BIĆE BURNO

HAOS! UKRAJINCI TUŽILI FIFA, TRAŽE OGROMAN NOVAC: Oštetili ste nas usred rata, to tako ne može!

Autor Milutin Vujičić

Šahtjor smatra da im je FIFA nanela veliku štetu odlukom o "suspendovanju" ugovora njihovih igrača.

Izvor: YouTube/screenshot/FC Shakhtar Donetsk

Ukrajinski klub Šahtjor tužio je FIFA i to Sudu za sportsku arbitražu u Lozani i saslušanje ovim povodom očekuje se već u četvrtak. Razlog zbog kog je Šahtjor burno reagovao je odluka FIFA da "suspenduje" ugovore njihovih igrača zbog rata u Ukrajini, zbog čega su mnogi internacionalci iskoristili opciju i raskinuli ugovor, tako da klub iz Donjecka nije moga da zaradi na njihovoj prodaji i smatraju da su time oštećeni.

Šahtjor smatra da im je FIFA time nanela veliku štetu, zbog čega traže nadoknadu od 40 miliona evra, koja bi na neki način kompenzovala novac koji su izgubili tokom 2022. godine.

U saopštenju koje je objavio Sud za sportsku arbitraću iz Lozane navodi se da Šahtjor smatra da je odluka FIFA o "suspendovanju ugovora igrača" usled rata u Ukrajini potpuno ilegalna i da nije bilo zakona u okviru kog je FIFA mogla da donese ovakvu odluku. Dodaju da FIFA ne sme i ne bi trebalo da se meša u ovakve stvari. Optužuju ih da su prekršili i zakone Evropske unije, dodajući da su ovim potezom oštetili ukrajinske klubove.

Takođe, navodi se da je FIFA imala odgovornost da podrži i osnaži ukrajinski fudbal usred rata, a umesto toga odlučili su da ih "kazne" tako što su dozvolili internacionalcima da raskidaju ugovore ako to žele.

Podsetimo, veliki broj internacionalaca iz Šahtjora nije raskinuo ugovor nego je otišao na pozajmicu dok se situacija u Ukrajini ne smiri, tako da je recimo Manor Solomon završio u Fulamu, Pedrinjo u Atletiko Mineiru, dok je Markon otišao u Moncu. Ali, sve je to bilo posle silnih pregovora sa njima i zbog odluke FIFA.

Dobra vest je da nigde nije mogao da ode najbolji igrač Šahtjora Mihajlo Mudrik, od koga očekuju da će zaraditi rekordan novac, čak i do sto miliona evra.