Slušaj vest

Reprezentacija Srbije ostala je bez selektora i bez rukovodstva, jer su otišli i šef stručnog štaba Svetislav Pešić i predsednik KSS Predrag Danilović i direktor reprezentacije Dragan Tarlać. Ko će naslediti Karija i preuzeti tim na početku novog olimpijskog ciklusa? Kao i svaki put kada Srbija ostane bez selektora, ime Saše Obradovića i ovog puta iskače u prvi plan.

Trofejni srpski stručnjak bio je kao igrač član slavne generacije SR Jugoslavije koja je devedesetih bila prvak Evrope i sveta. Kao trener je već godinama među najboljim evropskim trenerima, godinama sa Monakom pravi uspehe u Evroligi i vodio je tim iz kneževine i na Fajnal-for.

Sve to vreme, Obradović ne beži od svoje velike želje da postane selektor Srbije, koju do sada nije ostvario.

"Ja sam više puta izjavio da bi to za mene bio najveći uspeh u karijeri. Velika je čast voditi nacionalni tim svoje zemlje i to je za mene nešto posebno. Takve stvari se ne odbijaju", rekao je Obradović pre pet godina za "Informer". U međuvremenu je vodio Crvenu zvezdu, vratio se u Monako i u njemu iz sezone u sezonu ostvaruje uspehe.

Sa druge strane, Obradovićev angažman u Monaku mogao bi da predstavlja i veliki problem, jer se u nemalo slučajeva pokazalo koliko je kompikovano trenerima koji vode evroligaše da istovremeno rade još jedan posao i da predvode nacionalni tim. Uostalom, i dalje je svež primer srpskog stručnjaka Igora Kokoškova, koji u takvoj situaciji nije uspeo da uradi zacrtano ni na jednom od ta dva posla, pa se vratio u Sjedinjene Države.

Saša Obradović
MN Press 

Selektor Pešić napustio je Srbiju nakon što je vodio "orlove" na tri velika takmičenja, Eurobasketu 2022, Mundobasketu 2023. na kojem je njegov tim stigao do finala i u Parizu 2024, u kojem je osvojena bronza.

Novi selektor imaće pred sobom nastavak kvalifikacionog ciklusa za Eurobasket i utakmice protiv Danske u gostima 21. novembra i kod kuće 24. novembra. U dva meseca do tada iz Sazonove ulice u Beogradu moraće da stignu važni odgovori, od vrha Saveza, preko direktorskih pozicija do mesta selektora, koji će povesti ekipu u novi olimpijski ciklus.

Anketa

Ko bi trebalo da bude novi selektor Srbije?

MONDO/Nikola Lalović Saša Obradović u Pioniru