MONDO TEMA

DA SE NE LAŽEMO, PARTIZAN NEMA KVALITET I TAČKA: Kad nema ni "utešnih nagrada", sve se vidi - kriza traje šest godina!

Autor Milutin Vujičić

Partizan nema kvalitet kojim može da napadne domaći trofej i jasno je ko je odgovoran za to. Kriza traje šest godina i nije počela juče, iako su neke stvari znale da "zamažu oči" javnosti poput utešnih pehara. Ali, Partizan je mnogo više od toga.

Izvor: MN Press

Fudbalski klub Partizan postoji, evo, već 78. godinu i tokom svoje istorije imao je mnogo kriza iz kojih je nekako, ali ipak uvek pronalazio izlaz. Pronalazio - zato što je znao u čemu je problem, zato što je sebi hteo da prizna, zato što je radio na tome da ga reši, a ne "zakopavao" sve pod tepih i nadao se da će kriza proći, odnosno da će veća snaći "onog drugog", dakle najvećeg rivala Crvenu zvezdu. Sada će šesta godina kako Partizan nije bio šampion Srbije, četvrta kako nije dao gol na stadionu "Rajko Mitić" i proći će najmanje pet kako nije obogatio Humsku nekim peharom. Nije uspeo čak ni da ponovo Kupom Srbije "zavara glad" za trofejima, a sve polako počinje da liči na stanje "pregladnelosti", kad vam više nije ni do čega, pa ni do tog jeb**og fudbala.

Posle meča protiv Kolubare (1:1), još jednog kluba koji je ovog proleća posle Mladosti GAT i Šerifa ispisao istoriju na stadionu Partizana, nije bilo čak ni toliko zvižduka i uvreda koje su postale deo folklora srpskog (i ne samo srpskog) fudbala posle izgubljenih bodova. Grobari su sa južne tribine izašli u 25. minutu pokušavši da još i na taj način pokažu nezadovoljstvo radom rukovodstva, kad ništa već drugo nije upalilo, što bi neki opisali i kao apatiju, ali...

Daleko od toga da su navijači Partizana potpuno ravnodušni na ono što se dešava sa klubom, ali polako već podsećaju na roditelje koji su svom detetu "sto puta objasnili istu stvar" i ljute se što ih nije poslušalo. Problemi nikako ne postoje od juče, ni godinu dana, a ni dve. Više puta se prešlo preko "dečjih boljki" poput sezona bez šampionske titule pošto su ratovi sa Crvenom zvezdom van terena odlazili u "otrovne vode", a istovremeno su osvajanje Kupa, evropska proleća i po koji transfer u inostranstvo služili da se kaže da u Humskoj sve funkcioniše bez problema.

Da se ne lažemo, Partizan u ovom trenutku nema kvalitet koji je potreban da ispuni makar jedan od tri cilja: osvajanje domaćih trofeja, dobri rezultati u Evropi ili prodaja igrača u inostranstvo. Zato nije potrebno češati glavu i pitati se "kako to" poput splitskog repera Vojka V, nego sebi priznati da Partizan ima problem koji je daleko krupniji od onoga što u ovom trenutku rukovodstvo želi da prizna.

Izvor: ATA Images/Dušan Milenković

Čak je i sportski direktor Ivica Kralj kritikovao selektora Dragana Stojkovića što na spisku nije bilo mesta za igrače Partizana, tom prilikom čak nabrajajući četvoricu igrača (!?). Uz izuzetak kapitena Slobodana Uroševića koji igra najbolju sezonu u karijeri i koji verovatno nije pozvan zato što mu ne odgovara pozicija ving-beka koju Piksi koristi, ali šta to, uz dužno poštovanje, "orlovima" u ovom trenutku u odnosu na druge mogu da ponude Svetozar Marković, Kristijan Belić i Samed Baždar? Štaviše, Baždar kao talenat srpskog fudbala izgleda da ni crno-belima u ovom trenutku ne može mnogo da ponudi jer je odigrao 157 od 720 minuta ovog proleća.

Odbijanjem činjenice da je kvalitativno na sve nižem nivou, Partizan i sebe dovodi u zabludu. Više nema dolazaka ni najboljih igrača Superlige, sve je manje i "povratnika" koji su kada zagusti znali da pomognu, a ni rešenja iz inostranstva ne prave razliku kao što su nekada. Ipak, kada se sve podvuče, najveći problem je što ni omladinska škola Partizana ne pravi fudbalere kao što je to bio slučaj tokom nekih od prethodnih kriza.

Na to je nedavno upozorio Bojan Ostojić u intervjuu za MONDO koji je istakao da u Teleoptiku, gde su uvek mladi igrači Partizana dolazili na kaljenje, vrlo ozbiljna situacija: "Moram da kažem da se Teleoptik malo zapostavio, nije kao ranije. Počevši od opreme koja je katastrofa, gotovo da imamo samo teren, igrači sa strane imaju hranu, ali finansijski gotovo ništa. Nemamo pomoć i to me brine. Sećam se da su prošle godine i navijači Partizana skupljali novac za OFK Beograd da se pomogne da se ne ugasi veliki klub, ali trebalo bi neko da se seti i momaka iz Teleoptika", kazao je Ostojić i istakao od Strahinje Pavlovića nije bilo velikog transfera.

Izvor: MN Press

Bez toga, klub ne može da živi, što se najbolje videlo u januaru i februaru 2022. godine. Partizan je slavodobitno ušao u novu godinu sa pet bodova viška u odnosu na Crvenu zvezdu, međutim umesto da se pojačaju i "odbrane" prednost, napravili su užasan prelazni rok koji ih je koštao titule.

Partizan je tada ostao bez važne osovine na sredini terena u vidu Aleksandra Šćekića, koga su pustili bez obeštećenja u Zaglembje iz Lubina (!?), da bi tek na kraju prelaznog roka stigli Marko Jevtović i Ljubomir Fejsa, nedovoljno spremni da odgovore izazovima (posebno se to odnosi na trofejnijeg igrača). Upravo zato što Partizan nije imao "pluća" za dva fronta, posustao je u trci sa Crvenom zvezdom i propustio šansu da prekine njihovu dominaciju, što je pre godinu dana u ovo vreme ukazao i Ranko Stojić.

"Prelazni rok je odrađen amaterski", rekao je Stojić za TV Arena sport posle eliminacije protiv Fejnorda: "Prva stvar, kada imate pet bodova prednosti u odnosu na konkurenta koji realno ima individualno bolji tim i koji se pojača u tom momentu, i to ozbiljno na pozicijama koje su neophodne, vi umesto da uložite u još dva vrlo kvalitetna igrača... Da uložite koliko treba, da li je to dva ili četiri miliona. Da nakon toliko godina postanete šampion, jer ćete posle na leto od te titule zaraditi 15 ili 20 miliona. Druga stvar, vi izgubite Šćekića i dovedete dva zadnja vezna. Ok jedan je delikatan jer nije igrao dugo kao Fejsa, Jevtović je tu da zameni Šćekića. Ali, vi ostajete bez dve desetke, dva organizatora igre, kada se znalo da će protiv Partizana svi igrati 100 odsto. Znalo se da Partizan igra protiv devet igrača iza lopte, uvek. Vama se Pantić povredi i pustite Sumu".

Izvor: Marko Metlas/© MN press, all rights reserved

Nakon toga, Partizan se "izduvao kao balon" jer je nestala i neverovatna energija Aleksandra Stanojevića, pa u manjku kvaliteta posle odlazaka Zdjelara, pa onda i Marka Jevtovića (!?), Lazara Markovića, Miloša Jojića, Aleksandra Miljkovića i drugih nosilaca prethodne generacije, odlučeno je da se "vruć krompir" uruči Iliji Stolici koji je pokušavao da zaigra nešto "taktičkiji" fudbal.

Ubrzo se pokazalo da ni to nije rešenje (kako i da bude u roku od samo mesec dana?), fudbal Gordana Petrića koji je naglašavao individualni kvalitet igrača je tek povremeno umeo da donese boljitak, ali bilo je pitanje trenutka kada će i to "zaribati" jer je Partizan postao predvidljiv. Istovremeno, ni igrači nisu mogli da prave razliku iz nedelje u nedelju, pa se sada tumara u mraku i trener Igor Duljaj u pokušaju da ohrabri igrače ističe da je do samopouzdanja. Možda i jeste, ali i da se popravi - Partizanu neće doneti ništa više od drugog mesta.

Izvor: MN Press

"Boli me to što su u Humskoj olako prihvatili da će uvek biti drugi u prvenstvu što je nedopustivo. U ovom timu nema hemije, ni pravog vođe na terenu. Jedini se za nijansu izdvajaju Bibaras Natho i Rikard Gomeš. U moje vreme smo imali Mirkovića, Tomića, Nađa, Kralja, Ćirića, pa su mlade učili šta predstavlja crno-beli dres. Definitivno su neophodne promene od samog vrha", rekao je nedavno bivši fudbaler crno-belih Srđan Radonjić i bio u pravu, pošto su utešne nagrade u vidu "Kupa Srbije", "prodatih fudbalera" i "proleća u Konferencijskoj ligi" počeli da zamenjuju ono što mora da bude obaveza Partizana da bi sezona bila uspešna, a to je dupla kruna.

Tim bez kvaliteta može da uspe na samo dva načina, prvi da puca od samopouzdanja i da ima trenera koji će ugroziti zdravlje da uspe u tome, a drugi da igra timski fudbal u kome uživa i da ima viziju u kojoj vidi izlazak iz krize. Partizan u ovom trenutku nema nijedno od ta dva.