Slušaj vest

Srbija je prošla generalnu probu na najbolji mogući način, pobedila je Grčku u beogradskoj Areni (94:72). Nikola Jokić i Bogdan Bogdanović diktirali su ritam igre, Filip Petrušev, Aleksa Avramović, Marko Gudurić i ostatak tima su sve to pratili i na najlepši način je publika u srpskoj prestonici pozdravila "orlove" koji idu u Lil.

Posle utakmice selektor Svetislav Pešić pričao je o spisku, najviše o povredi Dejana Davidovca, ali i o samoj igri i drugim timamo. "Najvažnije je za ove utakmice to što smo uzeli, to je kontinuitet, podizali smo ritam igre od početka do kraja što se ponekada ne vidi po rezultatu. Ovo je ritam koji je bio dobar i na kraju taj rezultat, jer smo dobili sve četvrtine. Podigli smo ritam odbrane u 'pik en rolu' sa Milutinovim. Naravno i Vasa i Avramović, njega znamo, odmarali smo ga. Micić nam je važan da digne svoju fizičku spremu, dobro se 'pocepao' i naravno Gudurić i Marinković koji su držali", počeo je Pešić.

Nastavio je da priča o defanzivi. "Odbrana ne počinje od centra nego od bekova, pre svega od odbrane protiv plejmejkera ili igrača koji organizuju napad protivnika. Svi koji ste bili protiv Japana mogli ste da vidite razliku u pristupu u odbrani, to bi bilo to sada, tako moramo da igramo. Posle toga dolazi naš talenat, individualni kvalitet koji nije sporan, ali ne može da dođe bez dobre baze u odbrani, videli ste da smo imali 30 asistencija što je onako, bez obzira na protivnika, oni su se isto borili. Znamo da Grci imaju mnogo evroligaških igrača. Videli ste kako je Aleksa odigrao pametno, izvanredno, postao pravi plej, sa osam asistencija, kaže mi da mu je to najviše u karijeri. On to kaže, ja se ne sećam. Radujemo se kada odigra onako, ali većina igrača je dala. Pričam o defanzivi koja je važna. Da bi došlo do izražaja sve to, taj nesporan talenat u napadu. Naš cilj je uvek 44-45 odsto za tri, dali smo 12 trojki, Bogdan je dao sve trice koje je uzeo. To nas raduje. Treba nam šut, a taj šut dolazi kao produkt dobre odbrane, tenzije u odbrani i to je bilo dobro i eto, šta više da vam kažem."

MN Press Srbija Grčka

Kojim segmentima igre je Pešić najzadovoljniji? "Osnovno, što bih hteo da nacrtam, jeste naše fizičko stanje. To nije na najoptimalnijem nivou. Znate kako, svi imaju svoje probleme, a ja kažem da nema problema, već samo rešenja. To je jedino gde smo mi. Velika je razlika pripremiti reprezentaciju pred Mundobasket i sada. Zašto? Tada su svi igrači imali period gde su mogli da naprave kratak odmor od košarke i mentalno i fizički. Ovde, pošto je mesec dana ranije u odnosu na Svetsko prvenstvo, sada je mesec dana ranije krenulo. Nema vremena za odmor i regeneraciju, došli su sa povredama koje nisu zalečili. Morali smo da radimo to u procesu treninga, da improvizujemo, da se posvetimo igračima, praktično niko nije bio bez neke povrede koju je vukao tokom cele sezone, da ne kažem taj mentalni umor."

Spomenu je i pripremne mečeve u Abu Dabiju gde je ekipa doživela poraze od Australije i Amerike. "Možda nije trebalo da idemo u Abu Dabi, jer je naporan put, iako smo imali fantastičnu organizaciju i čarter let i hotel visoke kategorije, sve, sve, ali druga klima, sve je drugačije. Izgledali smo dosta umorno. Šta da radimo, bile su nam potrebne te utakmice. Mogu da vam kažem da se zaradila i dobra lova i jedno i drugo i morali smo da prihvatimo. Protivnika nije bilo. Sportski aspekt je uvek najvažniji, videli ste da nema protivnika, svi su igrali kvalifikacije. Napredovali smo u raznim aspektima, videli ste protiv Japana da smo imali dobar drugi pas, ekstra pas. Tu malo to smo se poboljšali u napadu."

MN Press Srbija Grčka

Nije bio saglasan sa konstatacijom da je utakmica sa Grčkom bila najbolja "Teško je da se to kaže da je najbolja, bilo je dobrih momenata protiv Australije i Amerike u prvom poluvremenu, pa smo pali. Nismo imali dovoljno snage. Individualno kvalitet Amerikanaca je dominantan, ne treba to potcenjivati. Igrali smo fantastičan meč sa Francuzima na tom visokom nivou, prva zvanična utakmica posle dva meča sa Holandijom. To je neki taj nivo. Siguran sam i nadam se da ćemo tamo. Smeštaj je dobar, bar prema informacijama u Lilu, standard će da bude dobar. Imaćemo mogućnost da se odmorimo, znamo termine treninga, znamo šta nas čeka, nadam se da neće biti iznenađenja u ulazu u Olimpijsko selo uvek je tu, akreditacija i ovo i ono dok se završi. Imamo vremena da se naspavamo i da se regenerišemo i da nastavimo da radimo na detaljima koji su važni. Trebalo bi ranije da ulazimo u akcije pet na pet, ranije da bude ulaz u akciju, precizniji ulaz da bude. Što je precizniji početak napada, povećava se procenat šuta u fazi egzekucije napada. Trebalo bi malo da budemo bolji i da budemo konkretniji i precizniji. Onda možemo da podignemo i samopoudzdanje u tome. Gledaćemo, analiziraćemo utakmice do sada. Možda i još detalja", zaključio je Pešić.

(MONDO - N.S.)

BONUS VIDEO:

MONDO/Nemanja Stanojčić Pešić i Spanulis se raspravljaju sa sudijom