Slušaj vest

Nova sezona u ABA ligi imaće kompletan sastav iz prethodne, samo će se dodati pridošlice. Srbija je dobila još jednog predstavnika pa tako u ABA ulazi Spartak iz Subotice, a mnogo se pisalo i pričalo o drugoj pridošlici, sastavu Dubaija.
Prošle godine zbog proširenja lige nije bilo ispadanja, ali ove će ponovo jedan tim ispasti iz lige. Kako stvari stoje, prvi favorit za tu poziciju na dnu tabele je nekadašnji prvak Evrope i velikan jugoslovenske košarke Cibona.

"Vukovi" životare već godinama, još od one trojke Dušana Kecmana njih nema ni blizu vrha regionalne košarke, o Evropi da ne govorimo. Imali su bljesak kada su Blesingejm i Šarić doneli trofej ABA u Zagreb, ali više se poslednjih godina pričalo o blokadama računa i problemima sa registracijom igrača nego o uspesima. Ove sezone opet nije dobro počelo.

KO VODI TIM? BIVŠI IGRAČ I ANONIMUS!

20121222npKrasic1.jpg
MN Press 

Kako javljaju hrvatski mediji imaćemo vrlo čudnu situaciju naredne sezone sa Cibonom, pošto će ti imati dva trenera. Jedan će biti Bariša Krasić, dobro poznato ime u klubu. Da puta je nosio dres Cibone u ukupno pet sezona i on će voditi ekipu u hrvatskom prvenstvu. Godinama je bio asistent u stručnim štabovima Cibone, tako da ima nekog trenerskog iskustva, mada je samostalno vodio samo Cibonu u periodima kada klub nije imao trenera.

A u ABA ligi ekipu će voditi Kris Tomas. Ako ne znate ko je to, nije ni čudo. Amerikanac ima 43 godine, nikada nije igrao košarku i počeo je da se bavi trenerskim poslom 2000. kada je na koledću Dejton postao asistent. Radio je kao pomoćnik u još nekoliko koledža, a 2013. je postao pomoćnik u reprezentaciji Slovenije dok je ekipu vodio Jure Zdovc. U Sloveniji je radio i u sezoni 2018/19 kada je vodio Zlatorog iz Laškog. U međuvremenu je radio u Kanadi, Maleziji. Portoriku i Japanu. Njega na čelu kluba želi grupa investitora koja je pomagala ekipi u poslednje vreme, ali problem je što Kris Tomas nema licencu za rad u hrvatskom prvenstvu i zato će Bariša Krasić tu morati da se vodi kao prvi trener. Uz sve to navodno neće Cibona plaćati Tomasa, već upravo ti investitori koji su trenutno u skupštini kluba.

KO ĆE DA IGRA?

COI-1290.jpg
MN Press 

Tim koji se svojevremeno borio za titule, sada će se sasvim sigurno boriti za opstanak. U sastavu su za sledeću sezonu Krešimir Radovčić, Ivan Perasović, Domagoj Vuković, Sven Smajlagić, Filip Bundović, Toni Ročak, Luka Skorić kao i Borna Katanović, Josip Pavković i Bruno Bubalo iz omladinske škole. Pregovori su u toku sa Ivanom Majcinićem, a Tomas želi da dovede dvojicu stranaca od čega je jedan 30-godišnji plejmejker Ket Barber, Amerikanac koji je prethodnu godinu proveo u Portu.

A KASA?

Cibona
MN Press 

Je opet prazna. O tome je mnogo puta govorio Aco Petrović, čak se jedno vreme angažovao oko kluba, ali je brzo odustao. Ipak, dobro je što Cibona uopšte postoji. Navodno je skinuta blokada računa koja je trajala još od sezone 2022/23, a navodno je u te svrhe potrošeno oko 600.000 evra. Ipak, to ne znači da je napravljen konkurentan tim i videćemo kako će Cibona izgledati na početku sezone. Na startu igraju sa Zadrom i Studentskim centrom na svom terenu, pa u trećem kolu gostuju Partizanu. Ukoliko bi nakon tog trećeg kola na kontu imali tri poraza, mogle bi da se popale crvene lampice u Zagrebu.

A NEKAD?

Dražen Petrović
Printscreen/YouTube/CroPETROforeverNBA 

Padali su najveći u Draženovom domu. Otkako je Hrvatska nezavisna 20 titula i 9 kupova ima Cibona, a u Jugoslaviji su osvojili tri titule i osam kupova. Ipak ono što se najviše pamti su titule prvaka Evrope 1985. i 1986. kada su predvođeni Draženom Petrovićem osvojili dve Evrolige, Sada je to misaona imenica za Zagreb i ove sezone će se, kao i prethodnih, Cibona boriti za opstanak. Ne samo u ABA ligi, nego i bukvalno.

(MONDO, Nikola Lalović)

BONUS VIDEO: 

Kurir Atmosfera pred meč Partizan - Cibona