MONDO TEMA

HOROR SEZONA SRPSKOG FUDBALA! Godinama ćemo TRPETI POSLEDICE - pali smo na 19. mesto, evo ŠTA ČEKA naše klubove!

Autor Milutin Vujičić

Srpski fudbal je ovu sezonu počeo na 11. mestu, a završava je na 19. i to će ostaviti ozbiljne posledice po ambicije naših klubova.

Izvor: MN Press/Football Seeding/Screenshot

Srpski fudbal doživeo je ove sezone pravu katastrofu u UEFA takmičenjima. Prvi put smo stigli do sjajnog 11. mesta na UEFA rang-listi, imali smo pet predstavnika u Evropi, od čega dva u Ligi šampiona, a nakon ove jeseni možemo samo da se držimo za glavu. Crvena zvezda, Partizan, TSC, Čukarički i Vojvodina su na 28 utakmica upisali jednu pobedu, dva remija i čak 25 poraza, usled čega se naš koeficijent "strmoglavio".

Srbija je pala za osam pozicija, tako da će od sezone 2025/26 biti na 19. mestu UEFA liste, što će ozbiljno zakomplikovati put naših klubova na velikoj sceni. Bajka o sve boljoj ligi nestala je preko noći, pa nas sada ponovo čekaju muke kakve smo imali recimo 2018. ili 2019. godine kada su "večiti" morali od samog početka da krče put.

Šta tačno znači 19. mesto na UEFA listi? To znači da će Srbija umesto pet predstavnika imati četiri, kao i da je pred njima veći posao u kvalifikacijama. Samo još naredne godine će šampion Srbije u plej-of nove reformirane Lige šampiona, dok će 2025. morati da igra od druge runde kvalifikacija. Uz to, pobednik Kupa Srbije će dobiti mesto u drugoj rundi kvalifikacija za Ligu Evrope, a drugoplasirani i trećeplasirani u prvenstvu će u drugu rundu kvalifikacija Konferencijske lige.

Vredi napomenuti da je Srbija ove sezone osvojila samo 1,400 bodova (od čega je većina od direktnog plasmana Crvene zvezde u Ligu šampiona), pa tako zvanična statistika kaže da su od nas gori samo Crna Gora, Gruzija, Litvanija, Severna Irska, Vels, Lithenštajn, San Marino, Gibraltar i Estonija. Društvo u kome niko ne želi da se pronađe...


Podsetimo, jedinu pobedu srpskom fudbalu ove sezone doneo je Partizan protiv Sabaha u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu, dok je Crvena zvezda upisala jedan remi u Ligi šampiona (Jang Bojs 2:2), a TSC u Ligi Evrope (Olimpijakos 2:2). Tužno je što smo imali čak tri predstavnika u grupnim fazama UEFA takmičenja i da nismo došli niti do jedne pobede, pa je tako sam Zrinjski osvojio više bodova koliko svi naši klubovi.

Kako to promeniti, ostaje na čelnicima srpskih klubova, pošto nismo iskoristili niti jedan benefit koji je mukotrpnim radom stečen prethodnih godina, nego je sve prokockano preko noći...

Izvor: TV Arena sport/Screenshot

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

BONUS VIDEO:

(MONDO - M.V.)