Slušaj vest

Srbija nije uspela da napravi iznenađenje na startu Olimpijskih igara. U prvom meču grupne faze izgubila je od Amerike (110:84). Razlika od 26 poena napravljena je u minutima kada je van parketa bio Nikola Jokić. Statistički podatak koji se pojavio najbolje oslikava koliko igra "orlova" zavisi od najboljeg košarkaša na planeti.

Američki novinar Adam Mares izvukao je statistiku utakmice i napisao da je Jokićev +/- bio na nuli i da je dao 20 poena, uz 8 asistencija i 4 ukradene lopte. Na parketu je proveo 31 minut. "Srbija je za devet minuta koje je Jokić proveo van parketu nadigrana baš za 26 poena", poručio je Mares. Dok je Nikola igrao bilo je neizvesno (81:81), bez njega 29:3 za Amere.

Jasno je i da Amerika ne može da bude pravi reper za trenutno stanje i igru košarkaša, prvenstveno zbog činjenice da su prvi favoriti za zlato. Kevin Durent i Lebron Džejms bili su nemilosrdni, u prvom poluvremenu nisu imali promašaj iz igre (ukupno 13/13) i manje-više su rutinski odneli pobedu.

Zanimljivo je da je Nikolin glavni protivkandidat za MVP priznanje u NBA ligi Džoel Embid odigrao užasnu utakmicu, dao je samo 4 poena i indeks mu je bio negativan -8. I to u meču koji je njegov tim dobio sa 26 razlike. Ustanovljeno je takođe i da je u minutima kada je on bio na terenu srpski tim davao više poena.

Kurir/Dado Đilas Srbija-Amerika košarka

BONUS VIDEO:

MONDO/Nemanja Stanojčić Nikola Jokić MVP skandiranje