Slušaj vest

Reprezentacija Srbije došla je doslovno na nekoliko minuta od istorijske pobede protiv Sjedinjenih Država u polufinalu Olimpijskih igara. I nažalost - tu stala i pala u polufinalu Olimpijskih igara.

Drhtali su Lebron Džejms i saigrači protiv Srbije, "orlovi" su došli nadomak trijumfa koji bi ispisao istoriju košarke, ali su Stef Kari, Kevin Durent i Lebron Džejms pokazali zašto su igrači kakvi se verovatno neće ponoviti. Sprečili su potpuni šok svog tima i uveli ekipu u finale protiv Francuske, dok će Srbija u subotu od 11 igrati protiv Nemačke za bronzu, u reprizi finala Svetskog prvenstva.

Nakon žestoke borbe tokom svih 40 minuta, nije utisak, već činjenica da Srbija predvođena Svetislavom Pešićem apsolutno može da se nosi sa sigurno najboljom reprezentacijom SAD od Drim tima iz 1992, a možda i timski boljom od tog sastava. Hrvatski stručnjak Aco Petrović igrao je sa Brazilom protiv Amerike u Brazilu i iz prve ruke je rekao zašto je ovo manje talentovan, ali ipak moćniji tim Amerike od onog sa Olimpijskih igara iz 1992, u kojem su igrali Majkl Džordan, Medžik Džonson, Lari Bird i saigrači.

Predvođena najboljim košarkašem sveta Nikolom Jokićem, nezaustavljivim kapitenom Bogdanom Bogdanovićem i ratnicima koji su doslovno vodili košarkaški rat protiv apsolutnih favorita, reprezentacija Srbije pokazala je zašto je jedna od najboljih na svetu godinama i zašto će tu i ostati.

EPA/YOAN VALAT Pariz 2024 Olimpijske igre

Naravno, sport je lep i zato što se o njemu često mašta, pa je i noćas bilo onih navijača koji su žaleći zbog rezultata smišljali šta bi još trebalo da se pobedi ovako moćan tim. I tu su se mnogi setili Luke Dončića, sina Saše Dončića, Slovenca srpskog porekla, sa Kosova i Metohije.

"Nismo uspeli da ga nagovorimo da igra za Srbiju. Pokušao sam, ali je majčina strana presudila. Mirjam je Slovenka, Saša je Srbin. Dete je odraslo u Sloveniji i mi ništa nismo mogli da uradimo", ispričao je Saša Đorđević, koji je bio selektor Srbije kada se lomilo za koga će Luka igrati. Dončić je danas uz Jokića i još nekoliko košarkaša među najboljima na svetu, a od detinjstva se nije postavljalo pitanje za koga će igrati, jer je od rođenja, ipak - Slovenac.

Luka Dončić
Aris MESSINIS / AFP / Profimedia 

Luka je unuk Srbobrana Dončića koji se odselio sa Kosova iz Metohije, gde i dalje žive Lukini rođaci, deda-stric Stojan, njegova supruga Draginja, ima i rođaka vaterpolistu Radničkog Veljka Dončića, koji je bio reprezentativac Srbije u mladim kategorijama.  "Zamislite nekada taj nacionalni tim - Dražen, Kukoč, Dino Rađa, Valde Divac... Čak i sada kada bi ta država postojala imali bismo Luku, Jokića, Vučevića, Bogdanovića, to bi bilo...", zastao je Goran Dragić, još jedan Slovenac srpskih korena.

Srbija je pokazala da i bez svih navedenih apsolutno može da igra protiv ultra-jake Amerike, a deluje da bi pojačana za momke koji su na osnovu srpskog porekla mogli da igraju za "orlove", poput Dončića ili donedavno Dragića, bila čak i još dominantanija protiv SAD u najjačem sastavu.

RTS Bogdan Bogdanović teši Ognjena Dobrića