NEVEROVATNO

ŠOK! REVOLUCIJA U FUDBALU - MENJA SE STARO PRAVILO? Hoće spektakl kao u Americi, ovo žele da bi zaradili JOŠ VIŠE novca!

Autor Nebojša Marković

Jedna od tema razgovora odgovornog tela biće produžetak pauze između dva poluvremena.

Izvor: Profimedia

Stiže "bomba" iz Velike Britanije! Fudbalska pravila mogla bi da ponovo budu promenjena i to radikalno.

Međunarodni odbor IFAB koji uređuje fudbalska pravila igre mogao bi da donese odluku o produžetku pauze između dva poluvremena na 25 minuta kako bi se stvorio prostor za šou program nalik onom tokom Superbol spektakla!

I dok fudbaleri sve više kukaju kako igrači ne mogu da predahnu zbog prenatrpanih kalendara takmičenja, a FIFA planira da uvede Svetsko prvenstvo na svake dve godine, fudbalski zakonodavci se bave nečim sasvim drugačijim.

Kako "Dejli mejl" piše pod šifrom "ekskluzivno", IFAB planira da vodi debatu ove sedmice o eventualnom produžetku pauze između dva poluvremena sa 15 na 25 minuta.

Sastanak će voditi u četvrtak, a deo rasprave biće i ova tema, a kako se navodi, ideja je da se stvori prostor za TV spektakl i vid zabave koji svake godine viđamo u pauzama tokom američkog NFL Superbola.

Ova ideja je potekla od KONMEBOLA, južnoameričke konfederacije, koja veruje da bi ta promena koristila njihovom glavnom takmičenju Kopa Libertadores, čije se finale igra u subotu između Palmeirasa i Flamenga. Dakle, da bi zaradili više novca.

Ova promena pravila bi omogućila i sličan scenario za Ligu šampiona ili finale FA Kupa, ukoliko bi organizacije poput UEFA i FA za tako nešto bile zainteresovane. Radi se o "Pravilu 7", delu teksta koji se tiče utvrđivanja koliko dugo traje pauza između dva poluvremena, a 2009. godine se pokušalo sa sličnim produžetkom pauze na 20 minuta. Ipak, neuspešno.

Primera radi, pauze između poluvremena u NFL-u traju oko 12 minuta, ali je za Superbol moguće da ona bude produžena i do čak 30 minuta.

Ostaje da vidimo hoće li se sa komercijalizacijom i finansijskom eksploatacijom fudbala dodatno nastaviti...