MONDO PREGLED

5 KANDIDATA ZA TRENERA PARTIZANA: Legende, asovi i stručnjak zbog koga je Zdravko Mamić poveo RAT u Dinamu - i izgubio!

Autor Nikola Lalović

Gordan Petrić će uskoro odstupiti sa mesta trenera Partizana, ali ko će ga zameniti? Ovo je pet trenera koje je on predložio!

Izvor: MN Press

Trener Partizana Gordan Petrić je na konfereciji za medije pred meč sa Radničkim iz Kragujevca potvrdio ono o čemu se polemisalo, a to je da je dao ostavku. Naveo je da zbog zdravstvenih problema ne želi da nastavi, a govorio je i o svojim eventualnim nasledinicima. Pomenuo je nekoliko svojih potencijalnih predloga za naslednika na klupi Partizana, a neki od njih su već u klubu i odmah bi mogli da preuzmu odgovornost.

"I da predložim, da li neko mene sluša ozbiljno? Sigurno da mogu da saslušaju neke moje predloge. Toliko ima kod nas trenera. U našem klubu su dva trenera, tu su Duljaj i Albert, imate trenere kao što su Lazetić i Sale Ilić koji su ponikli u Partizanu, Darko Milanič je isto dečko koji je bio u Partizanovoj priči...", rekao je Petrić. Ali kakva je situacija sa njima?

IGOR DULJAJ (43) – Šahtjor, Savo i akademija!

Izvor: MN Press

Nekadašnji kultni defanzivni vezista Partizana je već tu. Posle završetka fudbalske karijere ostao je u Šahtjoru gde je u leto 2016. godine bio priključen stručnom štabu Paula Fonseke. Vratio se među crno-bele 2019. u decembru kada je stigao na poziv Save Miloševića. Na početku ove sezone je prekomandovan i preuzeo je Teleoptik, koji vodi kao šef struke i to mu je prvi samostalni posao. Sa "optičarima" nastupa u Srpskoj ligi Beograd i za sada radi sa talentima crno-belih. Da li je u ovom trenutku spreman da preuzme Partizan, veliko je pitanje. Osim rada u Partizanu i Šahtjoru treba napomenuti da je sa braćom Joakimom i Nenadom otvorio "Fudbalsku akademiju Duljaj" u rodnoj Topoli u srcu Šumadije. 

ALBERT NAĐ (48) – Prošao sve u Partizanu, samo još da bude trener!

Izvor: MN Press

Još jedan bivši reprezentativac i nekadašnji defanzivni vezista crno-belih. U dva navrata je nosio dres kluba iz Humske, odigrao je više od 200 prvenstvenih mečeva za crno-bele, osvojio pet titula i jedan kup sa Partizanom kao igrač. Nakon završetka karijere bio je sportski koordinator u Partizanu, a od 2010. do 2014. godine obavljao je funkciju sportskog direktora "parnog valjka", prvo nezvanično, a onda i zvanično od maja 2013. do maja 2014. godine. Nakon toga je napravio pauzu, pa je od 2017. do 2019. bio sportski direktor i trener srpskoligaša Rakovice, a u avgustu 2019. godine je takođe na poziv Save Miloševića usledio povratak u Humsku. Tri meseca je bio pomoćnik Miloševiću pre nego što je zamenio Žarka Lazetića na mestu trenera Teleoptika. Tu je bio sve do početka ove sezone, kada je seo na klupu pored Gordana Petrića, a Teleoptik je preuzeo Igor Duljalj. Još čeka svoj prvi ozbiljniji trenerski posao, a možda je baš ovo šansa. 

ŽARKO LAZETIĆ (41) – Dokazan, spreman, ali...

Izvor: Arenasport/printscreen

Manje igračko, ali svakako veće trenersko ime od prethodne dvojice. Nastupao je za crno-bele kao napadač u prvoj deceniji 21. veka, a u leto 2014. je počeo trenersku karijeru u Sremu iz Jakova, u Srpskoj ligi Beograd. Nakon toga je bio asistent Ivanu Tomiću u Teleoptiku, a zatim je Tomiću bio asistent i kada je nekadašnji centralni vezista vodio Partizan u sezoni 2015/16. Radio je sa omladinskim timovima u školi crno-belih, a u junu 2018. se priključio stručnom štabu Miroslava Đukića u Humskoj. Već je sedeo na klupi Partizana i to u martu 2019. godine kada je bio privremeno rešenje na nekoliko utakmica. U junu 2020. je preuzeo Metalac iz Gornjeg Milanovca i nakon odličnih rezultata tu preuzeo je TSC iz Bačke Topole sa kojim je trenutno u vrhu Superlige. Pokazao je da je spreman da strpljivo gradi karijeru, bira svoje prilike i pitanje je da li je spreman da sada dođe u Partizan. A pitanje je i da li TSC ima ikakvu nameru da ga pusti!

SAŠA ILIĆ (45) – Juri titulu u komšiluku!

Izvor: Profimedia

Legendarni kapiten crno-belih je skoro pa 20 godina proveo u dresu Partizana, osvojio je 18 trofeja i jedna je od najvećih legendi ovog kluba. Završio je karijeru 2019. godine i odmah se posvetio trenerskom poslu. Vodio je prvo U16 tim Srbije od 2019. do 2021. godine, potom je preuzeo U18 reprezentaciju, a onda je seo na klupu Čukaričog. Upravo posle meča sa Partizanom dobio je otkaz na Brdu nakon što je rekao da je sudija pogrešio na štetu crno-belih, a u korist njegovog tima. Očekivano, posle toga nije dugo bio bez posla. Sada je šef struke CSKA iz Sofije, sa kojim je trenutno prvi na tabeli sa 50 bodova, bodom više od drugoplasiranog Ludogoreca. Da li bi bio spreman da se odrekne borbe za titulu u Bugarskoj zbog povratka u Partizan? Ne deluje to kao realan scenario.

DARKO MILANIČ (55) – Mamić je rekao: On je taj!

Izvor: MN Press

Sećaju ga se malo stariji ljubitelji fudbala kao beskompromisnog defanzivca koji je u dresu Partizana zaslužio poziv u reprezentaciju SFR Jugoslavije. Igrao je od 1986. do 1993. godine za crno-bele, a trener je već 20 godina. Počeo je u manjim slovenačkim klubovima, pa je vodio Maribor do niza titula od 2008. do 2013. godine, što mu je donelo angažman u Šturmu iz Graca. Zatim je kratko vodio i engleskog velikana Lids, da bi nakon toga napravio dvogodišnju pauzu. Vratio se u Maribor, tu bio još četiri godine, a od tada je vodio Slovan, Pafos i Anortozis. Slobodan je od oktobra, Zdravko Mamić ga je letos hteo u Dinamo Zagrebu, a Krešimir Antolić, sve jači član uprave Dinama odbio je taj predlog, kao i povratak Marka Pjace i prvi put je "Maminjo" izgubio bitku u klubu sa Maksimira - upravo oko bivšeg asa crno-belih.

Izvor: MN Press

Mnogi bivši saigrači Slovenca svedočili su da je njegova ljubav prema Partizanu ogromna. Ima i ogromno iskustvo, pa deluje kao odlično rešenje. 

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt