Fudbal

ONI SU NAJVEĆA IZNENAĐENJA SA SPISKA SRBIJE: Piksi dvojicu pozvao, a tandem iz Katara precrtao!

Autor Dušan Ninković

Selektor Srbije DRagan Stojković Piksi saopštio spisak od 26 fudbalera, a javnost smatra da su dva pozvana i dva nepozvana igrača iznenađenja pred Evropsko prvenstvo.

Izvor: MN Press

Fudbalska reprezentacija Srbije igraće ovog leta na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, a selektor Dragan Stojković već je saopštio spisak putnika na veliko takmičenje. Piksi je prvo predao UEFA spisak sa preko 50 imena, zatim javnosti predstavio 35 kandidata za nacionalni tim, a na kraju objavio i imena 26 fudbalera koji će činiti nacionalni tim tokom leta. Na tom spisku ima i iznenađenja....

Od ranije smo znali da neće biti Mileta Svilara jer je mladi golman "flertovao" sa Belgijom, a da su iz konkurencije ispali i igrači kojima se na klupskom nivou smanjila minutaža poput Marka Grujića, Uroša Račića, Mihajla Ristića. Mesta na širem spisku nije bilo ni za Aleksu Terzića, Milana Gajića, Darka Lazovića, Filipa Đuričića,... Od objave prethodnog spiska, pa do konačne liste igrača koji idu na EURO 2024 deluje da samo za četvoricu igrača možemo reći da su iznenađenja.

Zapravo, selektor Dragan Stojković Piksi pozvao je dvojicu igrača koje nismo očekivali na konačnom spisku i dvojicu igrača za koje je fudbalska javnost verovatno bila ubeđena da će dobiti poziv. Jedan od njih, Nemanja Radonjić, verovatno je i završio karijeru u nacionalnom timu - barem dok je Piksi na klupi, odnosno najmanje do 2026. godine!

ZA RADONJIĆA NEMA MESTA!

Slab jesenji deo sezone u dresu Torina, pa pozajmica na Majorku gde Nemanja Radonjić takođe nije zablistao uticali su da brzonogi fudbaler ostane van spiska selektora Stojkovića iako je u prethodnom periodu bio jedan od njegovih aduta. Sada se čini da bi njegovu ulogu trebalo da preuzme Veljko Birmančević. Za Nemanju Radonjića poziv nije stigao ni u martu, kada je reprezentacija Srbije igrala prijateljske mečeve protiv Rusije i Kipra. Već tada je moglo da se nasluti da nije u prvom planu...

Izvor: Profimedia/Fabio Ferrari/LaPresse

Navodno, Radonjić je još tada odlučio da se više neće odazivati pozivima selektora, a sada je i definitivno kraj saradnje selektora Stojkovića i krilnog napadača. Nemanja Radonjić je u karijeri odigrao 44 meča za Srbiju, uz pet postignutih golova. Posebno se pamti utakmica u Beogradu protiv Portugala (2:2), kada je sa dve asistencije pomogao timu da se domogne boda koji je kasnije uz pobedu u Lisabonu imao presudnu ulogu u odlasku na Mundijal u Kataru.

Ove sezone Nemanja Radonjić odigrao je 11 mečeva za Torino uz tri postignuta gola i još 14 utakmica za Majorku. Na tim mečevima nije zabeležio ni gol ni asistenciju, ali je dva puta učestvovao u penal-serijama. U polufinalu Kupa Kralja pogodio se sa bele tačke protiv Real Sosijedada i uticao na odlazak u finale, ali je zatim bio neprecizan u seriji protiv Atletik Bilbaa.

MIJAILOVIĆ SE NAMETNUO!

Između prvih nastupa u seniorsku selekciju Srbije i poziva koje je Srđanu Mijailoviću uputio selektor Stojković prošlo je čak 12 godina! Centralni vezni Crvene zvezde, koji u poslednje vreme igra i kao desni bek, zaslužio je pozive selektora za prijateljske mečeve u martu, a dok su mnogi mislili da je to samo proba - Piksi je Mijailovića spremao za konačan spisak pred Evropsko prvenstvo.

Očigledno su na selektora Stojkovića uticali polivalentnost Zvezdingo igrača, koji pored mesta u veznom redu i na desnom boku može prinudno da odigra i kao štoper. Videli smo to tokom jeseni, kod Baraka Bahara, koji ga je u pojedinim varijantama "spuštao" da bude jedan od poslednje trojice igrača u odbrani. Očigledno je to pomoglo Srđanu da ubedi selektora pred Evropsko prvenstvo.

NAJČUDNIJE PRECRTAVANJE - ERAKOVIĆ!

Možda baš zbog Srđana Mijailovića selektor Srbije osetio je da timu nije potreban Strahinja Eraković. Nekadašnji defanzivac Zvezde, a sada prvotimac Zenita iz Sankt Peterburga, kroz karijeru je podjednako dobro igrao je i kao štoper i kao desni bek. Snalazio se Eraković i u sistemima sa tri i u sistemima sa četiri defanzivca, pa je njegov izostanak sa spiska sigurno najveće iznenađenje koje je Piksi servirao javnosti.

Izvor: Grigory Sysoev / Sputnik / Profimedia

Eraković je prošao sve mlađe kategorije reprezentacije Srbije i za njih zabeležio čak 28 nastupa, pre nego što mu je Piksi pružio šansu da debituje za seniorski tim. Od tada je redovno dobijao pozive, čak i nastupio na osam mečeva, a bio je i deo tima koji je putovao na Svetsko prvenstvo u Kataru. Istina, Eraković nije često igrao za reprezentaciju iako je bio njen deo - čak 14 utakmica odgledao je sa klupe za rezerve.

NA SPISKU I ZVEZDINA ŽELJA!

Još jedan defanzivac kojeg je Dragan Stojković Piksi pozvao na listu jeste malo iznenađenje. Reč je o Nemanji Stojiću, nekadašnjem omladincu Partizana i Crvene zvezde, a kako se može čuti i velikoj želji crveno-belih ovog leta. Igrač TSC-a iz Bačke Topole tek je treći igrač u ovom veku koji iz Superlige dobija poziv ide na veliko takmičenje, a da u tom trenutku ne nosi dres Zvezde i Partizana. Pre njega to su uradili samo sin Ilije Petkovića Dušan (OFK Beograd) i Dragan Mrđa (Vojvodina), na Mundijalima 2006. i 2010. godine.

Imajući to u vidu, poziv za Stojića je iznenađenje. Ali, on ima svoje adute. Pod komandom Žarka Lazetića već godinama igra fantastično, navikao je da visoko drži poslednju liniju kojom komanduje u Bačkoj Topoli, a zna i da podeli pas jer je svojevremeno igrao kao zadnji vezni. Piksiju je zapao za oči, Zvezdi je zapao za oči, pa je jasno da nije slučajno jedan od putnika za Nemačku.

Mali problem moglo bi da predstavlja njegovo iskustvo. Mečevi u grupnoj fazi Lige Evrope sa TSC-om bili su mu prvo internacionalno iskustvo, dok u dresu Srbije ima samo jedan odigran meč. Piksi ga je pozvao za prijateljski susret protiv SAD i dao mu svih 90 minuta na terenu. Bio je to Stojićev derbi za bilo koju selekciju jer nikada nije igrao za mlađe kategorije nacionalnog tima. Kasnije je dobio poziv i za utakmice protiv Litvanije i Crne Gore, ali ne i minutažu na tim mečevima.

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO: