Debakl

OVI PARTIZANOVI PORAZI DECENIJAMA BOLE! Crno-bele PETARDE u Evropi - debakl u Danskoj oživeo duhove iz Zagreba 1997.

Autor Mladen Šolak

Partizan doživeo jedan od najtežih poraza u Evropi

Izvor: MN Press

Pratizan je primio pet golova od Nordšjelanda i na severu Evrope doživeo veoma bolan poraz. Loše su crno-beli izgledali na svaki način, a iako su ubacili "petardu" u mrežu srpskog tima, Danci su mogli da postignu bar još nekoliko golova i da još drastičnije razbiju tim iz Humske. Trener Igor Duljaj preuzeo je odgovornost posle meča, govorio i o predstojećoj utakmici protiv Javora, jer je u ovom trenutku očigledno da crno-beli nemaju šta da traže protiv disciplinovanije, organizovanije... i na mnogo načina bolje ekipe Nordšjelanda. Broj primljenih golova nije u ovom trenutku najveći problem Partizana, jer je i na 2:0 za Dance bilo očigledno da će teško biti novog čuda i preokreta u Humskoj. Loša igra i razočaravajući nastup otvaraju mnogo bolnije rane o kojima će u Humskoj razmišljati večeras i narednih dana, a neizbežno će biti i prisećanje na slične rezultatske katastrofe Partizana u Evropi.

Najsvežija "petarda" u mrežu crno-belih bila je ona od 10. marta 2022. godine, kada je u Beogradu izgubio od Fejenorda 2:5. Bila je to nokaut faza Konferencijske lige i luda utakmica u Humskoj u kojoj su crno-beli dva puta vodili, golovima Bibrasa Natha i Nemanje Jovića, ali su gosti od 64. minuta i pogotka za 2:3 krenuli ka ubedljivom trijumfu pred Grobarima.

Prethodni jako težak poraz, sa "petardom" u mreži, Partizan je doživeo u Španiji, na San Mamesu, u utakmici grupnoj fazi Lige Evrope protiv Atletik Bilbaa, 5:1. I u toj utakmici su crno-beli rano postigli gol, udarcem Abubakara Oumarua u 17. minutu, ali su domaći takođe bili efikasni od starta i golovima Injakija Vilijamsa najavili svoj "rafal". Strelci za domaćina protiv tima Ljubinka Drulovića tada su bili i trojica sada penzionisanih igrača, Benjat Ečeberija, legendarni napadač Aric Aduriz i Gorka Elustondo.

"Petarda" pre te pala je u Partizanovu mrežu u Evropi 10 godina ranije, takođe na stadinu u Humskoj. Makabi Petah Tikva pobedila je crno-bele 5:2 u Beogradu, u prvom kolu Kupa UEFA u leto 2005. Ekipa Vladimira Vermezovića doživela je jedan od najtežih poraza u klupskoj istoriji. ""Makabi Petah Tikva je bio posledica šoka protiv Artmedije. Ti prokleti penali su srušili sve naše snove. Nije više bilo ni snage ni elana da se ostane na evropskoj sceni", govorio je o tom meču defanzivac crno-belih Zoran Bata Mirković u intervjuu za MONDO.

Pet golova u Evropi Partizan je primio i na oproštaju od Kupa UEFA 2002. godine, u meču protiv Slavije iz Praga - 1:5. Tim Ljubiše Tumbakovića tada je pao u produžecima, koje je golom izborio Vladimir Ivić. Ipak, u dodatnih pola sata crno-beli su doživeli brodolom, koji zbog ubedljive konačne razlike mora biti upisan u ovu crnu Partizanovu listu.

Sezonu ranije, Partizan je takođe na oproštaju od Evrope primio pet golova, od Rapida u Beču - 5:1. Ljubiša Tumbaković izveo je na teren od prvog minuta i sadašnjeg trenera crno-belih, Igora Duljaja, a na klupi domaćina sedeo je Lotar Mateus, koji je potom uveo Partizan u Ligu šampiona - samo dve sezone kasnije.

I naravno, najbolnija "petarda", ali i jedan od najbolnijih evro-poraza u klupskoj istoriji bio je onaj u leto 1997, protiv Kroacije (današnjeg "Dinama") u Zagrebu, 0:5. U utakmici nabijenoj tenzijom zbog još svežih uspomena na rat i na progon Srba iz Hrvatske, crno-beli su otišli na Maksimir posle pobede u Humskoj 1:0, koju je doneo golom Dragan Isailović. Međutim, u glavnom gradu Hrvatske sve je pošlo po zlu za srpski tim i to je jedna od najbolnijih uspomena - ne samo Partizana, već i srpskog fudbala nakon raspada SFR Jugoslavije.