"Savo mi rekao, Partizan ima sedmoricu koji nisu za Superligu": Rasima Ljajića sramota da objasni otkud oni tu

Budući predsednik Partizana poslao dramatičnu poruku o stanju u klubu i svlačionici.

MN Press

Budući predsednik FK Partizan Rasim Ljajić u ponedeljak će preuzeti rukovođenje klubom i napraviće radikalne rezove. Već je najavio da će klub morati da deli otkaze brojnim zaposlenima pod ugovorom, a moraće da napravi i krupne promene u svlačionici.

Koliko su te promene neophodne pokazali su i loši rezultati Partizana ovog leta, istorijski debakl u derbiju protiv Crvene zvezde (0:4) i veliki problemi u igri. Rasim Ljajić je o tome govorio za TV Prva potpuno otvoreno, prepričajući detalje svog iskrenog razgovora sa trenerom Savom Miloševićem.

"Trener je tu, Savo Milošević doveden je pre 15-20 dana, ali ovaj sistem 'daj pare, pa da dovedemo igrače da budu godinu dana, pa odu', ne daje rezultat. Pričao sam sa trenerom i kaže da od postojećeg kadra ima sedam igrača koji ne da nisu za Partizan, nego ne bi mogli da igraju nigde po kvalitetu, ni u jednoj ekipi Superlige. Zašto su tu? Dobro me pitate, ali sramota me je da objašnjavam šta je. Greška, zapravo to su greške. Ljudi odmah misle na 'ugrađivanje', a ne mislim na to, niti u namere zašto su oni tu, ali efekat je taj. Da imate trošak za sedam igrača koji vam ne služe ničemu. Ničemu! I neke igrače ćemo otpustiti, već u januaru ćemo olakšati budžet za dva miliona jer ćemo neke da otpustimo, a neki potom imaju ugovor do juna".

"Ne možete dovesti u Partizan dovesti igrača koji ima 50.000 platu. jednog-dvojicu možete, ali u stanju u kojem je Partizan, ne možete da dajete toliki novac, da imate šest, sedam, osam takvih igrača. To je nenormalno. Imamo situaciju da su u dva prelazna roka dovedeno 30 igrača. To ni Mančester junajted ne može da izdrži. I da imate najbolje namere, neminovno je da pogrešite, a greška sada mora da se svede na minimum minimuma da bismo mogli da dođemo na zelenu granu, jer se svaka greška skupo plaća. Sa ovim dugom i sa ovim stanjem, svaka greška je bukvalno duplirana", dodao je Ljajić.

Država u oktobru pomogla sa dva miliona eva

MONDO/Nebojša Marković 

Bio je upitan da li je imao dilemu kada je prihvatio da preuzme Partizan.

"Naravno da sam imao dilemu, imam je i sad, ali sada nemam kud. Rešio sam i ovo mi je prioritet svih prioriteta. Ne trebaju mi slava, pare, svi ćemo raditi bez dinara. Partizanu je potrebna pomoć, a ne da Partizan pomaže druge, kao godinama i decenijama unazad. Svi koji vole Partizan treba da pomognu da se klub stabilizuje".

Rekao je Ljajić da je država pomogla Partizanu ovog meseca da dobije evro-licencu sa dva miliona evra pomoći.

"Mislim da mogu da napravim napredak, jer gore od ovog teško može. Niko ne bi trebalo da misli da bilo ko ima čarobni štapić, da donese pare... Nema tih para i bez pomoći države ne bismo rešili licencu. Država je obezbedila dva miliona, klub je platio milion, ali već u decembru sledi nova ista takva obaveza, pa u martu još jedna. Niko neće da daje nekome ko je hronični bolesnik. Ne postoji takav klub u koji neko ubacuje novac kao u neki ćup, a da on misli 'Dobro je, neko brine o nama, neće Partizan da propadne'. Pa, propali smo, Glazgov Rendžers je spao u četvrtu ligu. Ne bih se kladio da ne može da bude teže i gore, uvek može da bude gore"

Budžet mora da se smanji za bar pet miliona

Milan Rasic/© MN press, all rights reserved 

"Najveći dopirnos koji neko može da pruži Partizanu je da skreše troškove. To nije primereno Partizanu, niti našim uslovima. Budžet od 22 miliona mora da se smanji najmanje za pet, a mislim i za više miliona. Obaveze prema igračima su na godišnjem nivou 10 miliona evra, to mora da se smanji na osam, a verovatno i na sedam miliona. Od toga su pet i po miliona obaveze prema strancima. Ta politika mora da bude dramatično promenjena. Moramo da napravimo uštede da bih otišao kod privrednika i tražio pomoć".

"Ko će da pomogne kada u klubu ima platu 56 trenera. To niko neće da plati, ni država, ni privatni sektor, ni bilo ko. Voleo bih da smo prvaci Lige šampiona, više nego sve, ali u ovim okolnostima ne moramo da se trkamo sa drugima, već da stabilizujemo našu kuću, što je moguće više".

Partizan je u stanju socijalne potrebe

Ljajić je nekoliko puta naglasio da je Partizan u stanju "socijalne potrebe".

"Mnogi su imali koristi od Partizana, a sada je potrebno da Partizanu svi vraćamo. Od toga da neko kupi ulaznicu. I to je pomoć. Pa, sve do toga da neko smanji platu, a neko da radi i bez plate, ako zaista volimo taj klub. To je apsolutno prvi korak. Neko će imati manju platu, neko će ostati bez posla, jer ne možete imati 250 zaposlenih na 60 miliona evra duga. Nema odakle!"

Bonus video:

This browser does not support the video element.

Grobari teraju Aleksandra Stanojevića  MONDO