Svaka čast!

POBEDILI CRVENU ZVEZDU, PA NAPRAVILI HAOS NA TRŽIŠTU: Dali su 650.000 evra, zaradiće 40 MILIONA!

Autor Dušan Ninković

Neverovatan posao škotskog tima sa dvojicom fudbalera iz Nigerije koje su doveli za male pare, a prodali veoma skupo.

Izvor: MN Press

Prethodne sezone je Rendžers u veoma neizvesnom dvomeču eliminisao Crvenu zvezdu iz nokaut faze Lige Evrope, a zatim stigao i do samog finala tog takmičenja. Nije uspeo da ga osvoji, Seltik im je u međuvremenu uzeo titulu u Škotskoj, ali u Rendžersu nemaju za čim da žale. Sada kada podvuku crtu, čini se da su u velikom plusu.

Ovih dana se o timu iz Glazgova priča zbog dva spektakularna transfera koje su napravili. Defanzivac Kelvin Bejsi (22) pojačao je Ajaks, dok je vezista Džo Aribo (26) novi fudbaler Sautemptona. I na ta dva transfera škotski tim je zaradio oko 30.000.000 evra! 

Dvojica nigerskijskih reprezentativaca važe za fantastično obavljen posao tima iz Glazgova, a velike zasluge za to ima i nekadašnji trener Stiven Džerard. Legendarni fudbaler Liverpula "otkrio" ih je dok je radio kao trener Rendžersa, pa je od klupskog rukovodstva tražio da ih dovedu u Škotsku. Aribo je stigao iz Čarltona kojem je plaćen 300.000 evra, dok je Bejsi nekadašnji fudbaler Lestera i za njega je plaćeno oko 250.000 evra na ime trening kompanzacije.

Obojica su prethodne sezone nastupali protiv Crvene zvezde. Podsetite se detalja sa beogradskog meča:

Nije im bilo potrebno mnogo vremena da u Rendžersu pronađu sebe. Aribo je u Škotskoj proveo tri godine pre nego što se izborio za povratak u Englesku, ali ovog puta ne u neki niželigaški klub. Kupio ga je Sautempton, plaćen je malo manje od sedam miliona, ali postoje i bonusi u dogovoru dva kluba. Ukoliko bi se svaki od njih ispunio, ukupan transfer veznog fudbalera iznosio bi gotovo 12 miliona evra.

Za fudbalera njegovih godina to je odličan posao, a u klupsku kasu škotskog velikana mnogo više novca doneo je njegov doskorašnji saigrač. Bejsi se preselio u amsterdam kod Dušana Tadića, a Holanđani su ga doveli nakon što im je odbrana pretrpela velike promene ovog leta. Mazraui je otišao u Bajern, Martinez u Mančester junajted, Taljafiko u Olimpik iz Liona, a za štopera iz Nigerije platili su 23 miliona.

Ukoliko bi se ispunile klauzule koje su ubačene u ugovor Rendžersa i Ajaksa, škotski tim bi za snažnog defanzivca mogao da dobije čak 26,5 miliona, što bi bio najveći transfer u istoriji škotskog fudbala. Ne dešava se često da neki igrač iz Premijer lige Škotske obezbedi ovako veliki transfer, posebno u kontinentalni deo Evrope. Poznato je da najbolji igrači Rendžersa i Seltika korak više u karijeri prave uglavnom u timove iz Engleske.

Kod Bejsija to neće biti slučaj, ali on i nije tipičan fudbaler za škotski fudbal. Rođen je u Italiji, reprezentativac je Nigerije, a fudbalski se "opismenio" u veoma kvalitetnoj akademiji Lestera koja nije imala dovoljno sluha za njega. Posle transfera u Ajaks verovatno im je krivo zbog toga...

Ali, to pokazuje da i "manji" timovi mogu da rade neverovatne stvari, čak i kada se čini da su u senci. Iako Škotska nije veliko tržište poput Engleske, nestvaran evropski niz Rendžersa privukao je poglede cele Evrope ka njihovom timu. Zbog toga bi samo Aribo i Bejsi mogli da donesu čak 38,5 miliona evra u klupsku kasu, uz još 10% od narednog transfera štopera koji će narednih godina igrati u Amsterdamu.

Imajući u vidu da je Stiven Džerard ubedio ljude u klubu da ulože oko 650.000 u njihovo dovođenje, deluje kao dosta dobar posao!