Nikola Kalinić vratio se u KK Crvena zvezda na oduševljenje saigrača i navijača. Luka Mitrović, centar crveno-belih, igrao je sa njim u dva mandata i u oba su osvajali titule. U "Euroleague Chit-Chat" podkastu, Mitrović je priznao da bi Kalinić uvek bio prvi saigrač koga bi odabrao za svoj tim.

"O Kalini da ne pričam, kada bih mogao da biram saigrača da imam uz sebe u ekipi, uvek bih njega prvog izabrao. To je čovek koji je veliki pobednik, verovatno saigrač koji najmanje voli da gubi, najmanje voli da bude nadigran, pobeđen. To je slučaj i na treningu, ne samo na utakmici, gde on u sebi ima snagu da želi ne samo da njegov tim pobedi, već i da on nadigra direktnog čuvara. Jako mi je drago što će biti tu i svakoj ekipi je potreban jedan karakter koji je malo čudan i drugačiji, ali je potreban ekipi. Igračima je potreban najviše, jer je on taj koji uvek stane prvi, zauzme se za igrače, a kada vidite to na terenu i to osetite, ne možete da radite nešto drugačije", rekao je Mitrović.

Nikola Kalinić potpisao je višegodišnji ugovor sa Crvenom zvezdom, čime je regionalni šampion napravio najznačajniji transfer ovog leta. Uz osvajača Evrolige sa Fenerbahčeom, na Mali Kalemegdan došli su i plejmejker Baskonije Kodi Miler Mekintajer, krilni centar Efesa Majk Daum, šuter Olimpijakosa Ajzeja Kenan i centar Mege Uroš Plavšić.

Nikola Kalinić došao je prvi put u Crvenu zvezdu 2010. godine iz matičnog Spartaka iz Subotice, ali zbog administrativnih prepreka nije ostao na Malom Kalemegdanu. Usledile su njegove epizode u Vojvodini i u Radničkom iz Kragujevca, iz kojeg je 2014. došao u Zvezdu kao "A" reprezentativac i vicešampion sveta. Usledila je sezona njegove potpune klupske afirmacije, osvajanje triple krune i transfer u Fenerbahče, gde je pod vođstvom trenera Željka Obradovića nastupao na Fajnal-for turnirima Evrolige i postao šampion Evrope 2017.

Posle Fenerbahčea je godinu dana nosio dres Valensije (2020/21), potom je u Zvezdi ponovio uspehe i vodio je do još jedne šampionske titule u ABA ligi i u Superligi, a prethodne dve sezone proveo je u Barseloni. Rođen je 8. novembra 1991. godine i visok je 203 centimetara.

(MONDO - M.Š)

BONUS VIDEO:

Instagram/nikola_kalina nikola kalinić sprema večeru