Saznajemo: Piksiju se više "ne drma klupa"! Ostaje selektor, plan da nas vodi na Mundijal 2026. godine

Pozicija selektora Dragana Stojkovića Piksija bila je i te kako uzdrmana od Evropskog prvenstva u Nemačkoj, potom i zbog "otkaza" igrača u septembru, ali je trijumf nad Švajcarskom bio veliki plus na osnovu kog FSS odlučuje da ga ne menja.

EPA-EFE/Julio Munoz

Fudbalska reprezentacija Srbije nema nameru da menja selektora uprkos veoma teškom porazu od Španije u Ligi nacija (3:0), potvrđeno je za MONDO. Mediji su prethodno spekulisali da je pozicija Dragana Stojkovića Piksija ozbiljno ugrožena nakon što smo videli da je u septembarskom ciklusu produžen niz bez pobede na skoro godinu dana, ali nastup protiv Švajcarske u Leskovcu (2:0) značio je ponovnu stabilizaciju i povratak poljuljanog poverenja u selektora.

Trijumf nad Švajcarcima nije značajno pokvarilo naše loše izdanje u Kordobi, pre svega jer je očigledno bilo da je u pitanju reprezentacija koja je "druga dimenzija" za nas kako je to rekao Piksi, dok smo uz sve to nastupili bez nekolicine važnih igrača. Ali, sreća je i u tome za Piksija što Španci nisu iskoristili more šansi koje smo im dopustili...

Zaključak je da neke stvari ipak moraju da se promene u novembarskoj ciklusu kada ćemo igrati protiv Švajcarske u Cirihu (15. novembar) i Danske u Leskovcu (18. novembar), ali je teško ipak očekivati da se obezbedi mesto u prvom šeširu. Kako sada stvari stoje, Srbija će iz drugog šešira čekati rivale na žrebu za Svetsko prvenstvo 2026. godine, što ozbiljno komplikuje naše šanse, ali ostaje nada da će Piksi izvesti čudo - kao u "onoj" grupi sa Portugalom pred Katar.

Upravo i njegov ugovor traje do Svetskog prvenstva 2026. godine i za sada može mirno da razmišlja o turniru u SAD, Meksiku i Kanadi pošto se klupa "ne trese" ni blizu kao posle Evropskog prvenstva u Nemačkoj. Tada je praktično bio pred smenom, FSS je obavio čak i razgovore sa nekoliko kandidata neformalno, ali do promene nije došlo.

EPA-EFE/Julio Munoz 

Problem za Piksija bila je i loša atmosfera, koju je pokušao da popravi "sklanjanjem" starijih igrača i pozivanjem mladih i do sada neafirmisanih u reprezentaciji Srbije, "pomogao" mu je i odlazak kapitena Dušana Tadića - predstavljen kao njegova odluka - dok smo videli i da se dobro nosio i sa nedolascima Dušana Vlahovića i Sergeja Milinković-Savića. Već od novembra dobio je obećanje da će njih dvojica opet biti uz reprezentaciju.

Popravljanje atmosfere i pobeda nad Švajcarskom bile su "sitnice" koje su trenutno popravile Piksijevu poziciju na klupi FSS, a videćemo da li će tako biti i posle novembra, uoči žreba za Svetsko prvenstvo 2026. godine.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Aleksandar Mitrović promašaj na Španija - Srbija  Arena 1 Premium