MONDO TEMA

10 SRPSKIH FUDBALERA ZA 10 DANA OSTAJU BEZ KLUBA: Oni postaju slobodni igrači - neki su traženi, neki ne znaju gde će!

Autor Nebojša Marković

Još 10 dana je ostalo do 30. juna i dana kada se i administrativno završava sezona 2021/22. Pred vama su desetorica srpskih fudbalera koji će tada postati slobodni igrači!

Izvor: MN Press/Profimedia/Orange Pictures/Pablo Morano

Ostalo je još 10 dana do kraja juna. Samim tim, svim onim fudbalerima kojima ovog leta ističe ugovor, on ističe za tačno 10 dana.

A među takvima je i nekolicina srpskih fudbalera. Oni će 1. jula postati slobodni igrači, osim ukoliko u međuvremenu ne dogovore prelazak u neki drugi klub. Ovo su desetorica srpskih fudbalera koji za 10 dana postaju slobodni igrači!

Videli smo već u junu nekoliko srpskih internacionalaca koji su menjali sredinu. Jedan od onih kojima je ugovor isticao bio je i Nemanja Matić, koji se iz Mančester junajteda preselio u Romu.

Ali ima i onih koji još uvek nisu 100% sigurni šta ih čeka u skoroj budućnosti. Ovo su srpski fudbaleri koji bi trebalo da pronađu nove klubove i to kao slobodni igrači, bez obeštećenja.

FILIP ĐURIČIĆ

Izvor: MN Press

Reklo bi se najveće ime od srpskih igrača koji su u ovom trenutku pred izborom novog kluba. Filip Đuričić neće ostati u Sasuolu, italijanski mediji su pominjali odlazak u Torino, pa čak i Lacio, ali još uvek nema konkretnih dogovora.

Navijači Crvene zvezde su sanjali njegov dolazak u klub za koji navija, ali 30-godišnji reprezentativac Srbije će, izvesno je, ostati u inostranstvu.

UROŠ SPAJIĆ

Još jedan reprezentativac Srbije je na ovoj listi. Uroš Spajić nije imao sreće, pošto je zimus dogovorio šestomesečni ugovor sa turskom Kasimpašom, ne bi li se vratio u formu, ali je doživeo tešku povredu.

Ovaj 29-godišnji štoper je zbog toga u problemu. Zbog ozbiljne povrede kolena, očekuje se da će pauzirati do kasnog novembra - i ne samo da će propustiti Svetsko prvenstvo u Kataru, pitanje je kada će ponovo naći novi klub. Za njega je, ipak, prioritet da što pre ozdravi.

NEMANJA RADOJA

Izvor: Profimedia/Orange Pictures/Pablo Morano

Nije uspeo Nemanja Radoja da pomogne Levanteu da opstane u španskoj Primeri, a kako stvari stoje, neće se tamo više ni zadržavati.

Nekadašnjem vezisti Vojvodine i Selte ističe ugovor ovog leta i moguće je da će Novosađanin želeti da promeni sredinu i potencijalno se čak zadrži u Primeri. Kao slobodan igrač, moći će da bira spram ponuda. Ranije se pominjala i Crvena zvezda...

ADEM LJAJIĆ

Izvor: Profimedia/Depo Photos/ABACA

Adem Ljajić je konačno slobodan igrač. Dugo su u Bešiktašu čekali da srpskom internacionalcu istekne ugovor zbog njegovih velikih primanja kojih nije hteo da se odrekne. Nije mu teško padali ni to što ove sezone ni minuta nije proveo na terenu.

Zato će biti zanimljivo gde bi Ljajić mogao da ode, jer je godinu dana bez fudbala, a sigurno neće biti "jeftina opcija" za klubove.

LAZAR MARKOVIĆ

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Dosadašnji igrač Partizana će, kako stvari stoje, ponovo put inostranstvu. Bio je jedan od najplaćenijih igrača crno-belih, ali nakon nijednog postignutog gola u Superligi prošle sezone, rešio je da ne pristane na produžetak ugovora sa 50% manjom platom.

Zbog toga bismo Markovića od leta mogli da gledamo negde istočnije, vrlo moguće na Bliskom istoku, gde postoji mnogo bogatih klubova...

LAZAR ROSIĆ

Nekadašnji štoper Radničkog iz Niša i Vojvodine je pred istekom ugovora u Portugalu. Moreirense i Lazar Rosić bi trebalo da se u narednom periodu rastanu, ali još uvek nema informacija gde bi 28-godišnji Kragujevčanin mogao da nastavi karijeru.

Kroz medije se spominjao Partizan, koji je u nedostatku defanzivaca, ali je Rosić svojevremeno izjavio da je veliki navijač Crvene zvezde i da za njihovog "večitog" rivala nikada ne bi igrao.

FILIP MALBAŠIĆ

Malbašić je jedan od igrača koji bi naredne sezone mogli da "ožive" karijeru. Krilni fudbaler je ne tako davno bio igrač Kadiza, nastupao je povremeno i u Primeri, ali je u januaru ove sezone usledila selidba u drugoligaša Burgos.

Ipak, bivši igrač Vojvodine je tamo potpisao na samo šest meseci, pa sada ponovo postaje slobodan igrač osim ukoliko u Burgosu ne odluče da sa njim produže saradnju nakon Malbašićevih 11 nastupa ovog proleća.

MIRALEM SULEJMANI

Izvor: MN Press

Proveo je čak sedam godina u Bernu igrajući za Jang Bojs, ali je i tome došao kraj. Miralem Sulejmani je posle Herenvena, Ajaksa i Benfike, završio i svoj četvrti angažman u inostranstvu.

Tamo se obreo još 2007. kada je napustio Partizan, a 33-godišnjak će sada biti u poziciji da bira naredni klub. Imajući u vidu njegovo iskustvo, ponuda će biti, samo još da vidimo gde to Sulejmani mogao da nastavi karijeru.

VUJADIN SAVIĆ

Izvor: MN Press

Jedan od igrača na koje su mnogi zaboravili. Blistao je u Crvenoj zvezdi pre pet godina, a Vujadin Savić je sada iskusni defanzivac koji će 1. jula proslaviti 32. rođendan.

Tog dana bi mogao i zvanično da ostane bez kluba, jer mu ističe ugovor s APOEL-om iz Nikozije. Tamo je upisao 14 nastupa ove sezone, a posle kratke epizode na pozajmici u ljubljanskoj Olimpiji, Savić će promeniti još jedan klub u svojoj dugoj kariejri.

VLADIMIR GOLEMIĆ

Jedan od retkih srpskih internacionalaca koji je uspeo da dobaci do neke od najjačih pet liga Evrope, a da nije nosio dres ni Zvezde ni Partizana. Vladimir Golemić je svojevremeno sa Krotoneom uspeo da stigne do Serije A, tamo je i davao golove iako je defanzivac, ali je toj bajci došao kraj.

S Krotoneom je u poslednjih šest meseci pokušavao da izbegne ispadanje iz Serije B i u tome nisu uspeli. Zbog toga bi bivši štoper Mladosti iz Lučana mogao da bude slobodan igrač, jer su gotovo nepostojeće šanse da će doći do produžetka saradnje dve strane.