Fudbal

PITANJE OTKAZA PIKSIJU POSTALO JOŠ VAŽNIJE! UEFA donosi odluku koja jesen može da nam pretvori u pakao

Autor Milutin Vujičić

UEFA bi uskoro trebalo da ozvaniči odluku o rangiranju pred žreb za Svetsko prvenstvo 2026. godine, na koji će najveći uticaj imati rezultati u Ligi nacija ove jeseni. A tamo imamo problem...

Izvor: GEORGI LICOVSKI/EPA

Fudbalska reprezentacija Srbije nije uspela da napravi iskorak na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, gde je kao i u Rusiji i Kataru eliminisana već u grupnoj fazi, što znači da će naredno okupljanje našeg tima biti tek početkom septembra. Postavlja se pitanje i ko će tada voditi "orlove", ozbiljno se već priča o smeni selektora Dragana Stojkovića Piksija, ali i ako do nje dođe - nećemo imati pravo na grešku.

Ove jeseni pred nama je sigurno nikad važnija Liga nacija u kojoj ćemo igrati u "A" diviziji i to protiv jakih reprezentacija: Španije, Danske i Švajcarske. I ne smemo da ih shvatimo neozbiljno, postoje signali iz UEFA da bi upravo rezultati u Ligi nacija mogli da budu ključ u određivanju nosilaca na žrebu u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2026. godine!

O čemu se radi? Prvi čovek italijanskog fudbala Gabrijele Gravina "izlanuo" se nakon eliminacije "azura" sa Evropskog prvenstva, otkrivši da se spremaju ozbiljne promene koje UEFA još nije ozvaničila: "Nama se za 60 dana bliži Liga nacija koja će biti izuzetno važna u smislu rangiranja. Bila bi katastrofa za italijanski fudbal da se ne plasiramo na Svetsko prvenstvo treći put zaredom. Nisam razočaran zbog našeg tima, nego igrom protiv Švajcarske. Spaleti će naporno raditi sledećih 60 dana, ali teško mi je da zamislim da će se za dva meseca pojaviti alternative koje će napraviti skok u kvalitetu".

Jedna reč, rangiranje, podigla je mnogo prašine jer se između redova moglo pročitati i da Gravina zna više u odnosu na ostale čelnike Saveza kada je u pitanju način postavljanja nosilaca u kvalifikacionim grupama za Svetsko prvenstvo. Do sada je to bilo na osnovu FIFA rankinga, dok su sve jače glasine da će se odlučivati na osnovu plasmana u Ligi nacija. To će naravno sve da zavisi od "amina" koji UEFA čeka od FIFA.

Srbija je inače 31. na FIFA listi, tek 18 od svih evropskih reprezentacija, što znači da bi mogla da bude i u trećem šeširu ako se bude određivalo po starom sistemu, dok bi u slučaju dobrog rezultata u Ligi nacija - ako se to na kraju bude gledalo - mogla da opasno "skoči".

Izvor: Antonio Ahel/ATAImages

Evropa će inače za Svetsko prvenstvo 2026. godine u SAD, Meksiku i Turskoj dati ukupno 16 reprezentacija, što je više nego inače, upravo zbog proširenja učesnika Mundijala na 48. Važno je istaći da će se igrati u 12 kvalifikacionih grupa (od četiri i pet timova) gde će pobednici ostvariti plasman dalje. Drugoplasirani će se boriti za preostala četiri mesta, odnosno biće potrebno pobediti dve ekipe da bi se otišlo na Mundijal.

Zvanična odluka očekuje se uskoro jer je žreb kvalifikacija za Svetsko prvenstvo zakazan za decembar (čeka se konačan datum), dok našu reprezentaciju u Ligi nacija očekuju sledeće utakmice.

  • 5. septembar Srbija - Španija
  • 8. septembar Danska - Srbija
  • 12. oktobar Srbija - Švajcarska
  • 15. oktobar Španija - Srbija
  • 15. novembar Švajcarska - Srbija
  • 18. novembar Srbija - Danska
Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt


ŠTA ZNAMO O MUNDIJALU 2026. GODINE?

Izvor: Shutterstock/Fauzan Fitria

Na predstojećem Svetskom prvenstvu će ubuduće biti 12 grupa (umesto dosadašnjih osam) od po četiri reprezentacije. Najbolje prvoplasirane i drugoplasirane će proći u narednom fazu, kao što je to i do sada bio slučaj, međutim u nastavak takmičenja će i osam najboljih trećeplasiranih timova. Preciznije, više timova će prođi u nokaut rundu nego što će ispasti posle grupne faze, što FIFA sve radi kako bi povećala profit.

Igraće se čak 40 utakmica više nego što je to bio slučaj od poslednje promene formata 1998. godine, ukupno 104. Zbog toga bi Svetsko prvenstvo trebalo da traje i duže nego obično, a dok se čekaju zvanični datumi - pojavila se informacija da će turnir potrajati čak 39 dana. Videćemo kako će se sa tim složiti i klubovi...

Ko su gradovi domaćini Svetskog prvenstva 2026. godine? Vankuver i Toronto su jedini predstavnici Kanade, Monterej, Gvaldalahara i Meksiko Siti jedina tri grada koja "daje" Meksiko, dok SAD dominiraju - tu su Majami, Atlanta, Hjuston, Dalas, Kanzas siti, Filadelfija, Njujork, Boston, Los Anđeles, San Francisko i Sijetl. Što se tiče pomenutih novih 16 mesta na Mundijalu, četiri će dobiti Afrika, po tri Evropa i Azija, po dve Severna Amerika i Južna Amerika, a jednu Pacifik.

BONUS VIDEO:

(MONDO - M.V.)