Zvezdi je bilo potrebno čudo i napravila ga je! Sada joj ne trebaju čudesa, već "samo" da padne Bode Glimt

Sećanje na jedan od najbitnijih Zvezdinih mečeva u novijoj istoriji, protiv Krasnodara, sigurno će biti i motivacija crveno-belima za ono što ih čeka u utorak od 21 čas.

Ivica Veselinov/ATA images

Kako godine budu prolazile, Crvena zvezda sa sve više pažnje gaji sećanje na svoj meč protiv Krasnodara u kvalifikacijama za Ligu Evrope 2017. godine. Bilo je to leto nakon bolnog neuspeha u šampionskoj trci sa Partizanom, tada aktuelnim osvajačem "duple krune" i bio je to period velikih problema u svlačionici "Marakane". Vladan Milojević došao je da postavi temelje Zvezde koja je sa njim dva puta igrala u grupnoj fazi Lige šampiona, okupio je ekipu sa srpskom osnovom i sa strancima koji su napravili razliku dovoljnu da se napravi iskorak.

Suprotno svemu viđenom prethodnih godina i decenijama još od devedesetih, suprotno očekivanjima i suprotno logici, jer je Krasnodar prema brojnim parametrima tada bio bolji, Zvezda je izdržala nalete favorita i pred punim tribinama ušla u grupnu fazu. Bio je to jedan od najvažnijih koraka novog evropskog uspona crveno-belih.

Posle teškog meča u Rusiji i poraza 2:3, koji je izgledao sjajno s obzirom na igru i šanse domaćina (i neopravdano poništen gol tada igrača Krasnodara Mihaila Ristića), Zvezda je na svom stadionu i tada jurila minus, kao što će i ove srede od 21 čas tražiti preokret u meču protiv Bode Glimta, za ulazak u Ligu šampiona.

Nemanja Radonjić doneo je tog 24. avgusta 2017. Zvezdi vođstvo udarcem o prečku, a sve je eksplodiralo kada je Gelor Kanga u 46. pogodio sa više od 25 metara, kako je malo ko pogodio u tako bitnom meču. Branila je Zvezda do kraja tu prednost, navijači su drhtali, ali je golman Milan Borjan sa saigračima iz odbrane izdržao i ispisao klupsku istoriju. Bilo je i pre i posle te večeri velikih pobeda u Ljutice Bogdana, ali je malo koja bila značajnija od nje za noviju klupsku istoriju.

  • ZVEZDA: Borjan - Stojković, Savić, Frimpong, Rodić (od 50. Gobeljić) - Donald - Kanga, Srnić, Milić (od 70. Račić) - Radonjić (od 78. Pešić) i Boaći.
  • Na klupi ostali: Kahriman, Milijaš, Adžić i Babić.
  • KRASNODAR: Sinitsin - Petrov, Grankvist, Martinovič, Ramirez - Kabore (od 46. Žigulev), Mamaev (od 60. Perejra), Gazinski - Kleson, Vanderson i Smolov (od 65. Ivan).
  • Na klupi ostali: Safonov, Gritsaenko, Šiškin i Sulejmanov.

Mnogi su smatrali da je Zvezda tada napravila čudo, koje joj ove srede neće biti potrebno, jer je Zvezda značajno odmakla od te iz 2017, a Bode Glimt nije ni veliki favorit, ni tim koji je projektovan da uradi nešto više od crveno-belih u Evropi.

Sa druge strane, ista ili bar slična energija biće neophodna timu Vladana Milojevića da pritisne Skandinavce i da im pokaže kakvu prednost domaćeg terena pruža "Marakana", kakva ni izbliza ne postoji na njihovom stadionu. 

This browser does not support the video element.

Vladan Milojević na početku priprema Crvene zvezde  MONDO/Dušan Ninković