Srbija dobija još jedan moderan stadion: Otkriven plan grada, Duško ga napravio bez dinara!

Fudbalski klub Smederevo dobiće novi dom, odnosno kultni stadion napravljen tokom sankcija i bez dinara biće modernizovan!

MN Press

Srbija je u veoma kratkom roku dobila nekoliko reprezentativnih stadiona na kojima već gledamo Superligu - počelo je projektom TSC-a koji je iz sopstvenih sredstava napravio jedan od najmodernijih stadiona u regionu, zatim je država izgradila objekte u Loznici, Zaječaru i Leskovcu, u toku je izgradnja nacionalnog stadiona u Surčinu, priča se o gradnji i renoviranju još nekih objekata... Jedan od omiljenih stadiona ljubitelja fudbala u Srbiji takođe bi mogao da dobije novo lice!

Kako ističe gradonačelnica Smedereva Jasmina Vojinović, grad će uskoro preuzeti vlasništvo nad stadionom kapaciteta preko 17.000 mesta čiju je izgradnju svojevremeno pokrenuo Duško Matković, a koji je za to vreme bio izuzetno moderan. Četiri tribine, neobičan oblik, izuzetno kvalitetna gradnja i to u toku sankcija, ali i nedostatak sredstava da posao bude završen glavne su asocijacije na stadion koji Smederevo želi da modernizuje u narednom periodu!

"Meni je jako drago i važno, ovih dana očekujemo ugovor da Sportski stadion Smederevo bude vlasništvo grada Smedereva. To je nešto što je za mene velika stvar, naravno posle ćemo raditi pomoćne terene i sve ostalo. Što pre, možda već u decembru, radićemo veštačku travu da bismo mogli nesmetano da igramo utakmice", rekla je Jasmina Vojinović, a prenosi portal "sdcafe".

Po rećima gradonačelnice Smedereva klubu iz tog grada mesto je u Superligi i evropskim takmičenjima. "Da Smederevo vratimo u fudbalski svet, tamo gde mu je mesto. Mi smo imali superligaša, fudbal koji se igrao u Evropi, mislim da je za sve Smederevce ovo velika stvar i drago mi je što sam uspela u tome", dodala je Vojinović i tako najavila spektakularan projekat.

Podsećamo, gradnja stadiona u Smederevu počela je 1993. godine, a jedno od najlepših zdanja srpskog fudbala zvanično je otvoreno 2000. godine. Smederevo, odnosno tadašnji Sartid, važio je za jedan od najboljih timova u državi i baš na ovom mestu odigrao je svoje evropske mečeve kojih se navijači prisećaju i dvadesetak godina kasnije. Takođe, u Smederevu je jednom prilikom igrala i reprezentacija jugoslavije, protiv nacionalnog tima Litvanije.

Neobičan stadion koji je odmah impresionirao ljubitelje fudbala u tadašnjoj državi nije do kraja završen - ostale su da se urade sitnice poput kula na spojevima tribina, kao i mesta za novinare koja su prvobitno predviđenja. Takođe, u međuvremenu je oštećena travnata podloga u Smederevu, pa bi veštački teren trebalo da popravi tu situaciju i da fudbal vrati na mesto gde se nekada igrala Superliga. Ukoliko radovi budu izvedeni na pravi način, a stadion u Smederevu se "našminka" na adekvatan način biće ovo još jedan moderan stadion na kojem može da se igra elitni rang srpskog fudbala.

Bonus video:

This browser does not support the video element.

Nenad Lalatović osvaja Smederevo  MONDO/Nikola Lalović