Slušaj vest

Počeo je svoje pripreme KK Dubai! Novi projekat u evropskoj košarci je nešto više od mesec dana pred prvu utakmicu u ABA ligi započeo sa radom, a tim će izgledati malo drugačije nego što se očekivalo. Iako je bilo priče o tome da bi u klub mogle da stignu najveće zvezde evropske košarke poput Majka Džejmsa ili Valtera Tavareša. 

To se nije desilo, što su čelni ljudi kluba Đorđe Đoković i Dejan Kamenjašević i najavilib čim su izašli pred javnost. Polako je skockan tim, u međuvremenu je Đoković napustio projekat i sad aje veliko pitanje kakvi su planovi Dubaija. Znamo da su do sada imali ideju da zaigraju prvo u ABA ligi, zatim u Evropi i najkasnije u Evroligi, a napravili su i za debitantsku sezonu vrlo respektabilan tim. 

Prvi je stigao nekadašnji reprezentativac Slovenije Jurica Golemac koji je polako spremao svoj tim, a koga to ima na raspolaganj? Mnogo poznatih imena, nekadašnjih reprezentativaca Srbije, sadašnjih Slovenije, povremenih Hrvatske kao i Amerikance, Filipince, Turke, Italijane... 

KAKO IZGLEDA DUBAI? 

20211211npGolemac3.jpg
MN Press 

Što se tiče prenosa lopte, tu će posao raditi Amerikanac Nejt Mejson i Aleksa Uskoković. Mejson ima 29 godina, veliko iskustvo pošto je nastupao u Izraelu, Rusiji, Kini, Portoriku, Francuskoj, Turskoj i nakon odlične sezone u Merkezefendiju stiže u Dubai. Što se Uskokovića tiče sa Crvenom zvezdom je igrao Evroligu, pre toga dobio minutažu u FMP-u, a nakon Mege i Borca ovo mu je prvi inostani angažman. Ferdinand Ravena će kao prvi Filipinac u Evropskoj košarci biti tu da pomogne, a kao bekovi su angažovani dobro poznati igrači.

Iz Partizana je stigao nekadašnji reprezentativac Srbije i sjajni šuter Danilo Anđušić, a njemu će konkurencija biti Klemen Prepelič, Slovenac ubojtog šuta je posle Real Madrida, Banvita, Olimpije, Cedevite, Huventuda i Galatasaraja stigao u ovaj uzbudljiv projekat. Na trojci će biti dva dokazana defanzivca, nekadašnji reprezentativac Srbije i bivši košarkaš Crvene zvezde i Partizana Nemanja Dangubić, kao i Avudu Abas koji prvi put igra van Italije. On će možda zaigrati i kao četvorka jer su tu za sada opcije samo mladi Turčin Bora Jašar i Amerikanac Džakori Vilijams koga se sećamo iz dresa Budućnosti, a igrao je za Burg, PAOK, Napoli i Hapoel. Ispod koša će biti nekadašnjii reprezentativac Hrvatske i dugogodišni evroligaški igrač Leon Radošević, kao i Jordanac Ahmet Duverioglu koji je sa Željkom Obradovićem i Fenerbahčeom osvojio Evroligu.

A KAD KREĆU?

Sve o KK Dubai u ABA ligi
MN Press 

Objavio je spisak mečeva na pripremama i prvi put ćemo Dubai videti na terenu 22. avgusta kada će se u Kopru sastati sa ekipom Dinama iz Zagreba. Zatim tri dana kasnije imaju mnogo ozbiljniji zadatak jer će rival biti Budućnost iz Podgorice, 27. igraju sa Splitom, a 30. sa Krkom iz Novog Mesta. Očigledno Jurica Golemac hoće da uigra svoj tim i da vidi gde Dubai stoji u odnosu na ABA ligaše. A prvi zvanični meč na programu je 23. septembra kada će se ekipa sa Bliskog istoka sastai sa Crvenom zvezdom na svom terenu. 

KAKVE SU AMBICIJE? 

profimedia-0412791155.jpg
Profimedia 

Nisu se mnogo zaletali sa izjavama i trudili su se iz uprave kluba da ostanu na zemlji, ali jasno je da su ambicije velike. Igraće u "Koka kola" areni koja prima 17.000 navijača, uspeli su da dovedu veliki broj igrača sa evroligaškim iskustvom, stigli su košarkaši koji su nosili dres Srbije, Hrvatske, Slovenije, Filipina, Italije, Turske i Jordana, a to je samo početak. Da li mogu da se suprotstave Crvenoj zvezdi i Partizanu već prve sezone? Realno, teško. Da li žele da budu konkurentni evroligašima već od sledeće? Svakako!

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: 

MONDO/Dušan Ninković Nemanja Dangubić nakon poraza u polufinalu FIBA Lige šampiona