Fudbal

UEFA POKRENULA ISTRAGU PROTIV ALBANIJE: Navijači prave haos, ovo je reakcija na to!

Autor Dušan Ninković

Važnu odluku donela je UEFa nakon nemira koje izazivaju albanski navijači.

Izvor: AA/ABACA / Abaca Press / Profime/AA/ABACA

Evropsko prvenstvo u fudbalu 2024. godine tek je na početku, a navijači reprezentacije Albanije već su ga obeležili brojnim skandalima. Kako prenosi "Rojters", UEFA je pokrenula istragu protiv reprezentacije Albanije, zbog ponašanja njihovih navijača na meču prvog kola grupne faze protiv Italije!

UEFA je reagovala, kako je navodi u saopštenju, zbog ubacivanja raznoraznih predmeta u teren, korištenje pirotehnike, ulaska navijača u teren i isticanje provokativne poruke neprimerene sportskom događaju. Podsećamo, navijači Albanije na tom meču širili su zastavu "Velike Albanije" čija teritorija obuhvata i delove nekoliko zemalja u okruženju, a na tribinama je bio čovek obučen u uniformu terorističke organizacije "UČK" koja je učestvovala u ratovima devedesetih.

Krovna organizacija evropskog fudbala nije dala dodatne detalje o istrazi. Organizacija je saopštila da će UEFA-ino kontrolno, etičko i disciplinsko telo doneti odluku o tome u dogledno vreme. Za sada nije jasno kakvu bi kaznu mogla da dobije reprezentacija Albanije zbog ponašanja njenih navijača.

Utakmica Italije i Albanije odigrana je u subotu, 15. juna na Vestfalen stadionu u Dortmundu, a ekipa sa Apeninskog poluostrva je posle preokreta slavila sa 2:1. Albanci su stigli do prednosti već u prvom minutu, najbržim pogotkom u istoriji Evropskih prvenstava, ali nisu uspeli dugo da odole napadima favorizovanog rivala. 

Do kraja grupne faze takmičenja reprezentaciji Albanije ostali su još mečevi protiv Hrvatske (19. juna) i Španije (24. juna). Jasno je da su reprezentativci Albanije potpuni autsajderi u svojoj grupi i potpuno je očekivano da takmičenje završe na poslednjoj poziciji, odnosno da se ne domognu drugoj dela takmičenja, po nokaut sistemu.

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO: