Zvezda preko Severnog pola ide u Ligu šampiona: Šampion Srbije samo jednom otišao dalje!

Fudbalere Crvene zvezde čeka gostovanje na severu Evrope, a grad Bode nalazi se u Severnom polarniku

EPA-EFE/Erdem Sahin

Fudbaleri Crvene zvezde u utorak uveče igraju prvi meč plej-ofa kvalifikacija za Ligu šampiona, a protivnik će biti šampion Norveške, Bode Glimt. Prvi meč igraće se na severu Evrope, a crveno-bele čeka višečasovni let pravo ka severnom polu. Zaustaviće se tek nekoliko stotina kilometara pre nego što stignu do njega.

Gledajući protivnike kroz osam decenija postojanja Crvene zvezde dolazi se do zaključka da su crveno-beli samo jednom imali severnije gostovanje od ovog. Takođe je bila u pitanju Norveška, a rival je bio Tromse protiv kojeg se ekipa Valtera Zenge odmerila 2005. godine u grupnoj fazi Kupa UEFA.

Ekipa Crvene zvezde u kojoj su tada bili Vladimir Stojković, Dušan Basta, Milan Biševac, Nikola Žigić i ostali poražena je na severu Norveške (3:1), po mrklom mraku i veoma teškom terenu za igru. Jedini pogodak za Zvezdu postigao je upravo Žigić samo minut nakon što je Stojković prvi put kapitulirao. Zvezda je imala još nekoliko dobrih šansi, ali nije uspela da ih pretvori u golove koji bi joj doneli povoljan rezultat pred nastavak takmičenja u kojem se sa svakim rivalom igralo samo po jednom. Kasnije su Norvežani kaznili te promašaje.

Tromse - Zvezda 3:1  YouTube/Crni Guja

Slučaj od pre 19 godina nešto je drugačiji od ovog koji Zvezda sada ima. Pre svega, drugačije je vreme godine u kojem se igra utakmica. Tromse i Zvezda igrali su krajem novembra, kada u tom delu sveta već bude polarna noć. Meč se igrao po teškim vremenskim uslovima jer je bilo nekoliko stepeni ispod nule, a Zvezdini fudbaleri su uglavnom nastupali sa rukavicama, nenaviknuti na takvu hladnoću. Takođe, igralo se nakon što je već završen šampionat u Norveškoj, dok će Bode Glimt sada Zvezdu dočekati u punom takmičarskom ritmu.

Kao što smo već rekli, grad Bode nešto nam je bliži od Tromsea. Klima je povoljnija, a i doba godine ide u prilog fudbalerima Crvene zvezde koji će u utorak uveče igrati nakon što se priviknu na temperaturu od dvadesetak stepeni. Reklo bi se idealno za fudbal, ali videćemo tek na licu mesta koliko su drugačijih 20 stepeni celzijusa u Beogradu i na severu Norveške.

Ono što već sada znamo je da Crvena zvezda po drugi put u klupskoj istoriji prelazi Severni polarnik. Utisci o toj ekspediciji zavisiće od učinka izabranika Vladana Milojevića na jednom od najbržih veštačkih terena na svetu, ali je jasno da bi i sam put u šesti najveći grad Arktika trebalo da bude doživljaj kakav se ne događa često.

Bode je gradić od oko 60.000 stanovnika, na samoj obali mora na koju se naslanja lokalni aerodrom koji opslužuje čitav sever Norveške. Upravo to je jedna od poslednjih tačaka koju pustolovi zabeleže na mapama pre nego što se otisnu u najveće avanture svog života - nisu daleko ni Severni pol, ni ostrvo Svalbard koje je u Srbiji postalo poznato nakon ekspedicije Jovana Memedovića koji je tamo snimao dokumentarac.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Zvezdan Terzić na početku priprema Crvene zvezde  MONDO/Milutin Vujičić