Slušaj vest

Međunarodna gimnastička federacija vratila je Rumunku Anu Barbosu na treće mesto, nakon što joj je prethodno u Parizu oduzeta medalja i dodeljena Amerikanki Džordan Čajls.

Rumunska žalba u Parizu nije bila usvojena (za razliku od američke), ali jeste usvojena na višoj instanci i zato je ustanovljen definitivni poredak, prema kojem je Barbosu treća, a Čajls peta. "Za dodelu medalja je zadužen Olimpijski komitet", objašnjeno je u saopštenju.

Međutim, i dalje ostaje nejasno da li će Amerikanka Džordan Čals sada morati da pošalje nazad svoju srebrnu medalju. Ova odluka najviše atletske instance donesena je nakon što je Sud za arbitražu u sportu u Lozani (poznati "Kas") poništio žalbu trenera Sjedinjenih Država Sesil Landi, čije je usvajanje "poguralo" Čajls na podijum. Utvrđeno je da je Amerikanka uložila žalbu posle predviđenog minuta za to. Zakasnila je četiri sekunde i zato je napravljena greška kada je Rumunki oduzeto odličje i dodeljeno Amerikanki. 

Pogledajte kako je izgledala ta potresna scena u Parizu: 

X/@Vivienn74988845/Printscreen Rumunskoj gimnastičarki oduzeta medalja na Olimpijskim igrama

Sud za arbitražu u sportu utvrdio je da je bi trebalo da bude definitivno utvrđeno da je Barbosu treća, a Čajls četvrta. Zlatna medalja fenomenalne Brazile Rebeke Andrade iz Brazila i osvajačice srebra, Amerikanke Simon Bajls nisu dovedene u pitanje.