožene. Budžeti klubova biće smanjeni, čime će doći i do diskreditacije kvaliteta klubova. Biće složena sezona, ali se nadam, večiti sam optimista, da će se virus staviti pod kontrolu i da ćemo se vratiti normalnom životu i da će se fudbal vratiti u normalne okvire".

Već dugo se priča o privatizaciji domaćih fudbalskih klubova, a predsednik Javora i Zajednice još jednom se dotakao teme Zakona o privatizaciji klubova.

"Na zakonu se radi. Ja sam član komisije za privatizaciju klubova, ali sam zakon mora da pretrpi još nekoliko izmena Zakona o sportu i usaglasi se sa zakonom Republike Srbije. Ipak, nije obaveza. Klubovi će razmotriti zakon, ukoliko budu imali sponzora i nekoga ko želi da izvrši privatizaciju kluba, moći će da uđu u to", istakao je Lazović. 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.