ZVANIČNO

USVOJENO NOVO FUDBALSKO PRAVILO! Sudije će ubuduće OBJAŠNJAVATI odluke, evo o čemu se tačno radi!

Autor Milutin Vujičić

Fudbalske sudije ubuduće će morati da objasne gledaocima na stadionu odluku koju su doneli posle konsultacije sa VAR sobom ili nakon gledanja usporenog snimka.

Izvor: Profimedia

Svet se menja i sa njime fudbal, tako da ne čudi što se najpopularniji sport na svetu sve više "uvezuje" sa tehnologijom. Počelo je sa "sokolovim okom" koje sudijama govori da li je lopta prešla gol-liniju, potom je stigla VAR tehnologija koja ima mnogo mana, a to se rešava u hodu i FIFA je sada spremna da napravi ogroman korak koji će još više modernizovati fudbal, sve po ugledu na američki fudbal odnosno NFL.

Međunarodni odbor fudbalskih saveza (IFAB), koji inače i određuje pravila fudbalske igre, odobrio je danas da će glavni sudija na utakmici ubuduće nositi mikrofon, sve kako bi navijačima mogao da objasni odluke iz VAR sobe.

To je jedna od "novotarija" koje je propagirao legendarni trener Arsen Venger, a koja već godinama postoji u NFL-u. Odluke koje se donose će tako biti daleko transparentije i neće više biti prostora za slobodno tumačenje pošto će sudije biti u obavezi da javno saopšte zbog čega su dosudile konkretnu stvar. To će se posebno koristiti u trenucima kada sudija dobija "dojavu" iz VAR sobe, a gledaoci na stadionu, pa čak i kraj TV ekrana, ostaju bez jasno objašnjenja šta je bilo sporno i zašto je neka odluka usvojena ili preinačena.

Prvi put ćemo ovo videti na Svetskom klupskom prvenstvu iduće nedelje, dok će biti korišteno i na Svetskom prvenstvu za žene. To nije i jedina novost o kojoj se raspravljalo na današnjem sastanku, ali su mnoge stvari odbijene.

Tako, između ostalog, nije usvojen predlog o uvođenju "štoperice" odnosno zaustavljanju vremena zbog prekida o čemu se pričalo prethodnih meseci, ali je sudijama naloženo da nadoknada vremena bude daleko duža nego što je to bio slučaj ranije. Takvu promenu videli smo već za vreme Mundijala u Kataru, kada je nadoknada znala da bude i po desetak minuta.