Fudbal

SPUSTI TU KRAGNU, SELJAČINO! Siniši Mihajloviću pukao film zbog ove uvrede - Saša odmah završio na podu

Autor Nikola Lalović

Siniša Mihajlović je te večeri pogubio konce, napravio ogroman problem selekciji Jugoslavije... Evo šta se tačno desilo.

Izvor: MICHELE LIMINA/EPA

"Popularni Miha – već u poštenom kontraritmu – ubrzo dobija crveni karton zbog jednog konflikta sa Sašom Udovičem. Svega par meseci kasnije, tokom jedne "navijači i igrači" manifestacije upriličene na stadionu Genta, upoznao sam jednog slovenačkog reprezentativca koji je bio u protokolu za taj meč. Upitavši ga zašto je Siniša gurnuo Udoviča na zemlju, dobio sam odgovor da mu je tadašnji prvotimac LASK-a iz Linca samo rekao "spusti tu kragnu, seljačino"...nikada nisam imao priliku da razgovaram ni sa Udovičem ni sa Mihajlovićem, kako bih potvrdio verodostojnost ovog iskaza, ali evo – neka stoji ovde", naveo je u svom autorskom tekstu na MONDU Miloš Jovanović jednom prilikom.

Do danas ta informacija nije zaživela u srpskoj javnosti i mnogi se i dan-danas pitaju šta je to bio sa Mihom kada je, deluje, iz čista mira gurnuo napadača reprezentacije Slovenije na metar od sudije. Da stvar bude gora, na otvaranju Eura 2000. za Jugoslaviju Slovenija je već vodila 3:0, ali taj momenat "ludila" Siniše Mihajlovića pokrenuo je nekoliko točkova istorije.

Izvor: MICHELE LIMINA/EPA

Pre svega, pokrenuo je ludilo koje će se desiti u narednih 15 minuta, uveo je Savu Miloševića u seriju golova koja će ga dovesti do titule najboljeg strelca šampionata i odvešće Jugoslaviju do prolaska u drugi krug i brutalnog kraja, onih 6:1 protiv Holandije!

RASPAD SISTEMA I MOMENAT LUDILA!

Već na samom startu meča videlo se da tu nešto ne štima. Opredelio se u napadu Vujadin Boškov za Darka Kovačevića ispred Save Miloševića, a takođe nije bilo Dragana Stojkovića Piksija već je startovao mladi Dejan Stanković. Bilo je posle priče da "mister" nije baš znao kakav je Piksi igrač... I na samom terenu je bilo muke, odmah na startu je posle varke nakon ostavio loptu Željku Milinoviću koji je opalio nikad jače po lopti, jedva je to spasio Ivica Kralj.

Samo nekoliko minuta kasnije spasa bilo nije. Posle centaršuta Siniša Mihajlović se sudirao sa kolegom iz odbrane Jugoslavije pokušavajući da markira Saša Udoviča, a iza leđa im je utrčao Zlatko Zahovič. Probao je Albert Nađ da ga stigne, ali od toga nije bilo ništa - 1:0 za Sloveniju!

Odmah se posegnulo za izmenama, pa je Vujadin Boškov uspeo da ubedi Dragana Stojkovića da uđe umesto Dejana Stankovića, a posle poluvremena je u 52. minutu Darka Kovačevića zamenio Savo Milošević. Moglo je već tada da bude 2:0 pošto je u prvom poluvremenu Zahovič na asistenciju Udoviča izašao 'jedan na jedan' sa Kraljem, ali je nogom golman Jugoslavije uspeo da izbaci u korner.

Kako je ušao Milošević - na semaforu je pisalo 2:0. Centrirao je Zahovič, Miran Pavlin je trznuo glavom i Kralj nije mogao ništa. Pet minuta kasnije Kralj je dao loptu Mihajloviću, on poslao poprečnu pravo u noge Zahoviču koji to nije praštao - 3:0.

Da stvar bude gora, postarao se upravo Mihajlović. Videli smo Saša Udoviča kako nešto dobacuje Albertu Nađu, a bogami i Nađa kako mu ne ostaje dužan... A onda se tu ubacio Siniša, gurnuo Udoviča i dobio crveni karton! Nije mu ništa pomogao smešak na ovu odluku, a bogami ni reči koje je potom uputio arbitru meča....

VELIKI SAVO I EKSPLOZIJA KOJA SE PAMTI!

Izvor: MN Press

Deluje da su svi tada odustali od ovog tima i od ovog turnira, ali ne i Savo Milošević! Samo tri minuta kasnije posle kornera napravila se ogromna gužva u 16 metara rivala. Na kraju je lopta trebalo da izađe napolje, ali je nekako "izvadio" Miroslav Đukić. Nekako je prebacio preko glave, pravo ispred Save Miloševiča na nekoliko metara udaljenosti i dao je nadu Milošević Jugoslaviji na 3:1. Samo nekoliko minuta kasnije Predrag Mijatović je poslao loptu u centar kaznenog prostora i nakon što je Ljubinko Drulović natrčao i šutnuo pisalo je 3:2 na semaforu!

Iako smo imali igrača manje svi se se tada ponadali da ima nade da makar ne izgubimo, a Ljubinko Drulović je u 73. minutu prošao Čeha kao da ne postoji, a onda je Savo Milošević iskoristio sjajan pas i ukucao loptu u mrežu za konačnih 3:3. Odatle je išlo kako je išlo... Pregažena je Norveška, pokradeni smo protiv Španije, a onda je došao košmar protiv Holandije. Niko se tada nije nadao da ćemo čekati 24 godine za sledeći meč na Euru, ali evo nas. I tih 3:3 bi svi prihvatili protiv Engleza.

(MONDO, Nikola Lalović)

BONUS VIDEO: