MONDO INTERVJU

"CRNOGORSKI ZLATAN" NAJBOLJI STRELAC U ISTORIJI LIGE ŠAMPIONA: Damjanović za MONDO o rušenju rekorda u 40. godini!

Autor Nebojša Marković

Nekadašnji igrač Sinđelića, Železnika i Bežanije već 14 godina sa mnogo uspeha nastupa u Aziji, a nedavno je uspeo da uradi nešto nezamislivo - postane najbolji strelac tamošnje Lige šampiona. Dejan Damjanović za MONDO priča o vrlo uspešnoj 2021. godini.

Izvor: Profimedia

Kada je pre šest meseci govorio za MONDO, u pauzi između dve sezone i pre odlaska u Hong Kong, Dejan Damjanović je naglasio da mu je glavni cilj za 2021. da postane najbolji strelac u istoriji azijske Lige šampiona.

I u tom neverovatnom poduhvatu je uspeo! Damjanović sada za MONDO otkriva kako je za pola godine ostvario ono što u Aziji ni domaći igrači ne mogu da zamisle, a kamoli 40-godišnjak koji je rođen u Mostaru, igrao za reprezentaciju Crne Gore, a afirmaciju stekao u Srbiji.

Tačnije, Dejan Damjanović još nema 40 godina, bar ne još naredne tri sedmice. Do tada, možda ponovo obori sopstveni rekord, pošto je to već činio nekoliko puta u razmaku od prethodnih desetak dana.

Damjanović - golgeter kojeg su zbog građe, pozicije na kojoj igra, frizure i reprezentacije za koju je svojevremeno nastupao prozvali "crnogorskim Zlatanom Ibrahimovićem" - nastupajući za Kiči iz Hong Konga stigao je do istorijske brojke od 40 golova u azijskoj Ligi šampiona.

Za rekord su mu bila potrebna dva gola da nadmaši Li Dong-Guka (37 golova), što je i učinio već u drugom meču grupne faze. Potom je protiv kineskog Gvangžua bio jedini strelac u pobedi 1:0 za 39. pogodak, da bi to ponovio protiv istog kluba prethodne subote, ponovo 1:0. Dakle, rekord od 40 golova, tri više nego legendarni Korejanac.

"Kad sam došao ovde, moja želja je bila da prestignem rekord i budem broj jedan. Nisam znao kako ćemo mi izgledati, bio sam skeptičan, ali usledile su pobeda i gol na startu protiv Porta. U drugoj utakmici zamalo da pobedimo Serezo Osaku, ekipu iz Japana gde je liga daleko, daleko jača. I tu sam dao gol, tako da je fenomenalan osećaj da sam sve oko rekorda završio u prve dve utakmice. Sad sam ga samo popravio, da probam da ga podignem što više, da se drugi posle pomuče da stignu do tih 40 golova", počinje Damjanović priču za MONDO.

Dejan Damjanović proslavlja istorijski gol u azijskoj Ligi šampiona
Izvor: Profimedia/AFP Photo/Asian Football Confederation

E sad, ovo nije evropska Liga šampiona. Tamo nema dominacije nekolicine bogatih super-klubova koji svake godine bez problema mogu da računaju na osam, 10 ili 12 utakmica u takmičenju i dolazak do same završnice. U Aziji su stvari daleko turbulentnije i više se menjaju.

"Ne igra mnogo ljudi ovu Ligu šampiona i teško je dočarati koliko je ovo teško uraditi onima koji nemaju dodirnih tačaka sa azijskim ligama. Samo igrači koji su ovde igrali, po Kini, Japanu i Koreji, znaju koliko je uopšte teško doći u Ligu šampiona. Samo najbolja tri tima iz lige dođu do Lige šampiona, nije lako ni doći do tih timova da uopšte igraš za njih, a kamoli da onda igraš i da daješ golove. Mnogo je to teško. Mnogo je teško ući i u šansu, a kamoli davati golove", objašnjava Damjanović, bivši igrač južnokorejskih klubova Inčon, Seul, Suvon i Daegu, kao i kineskih ekipa Đangsu i Peking Guoan.

Stvar je utoliko teža ukoliko se bližite petoj deceniji života, a nastupate u ligi Hong Konga, koju naročito u Japanu, Kini i Južnoj Koreji ne smatraju konkurentnom. Damjanovićev Kiči im je sa devet bodova u prva četiri kola pokazao da nije sve baš tako.

"Za prolaz u narednu fazu Lige šampiona još zavisimo od drugih grupa, jer od pet drugoplasiranih timova, samo tri najbolja idu dalje. Moramo da pobedimo minimum jednu utakmicu u poslednja dva meča protiv tajlandskog Porta ili Serezo Osake. Preteško je, ali ne odustajemo. Niko nije očekivao da ćemo ovako prezentovati fudbal u Hong Kongu."

Upravo u Hong Kongu, Damjanović je kroz prvenstvo protutnjio kao da je tek sada stigao u najbolje igračke godine. Pravo iz karantina, priključio se timu i za šest meseci doneo Kičiju titulu kao najbolji strelac lige, najbolji igrač prvenstva i član idealnog tima lige.

"Došao sam u Hong Kong koji je bio nepoznanica, nisam znao mnogo detalja. Grad je sjajan, ekipa je stvarno super za ovu našu ligu. Mi smo tako lako osvojili tu ligu i "očistili" veći deo sezone da nemam reči. Odigrao sam vrhunski i ekipa mi je u tome pomogla. Postigao sam 17 golova na 14 utakmica, od toga sam samo 11 mečeva počeo. Imao sam nekoliko asistencija i bili smo baš dominantni. Oborio sam rekord sa Kičijem u Ligi šampiona i u dosta dobrom svetlu smo predstavili fudbal u Hong Kongu. Ispalo je da smo mi ozbiljniji od pola njih ovde koji su došli sa pričama da su mnogo jači od nas. Biće baš perfektno ako prođemo grupu u Ligi šampiona", priča Damjanović za MONDO.

Uprkos tome što traje od kraja 90-ih godina, i dalje ne izgleda kao da se bliži kraj njegove bogate karijere.

"Još uvek uživam na terenu i dobro se osećam. Više trčim i radim od svih iz ekipe, takoreći od svih ovih klinaca. Cilj je da probamo da napravimo čudo u ova dva kola Lige šampiona. Ovaj tim nikad nije imao više od tri boda u grupi, sada imamo devet posle četiri kola. To je već najveći uspeh u istoriji kluba, ali da probamo da napravimo i taj završni korak. Onda ću da dođem na odmor, pa ću da vidim šta dalje. Imam ugovor još šest meseci, videću, već me zovu sa drugih strana."

U Aziji mu je ove sezone posebno teško zbog striktnih pravila oko pandemije korona virusa. Testiranja su vrlo česta, a pripreme nekadašnjeg reprezentativca Crne Gore za poboljšavanje njegovog rekorda su vrlo jednostavne.

"Ne osećam nos koliko sam testova na koronu odradio... Napolju je 42 stepena, a već u utorak opet igram. Nemam vremena ni za šta drugo nego samo da 'trčim' pod klimu da odmaram i spavam, da se koliko-toliko oporavim", u šaljivom tonu završava Dejan Damjanović za MONDO.

Od napadača beogradskog Sinđelića krajem 20. veka, do titule najboljeg strelca u istoriji Lige šampiona Azije, Damjanović nastavlja da ispisuje istoriju...