CRVENA ZVEZDA TRAŽI ŠAMPIONSKU TITULU IZ 1986! Dodeljena je Partizanu na sudu, opet se otvara "Šajberovo kolo"

FK Crvena zvezda podnosi zahtev Fudbalskom savezu Srbije.

MN Press

FK Crvena zvezda podnosi zahtev da joj bude priznata titula iz 1986. godine i zvanično će ga uputiti u Fudbalski savez Srbije u ponedeljak. "Crvena zvezda je kao legalni šampion, odlukom Fudbalskog saveza Jugoslavije i UEFA igrala Kup šampiona, da bi dve godine posle toga ta titula bila oteta Zvezdi odlukom Suda udruženog rada i dodeljena Fudbalskom klubu Partizan, suprotno odlukama Fudbalskog saveza Jugoslavije i UEFA", stav je kluba sa "Marakane".

Sezona 1985/86 u Prvoj saveznoj ligi Jugoslavije bila je obeležena velikim skandalom i optužbama za nameštanje utakmica u poslednjem, 34. kolu, što je ostalo upamćeno kao afera "Šajber", nazvanu po predsedniku Fudbalskog saveza Jugoslavije, Slavku Šajberu.

Ekipa Partizana opstala je šampion, a posle preračunavanja bodova titula je pripala Crvenoj zvezdi, da bi 1987. godine titula ipak bila vraćena Partizanu. U poslednjem kolu prvenstva Partizan i Crvena zvezda imali su isti broj bodova, a Partizan je dao gol-više. U derbiju odigranom na stadionu "JNA" bilo je nerešeno (1:1), a na "Marakani" je pobedila Crvena zvezda 2:1. U poslednjem kolu, Partizan je dočekao Željezničar, a Zvezda je na Koševu gostovala Sarajevu. Ostvareni su ovi rezultati: Partizan - Željezničar 4:0, uz ispraćaj Zvonka Živkovića i Zvonka Varge, koji su karijere nastavljali u inostranstvu i Sarajevo - Crvena zvezda 0:4, uz neusvojeni zahtev Zvezde da se organizuje ispraćaj golmanu Živanu Ljukovčanu, koji je odbio sudija Goce Popov.

Odlukom Osnovnog suda udruženog rada u Beograd od 29. jula 1987. godine, poništene su odluke Fudbalskog saveza Jugoslavije koje su uticale na ishod sezona 1985/86 i 1986/87, pa su titule naknadno oduzete Crvenoj zvezdi i Vardaru i pripisane Partizanu.