Crvena zvezda je ponovo bila bolja od Partizana i savladala je najvećeg rivala u drugom meču finala ABA lige 80:73. Bilo je manje neizvesnosti nego prvi put, sada je već negde na dva minuta do kraja meča crveno-beli tim vodio sa dvocifrenom razlikom i nije bilo situacije kao u prvom meču kada je Dejan Davidovac morao da se pojavljuje u samom finišu i da hladnoćom i smirenošću rešava duel sa linije penala.

Kada se pogleda statistika ističe se Nemanja Nedović sa 21 poenom, mada su zapravo pobedu na kraju doneli Miloš Teodosić i Džoel Bolomboj. Kada se pogleda statistika samo Džavonte Smart nije ulazio u igru, a osim njega samo Stefan Lazarević nije postizao poene.

Upravo to što je trener Janis Sferopulos uspeo da iskoristi svakog svog košarkaša bila je razlika u dva meča koja je prevalila tas na vagi na crveno-belu stranu. U prvom meču samo Fredi Gilespi nije ulazio u igru, a osim njega samo Stefan Lazarević i Trej Tompkins nisu postizali poene. Deluje da upravo to razlika u prva dva meča finala.

MALO DAVIDOVAC, MALO TEO I CENTRI, TU JE I NEDOVIĆ...

MN Press, Kurir/Petar Aleksić Nemanja Nedović

Prvi meč finala obeležila su svakako četiri ključna slobodna bacanja i Dejana Davidovca i ona uhvaćena lopta nakon podbacivanja sa Zekom Ledejom. Na kraju se pojavio polivalentni košarkaš i reprezentativac Srbije koji, istinu govoreći, nema baš blistavu sezonu u crveno-belom iza sebe. Videli smo još jednom i Jaga dos Santosa u sjajnom derbi izdanju, bio je najefikasniji igrač svog tima sa 18 poena i igrao je sa mnogo drskosti i puno puta je kada već nje bilo rešenja uspeo da prodre u reket i donese poene ekipi. Luka Mitrović je ubacio 14 poena i dodao veliki doprinos pobedi. Niko od njih nije bio na nivou u drugom meču.

Jago dos Santos je izgubljenim loptama uvodio ekipu u nervozu, a sećamo se kako je na 59:50 šutnuo brzopletu trojku iz nemoguće pozicije i dao Partizanu šansu da se vrati na 59:57. Luka Mitrović je brzo ušao u probleme sa ličnim greškama, a Dejan Davidovac je imao sedam poena i četiri skoka. Solidnu partiju, ali daleko od nečega što bi odlučilo meč. Nema lidera sa prvog meča? Nema problema za crveno-bele!

Nemanja Nedović koga skoro da nije bilo u prvoj utakmici "zapalio" se u prvom poluvremenu. Dao je 21 poen i da ga nije bilo verovatno bi gost imao ozbiljnu prednost posle 20 minuta košarke. Miloš Teodosić koji je tokom tri četvrtine delovao umorno i nesigurno je ušao u četvrtoj četvrtini i sa fenomenalnim pasovima spajao Džoela Bolomboja sa košem. Treba pomenuti i Bolomboja koji je zajedno sa Fredijem Gilespijem koga u prvom meču nije bilo na parketu uspeo da iskontroliše ofanzivni skok Partizana u drugom delu igre. Trej Tompkins koji je u prvom meču delovao nespremno za ovakve utakmice je za svojih 13 minuta na parketu ubacio osam poena, ali što je još bitnije odigrao je sasvim dobru odbranu na Zeku Ledeju. A znamo kakav je Zvezdi znao da bude problem Zek Ledej. Kapiten Branko Lazić je sinoć bio dvocifren, nije ulazio u nepotrebne prodore kao u prvoj utakmici i opet je odigrao sjajnu odbranu na protivničkim bekovima.

NEKI SE JOŠ ČEKAJU!

Rokas Gedraitis (3) copy.jpg
MN Press 

U oba meča je Crvena zvezda bila bez ikakvog doprinosa od strane Rokasa Gedraitisa, svog nominalno najboljeg šutera. Džavonte Smart nije ulazio, Dalibor Ilić koji je u poslednje vreme dobio šansu nije bio ni u protokolu. Ima još igrača koji mogu da "prorade" u ekipi Crvene zvezde za treći i eventualne dalje mečeve.

Ova serija crveno-belih za sada bi mogla da se sublimira ponašanjem Stefana Lazarevića koji je u prvom meču odigrao devet sekundi, a u drugom 88. Ipak sve vreme nasmejan na klupi, bodrio je saigrače i bio spreman da odradi svoju sekundažu na terenu.

Jednostavno u prva dva meča finala ABA lige Crvena zvezda je igrala sa više igrača i više igrača je bilo tu da se pojavi u raznim delovima meča. Kada je Nedović igrao, Teodosić je stajao. Kada je Nedović bio u minus fazi, Jago je išao do koša i poentirao. Kada nije bilo skoka, pojavio se Džoel Bolomboj. Kada je trebalo da se pogode bacanja tu je bio Dejan Davidovac. A ekipu koja tako uspeva da se "nadograđuje" tokom jednog meča, ekipu u kojoj saigrači jedni drugima "krpe rupe" je teško pobediti.

(MONDO, Nikola Lalović)

BONUS VIDEO:

Bolomboj zadovoljan nakon trijumfa Kurir TV