Slušaj vest

Selektor košarkaške reprezentacije Svetislav Pešić napušta kormilo "orlova", zvanično je saopšteno. Odluku je doneo još pre nego što su održane Olimpijske igre u Parizu, u pojedinim svojim izjavama ostavljao je prostor za potencijalni dogovor, ali kada je postalo jasno da iz KSS odlaze i predsednik Predrag Danilović i direktor Dragan Tarlać - kod Pešića više nije postojala nikakva dilema da je vreme za potpuno nova lica.

Za početak, KSS mora da dobije novo rukovodstvo i rok za dostavu kandidatura je 24. septembar, nakon čega će se 1. oktobra održati Sednica na kojoj bi trebalo da bude izabran prvi čovek srpske košarke. Već tada budući predsednik KSS morao bi da zna i ko je glavni kandidat za novog selektora.

Kako prenosi "Sportski žurnal", zapravo postoje samo dva logična izbora i već tako unapred znamo da će se novi selektor Srbije zvati "Saša". Videćemo da li će to biti Aleksandar Đorđević, odnosno da li je vreme da šansu dobije Saša Obradović.

Osvojio je po srebro na Mundobasketu, Eurobasketu i na Olimpijskim igrama u Riju, a iako su to sve fantastični uspesi - mora se reći da nam je ipak nedostajalo zlato, kao kruna. Zbog toga je i Đorđević sigurno i dalje "gladan uspeha" sa reprezentacijom, a većinu igrača takođe i te kako dobro poznaje. O njegovim liderskim sposobnostima i svemu onome što znači za srpsku košarku nepotrebno je pričati, a nema sumnje da je to svakako veći izazov od vođenja reprezentacije Kine. Mora da se zaležeo svega posle pet godina...

Anketa

Ko bi trebalo da bude novi selektor Srbije?


Što se tiče Obradovića, mnogo puta je već rekao da bi za njega dolazak na mesto selektora Srbije bio najveći uspeh u karijeri. Problem može da pravi njegov ugovor u Monaku, odnosno malo je verovatno da bi dozvolili da paralelno vodi klub i državni tim, iako su to neke njegove kolege već uspevale.

Bilo kako bilo, prve obaveze košarkaša zakazane su za 21. novembar kada gostujemo Danskoj u kvalifikacijama za Eurobasket, dok ih tri dana kasnije i dočekujemo u Beogradu. S obzirom na ranija iskustva, do tada moramo da imamo selektora.

Zašto je Pešić otišao iz reprezentacije Srbije?

Svetislav Pešić
MN Press 

"Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović podneo je ostavku. Kako sam razumeo, uradio je to da bi omogućio novom rukovodstvu saveza da na početku novog olimpijskog ciklusa formira novi stručni štab i ciljeve. Što se mene lično tiče, još pre Pariza saopštio sam da neko drugi treba da nastavi ono što sam započeo. Pošto vidim da me neki nisu dobro čuli, sada im poručujem, da odgovorni - oni koji će ubuduće voditi KSS - treba da znaju da između ostalog moraju da traže i novog trenera. Ja ću, naravno, uvek biti na raspolaganju srpskoj košarci, ali ću se okrenuti nekim drugim ciljevima i projektima za koje nisam imao vremena zato što sam 24 časa dnevno bio u službi nacionalnog tima Srbije", rekao je Svetislav Pešić za "Politiku".

BONUS VIDEO:

RTS Košarkaši pevaju Kari's on fire

(Sportski žurnal/MONDO/Milutin Vujičić)