MONDO intervju

PARTIZAN ZA PIKSIJA IMAO "SPECIJALCA" - IZLUĐIVAO GA JE! Mogao je protiv svih, ali protiv njega NE

Autor Neša Petrović

Krajem osamdesetih godina, Partizan je imao "specijalca" za derbi okršaje protiv Piksija - Acu Đorđevića. Goran Stevanović otkrio je za MONDO u čemu je bila tajna uspeha đaka i prvotimca crno-belih protiv Zvezdinog asa.

Izvor: MN Press

Dragan Stojković Piksi, peta Zvezdina zvezda, postigao je u "večitim derbijima" protiv Partizana neke golove za pamćenje, poput "olimpijskog gola" (iz kornera) u Humskoj ili onog sa pola terena na "Marakani", nepriznatog zbog ofsajda.

Ipak, Piksi je na suprotnoj strani Topčiderskog brda imao čuvara koji mu je zadavao velike probleme. U pitanju je nekadašnji đak i prvotimac Partizana Aleksandar Aca Đorđević, čvrsti univerzalac crno-belih koji je bio u stanju da zaustavi Zvezdinu "desetku" kao malo ko u ligi.

U intervjuu za MONDO, nekadašnji Partizanov kapiten Goran Stevanović govorio je o tom rivalstvu kao neposredni svedok duela Stojkovića i Đorđevića.

U čemu je bila Đorđevićeva tajna protiv Piksija?

"Tajna je bila u Aci. Piksi je rekao da prosto ne može da igra protiv njega, zbog face koje je pravio tokom utakmice. Kaže 'Hoću da pričam sa njim, ali ne mogu, jer neće da priča. Stojim pored njega i ne znam šta ću. Kada ga vidim pored sebe, najradije bih tražio da me zamene'", setio se Stevanović razgovora sa Stojkovićem u intervjuu za MONDO.

Đorđević je osamdesetih bio kapiten omladinske reprezentacije i nesuđeni lider ekipe koja je u Čileu postala prvak sveta. Umesto njega to je postao Milan Pavlović, a Đorđević nije otputovao na to Svetsko prvenstvo jer je prethodno bio isključen na Evropskom prvenstvu u Subotici zbog sukoba sa Nemcem Matijasom Zamerom, koji je potom napravio veliku karijeru.

Posle fudbalske karijere, Đorđević se posvetio trenerskoj i na Farskim Ostrvima godinama sa velikim uspehom predvodi ženski tim Ki Klaksvika. Stariji navijači Partizana pamte ga po legendarnom golu protiv Glazgov Rendžersa u Škotskoj, ali i po nesrećnom kiksu protiv Fljamurtarija u Albaniji.

Posle Partizana igrao je za Napredak, zatim u Južnoj Koreji, Australiji, u Crnoj Gori, opet u Partizanu, Švajcarskoj i na Farskim Ostrvima, gde je završio karijeru i ostao da živi.

Kompletan intervju Gorana Stevanovića za rubriku "Mojih Top 11" autora Nebojše Petrovića možete uskoro čitati na MONDU.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.