ZATO SU TAKO JAKI!

GDE SU NAŠI? Hrvati svake godine igraju finale Lige šampiona, a mi imamo samo sudiju MAŽIĆA!

Autor Milutin Vujičić

Statistika koja boli...

U finalu ovogodišnje Lige šampiona igraće Bajern i Pari sen Žermen, ekipe iz Nemačke i Francuske, a prostora za radost imaće i selektor reprezentacije Hrvatske.

Razlog je što će priliku za osvajanje najvažnijeg trofeja u klupskom fudbalu imati Ivan Perišić, odlični reprezentativac "vatrenih", a interesantno je da su Hrvati u finalu Lige šampiona sada već postali neka vrsta tradicije.

Naime, od 2012. godine bar jedan hrvatski fudbaler bio je član klubova koji su igrali finale Lige šampiona, a taj podatak uostalom potvrđuje i kvalitet aktuelnog vicešampiona sveta.

Hrvatska je tako osmu sezonu zaredom u finalu Lige šampiona, a najzanimljivije od svega jeste što su uglavnom pobeđivali timovi za koje su Hrvati i igrali. Doduše, jedini put da nisu igrali i samo gledali sa klupe bilo je prošle godine kada Dejan Lovren nije ulazio u igru za Liverpul.

Godinu dana pre toga jeste, dok je nasuprot sebe imao Luku Modrića, koji je u tom periodu četiri puta bio finalista, dok je njegov saigrač Mateo Kovačić dva finala gledao s klupe.

Hrvatska je od nezavisnosti imala 19 fudbalera u finalima Lige šampiona. Njih devetorica su i podizali pehar, neki i više puta.

Mario Mandžukić je bio u sastavu Juventusa i Bajerna u finalima Lige šampiona, dok je trofej s Barselonom podigao Ivan Rakitić. Sve je počelo 2012. godine kada su Ivica Olić i Danijel Pranjić osvojili Ligu šampiona u dresu kluba iz Minhena kome su očigledno Hrvati talični…

S druge strane Srbija nije imala predstavnika u finalu Lige šampiona još od 2013. godine kada je za Borusiju Dortmund nastupao Neven Subotić.

Izvor: MN Press

Mnogo uspešniji bili smo u ranijim godinama kada su klubovi Branislava Ivanovića, Nemanje Vidića i Dejana Stankovića igrali finala Lige šampiona, a zanimljivo je da smo jedini mogli da se dičimo srpskim arbitrom Miloradom Mažićem.

Penzionisani sudija iz Vrbasa vodio je glavnu reč u finalu iz 2018. godine u Kijevu kada su se sastali Real Madrid i Liverpul, i to odlično, a od fudbalera ni traga ni glasa...

Doduše, minut je nedostajao Dušanu Tadiću da to uspe sa Ajaksom prošle godine.

Izgleda da ćemo morati da sačekamo bar još jednu sezonu da se u finalu Lige šampiona pojavi i srpska zastava, a za to će biti potrebno da naši igrači naprave transfer u neki od velikih klubova, pošto su u vrhunskim trenutno samo Luka Jović i Nemanja Matić.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.