KO NASLEĐUJE LIVERPUL?

Posle 150 dana, DANAS se vraća LIGA ŠAMPIONA: Spremite se za najluđu završnicu sezone! (ANKETA)

Autor Nebojša Marković

Ovo smo čekali skoro punih pet meseci, od trenutka kada je UEFA morala da odloži takmičenje.

Ovako nešto nikada nismo imali. Pandemija korona virusa i dalje pravi probleme čitavom svetu, a najbolji evropski fudbal je zahvaljujući njoj dobio potencijalno najluđu i najuzbudljiviju završnicu jedne sezone!

Danas se vraća Liga šampiona, u formatu kakav niko nije mogao da pretpostavi ni pre šest meseci, a kamoli kada se lopta prošlog leta zakotrljala u kvalifikacijama za ovo takmičenje.

Prošlo je tačno 149 dana od tog 11. marta, kada je Pari sen Žermen izbacio Borusiju Dortmund, a Atletiko Madrid na sred "Enfilda" izbacio i dalje aktuelnog prvaka Evrope, Liverpul.

I onda - STOP! Pandemija je učinila svoje, a UEFA je pronašla rešenje - završni turnir u Portugalu, gde će se mečevi četvrtfinala i polufinala igrati na samo jedan meč.

Format koji podseća na EURO i Svetsko prvenstvo morao je ove sezone da bude primenjen i na Ligu šampiona i baš zbog toga bi navijači širom sveta mogli da očekuju još uzbudljiviji kraj sezone.

Sva ostala prvenstva su završena i pred nama je 11 utakmica, uz onu poslednju koja će biti odigrana 23. avgusta u Lisabonu!

Prvo ćemo gledati četiri preostala meča osmine finala, dva u petak i dva u subotu. Potom slede mečevi četvrtfinala koji će se igrati u četiri dana od 12. do 15. avgusta.

Polufinala nas očekuju 18. i 19. avgusta, a onda u nedelju 23. sledi veliko finale. Naravno, glasajte koga očekujete da osvoji "ušati" pehar!

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

JUVENTUS - OLIMPIK LION (prvi meč 0:1)
petak, 21.00

Možda je Juventus osvojio devetu uzastopnu Seriju A, ali ukoliko "bjankoneri" ne izbace Lion, prva sezona Mauricija Sarija na klupi tima teško da će biti smatrana za uspešnu.

Juveu je Liga šampiona prioritet , naročito otkako su platili 100.000.000 evra za dolazak Kristijana Ronalda i bolje bi im bilo da ne prikažu formu iz mečeva u prvenstvu od nastavka sezone.

Lion, sa druge strane, ima minimalnu prednost i Liga šampiona im je jedina nada da će igrati u Evropi naredne godine. Da, moraju da osvoje ovo takmičenje, što deluje zaista nerealno u ovom trenutku, pošto su u trenutku prekida francuske Lige 1 bili na sedmom mestu. Lion je od prekida sezone zbog korona virusa bez ijedne zvanične utakmice, što im takođe neće pomoći.

MANČESTER SITI - REAL MADRID (prvi meč 2:1)
petak, 21.00

Biće ovo poslastica večeri! Real Madrid je imao tešku situaciju u Primeri kada se sezona nastavila, ali su ostvarili svih devet pobeda i tako iskoristili kikseve Barselone da se vrate na tron Španije. Ali zna se da Real uvek napada i tron Evrope. Za tako nešto moraće da idu protiv njihovog neprijatelja Pepa Gvardiolu i posle 1:2 na "Bernabeuu" u prvom meču, Madriđani će morati da nadoknade gol zaostatka i broj golova u gostima.

Mančester siti nije uspeo da osvoji FA kup, Premijer ligu su odavno već i izgubili, i sada je fokus na plasmanu u četvrtfinale. Real će biti malo odmorniji, ali i "građani" su bili u vrlo dobroj formi u trenutku završetka Premijer lige, naročito "svemogući" Kevin de Brujne. Nadamo se spektaklu!

BARSELONA - NAPOLI (prvi meč 1:1)
subota, 21.00

Još jedan zanimljiv okršaj ćemo imati prilike da gledamo, naročito kada znamo situaciju u dva kluba. Napoli je uspeo da se plasira u Ligu Evrope kroz Seriju A, Đenaro Gatuzo je dobio poverenje uprave, a kroz Ligu šampiona će probati da samo poprave utisak posle lošeg starta sezone.

Pobeda protiv Barselone bi bila zaista velika stvar, ni polufinale onda ne bi bilo tako daleko, a da ne pričamo kako bi to uticalo na Barsu. Katalonci su se potpuno "raspali" u finišu Primere, toliko da je Lionel Mesi morao da izađe u medije i kaže da je njegova ekipa slaba i da ne zaslužuje da se bori za trofeje sa onakvom igrom kakvu su prikazivali.

U Napulju se Barsa takođe mučila, uspela da stigne do remija, a sada je na njima da overe kartu za četvrtfinale. Njihovu sezonu jedino će moći da izvuče osvajanje Lige šampiona.

BAJERN MINHEN - ČELSI (prvi meč 3:0)
subota, 21.00

Znamo da do kraja sezone imamo da pogledamo 11 mečeva Lige šampiona i mislimo da je sasvim prihvatljivo što će samo jedan od tih mečeva biti bez rezultatske neizvesnosti. To je upravo revanš Bajerna i Čelsija, pošto su Bavarci u prvom meču u Londonu pobedili "plavce" 3:0 i sada je za njih revanš samo dovršavanje posla.

Ekipa Frenka Lamparda objektivno ne može da nadoknadi toliki zaostatak, a ako se Robert Levandovski, Serž Gnabri i ostali rastrče kako umeju, nije nemoguće da usledi nova sigurna pobeda Nemaca.

PAROVI ČETVRTFINALA:

(1) Atalanta - PSŽ, 12. avgust u 21.00

(2) Lajpcig - Atletiko Madrid, 13. avgust u 21.00

(3) Barselona - Napoli, 14. avgust u 21.00

(4) Real/Mančester siti - Juventus/Lion, 15. avgust u 21.00

PAROVI POLUFINALA

Pobednik četvrtfinala 2 - Pobednik četvrtfinala 4, 18. avgust u 21.00

Pobednik četvrtfinala 1 - Pobednik četvrtfinala 3, 19. avgust u 21.00

FINALE - 23. avgust u 21.00