Slušaj vest

Reprezentacija Sjedinjenih Država je olimpijski šampion u košarci! Pre svega zahvaljujući fenomenalnom Stefu Kariju, najboljem šuteru u istoriji, Amerikanci su u završnici finala pobedili Francusku 98:87 (20:15, 29.26, 23:25, 26:21), odbili njene nalete i osvojili peto zlato u nizu.

Kao i u polufinalu protiv Srbije, videlo se da Amerikanci nisu neranjivi, ali je ipak u ovom meču Francuska bila ta koja se sve do kraja vraćala u meč i nije uspela da iznenadi. Konačan plasman na Olimpijskim igrama u Parizu je ovakav:

  1. Sjedinjene Države
  2. Francuska
  3. Srbije

U utakmici za zlato Stef Kari je ubacio osam trojki i napravio spektakl u "Bersiju", posle kojeg će biti uručene medalje i srpskim košarkašima, koji su u subotu ujutru pobedili Nemačku i osvojli bronzu. Ovako je izgledalo finale, u kojem je Kari "vezao" tri trojke u poslednja dva minuta. I kada su na drugoj strani Nikola Batum, Viktor Vembanjama da mu uzvraćaju, niko nema toliko baruta u rukama kao neverovatni Stefon Kari. U svojoj 37. godini pogodio je osam trojki iz 12 pokušaja u finalu (ukupno 24 poena), a u u polufinalu protiv Srbije pogodio je jednu više - devet iz 14 šuteva. Dakle, Kari je u dve utakmice za medalje pogodio zbirno 17 trojki iz 26 trojki!

  • Sjedinjene Države: Kari 24, Edvards 8, Džejms 14 (10 as), Durent 15, Vajt, Haliburton, Tejtum 2, Embid 4, Holidej 6, Adebajo 2, Dejvis 8 (9 sk), Buker 15.
  • Francuska: Nilikina, Batum 5 (8 sk), Albisi, Jabusele 20, Kordinije, Furnije 8, De Kolo 12, Lesor 5, Gober 2, Vembanjama 26, Matju Strazel 3, Kulibali 6.
YOAN VALAT/EPA, CAROLINE BREHMAN/EPA Amerika Francuska