Proslavljeni srpski reditelj Emir Kusturica biranim rečima govorio je o Nikoli Jokiću, opisujući kako je Somborac u Sjedinjenim Državama uradio ono što je on oduvek žudio da uradi. U intervjuu u podkastu "Sportlajt" kod Igora Miklje, Kusturica je pričao nadahnuto o najvećem košarkašu sveta.

"Jokić je čovek oko koga je počela polemika, video sam da je Kukoč dovodio u pitanje, pa se ispravljao... Jokić ima najveći uspeh od svih košarkaša sa Balkana u NBA ligi, ne samo statistički, već i po neobičnosti svoje pojave. Uspeo je da prošle godine sruši ligu i da dobije nagrade za najboljeg igrača na svemu obrnutom od onoga što su standardi. Da bi imao skočnost, moraš uvek da radiš tegove, kad se rodiš kao crnac, malo ti je lakše oko skočnosti, mada im to nije dovoljno za plivanje. Ne gledam to rasno, već po prirodnoj datosti. Jokić ima mišiće ravne, ali jake kao i njihove, a ima i mozak koji je stavio ispred svih njihovih fizičkih prednosti. Uspeo je da od tima koji je držao sredinu lige napravi NBA prvaka. I to je takođe prirodno. NBA je rimska arena, plus zabava. Neko ko odigra taj broj utakmica, ne znam na koji način može da izbegne suplemente koji mu obezbeđuju trajanje. On je igrao Slavnića sa 213 centimetara. Kako je to moguće? Pa, moguće je!"

"On je fenomen i dugo ćemo čekati da se pojavi još neko takav. Pričali da je debeljuca, mančmelou, koji se pojavi tamo i jedva ga prihvate, a njegove su želje bile da eventualno odigra neku utakmicu u nekom velikom evropskom timu, a sada je sigurno ušao u Top 10 igrača u NBA ligi. Ali postoji ta generacijska surevnjivost 'Nije on najbolji'. Ali oni su zavidni. To je uspeh njihovog roda, od tih kostiju, tih majki, od majke koja sigurno u Somboru može da spremi dvorište bolje nego ijedna druga komšinica, a sin zna da pospremi utakmicu na način na koji niko drugi ne može. Ne znam da je od Harlema postojao igrač koji se pojavio na terenu sa tako malo snage i sa tako efikasnim rezultatom"

"Jokić je introvertni pobunjenik, veoma teško mu pada ta ideja da mora da priča sa novinarima, pa onda u pola njegove rečenice osetim šta sam ja imao i što sam odustao od svega. Vidi da to ide u nepristojnost, pa se onda vrati i daje veliku važnost MVP-i nagradi".

"Jokić uradio sve što sam želeo u životu"

kusta_knjiga_22052024_0026.jpg
Milos Tesic/ATAIMAGES 

Uporedio je Kusturica Jokićevo neuklapanje u NBA glamur sa svojim gestom iz 1985. godine, kada nije bio prisutan u Kanu na dodeli Zlatne palme svom filmu "Otac na službenom putu", jer je u Sarajevu kod prijatelja postavljao parket. "Bio sam u Kanu 1985. i mnogi su govorili da će film da pobedi i nije tačno da nije bilo para da ostanem u poslednja dva dana, već sam izbegao gužvu. Bio sam u Sarajevu kad sam dobio Zlatnu palmu i da ne bi bilo 'Ja sam veliki reditelj', postavljao sam parket. Nekima je to bilo duhovito, nekima arogantno. To se pamti, da sam bio deskriptivan niko se ne bi setio. Ali vratimo se Jokiću, on je uradio sve ono što sam želeo u životu - da radim operativno sa najozbiljnijim i najvećim glumcima na svetu, tu svrstavam i naše, a da pritom ne moram da budem žrva da na to što sam uradio dodajem 'javnu ličnost' koja se kreće po klubovima i slično. Nikad se nisam družio sa filmadžijama, već sa poljoprivrednicima, mangupima, intelektualcima...", dodao je Emir Kusturica.

(MONDO - M.Š)