Slušaj vest

Američki košarkaš Bili Beron (33), nekadšanji bek Crvene zvezde, doneo je šokantnu odluku - završio je karijeru ubrzo nakon što je potpisao ugovor sa ekipom Šangaj Šarks u Kini! Na odluku miljenika Zvezdinih navijača sigurno su uticale brojne povrede sa kojima se suočavao u prethodnim godinama, a o završetku igračke karijere razmišljao je i u prethodnom periodu.

Beron se pre samo dve nedelje dogovorio oko detalja saradnje sa kineskim klubom, ali je ubrzo stavio tačku na karijeru. Očigledno je povreda desnog lakta bila preteška - Bili je prethodne sezone odigrao tek nekoliko utakmica i dva puta je morao pod nož, a operacije verovatno nisu u potpunosti rešile problem koji je imao.

Beron je rođen u gradu Altuna u Pensilvaniji, a tokom školovanja pohađao je dve srednje škole i tri koledža. U leto 2014. godine igrao je Letnju ligu za Čikago Bulse, ali nije uspeo da se izbori za priliku u NBA, pa je započeo svoju profesionalnu karijeru u Evropi. Nastupao je za Lijetuvos Ritas, Šarloa, Mursiju i Eskišehir, pre nego što ga je Milan Tomić primetio i doveo u Crvenu zvezdu.

Sa srpskim timom igrao je u Evroligi i predstavio je široj košarkaškoj javnosti, a nakon dve sezone u Beogradu po dve godine igrao je za Zenit iz Sankt Peterburga i Olimpiju iz Milana. Dva puta je bio šampion ABA lige, osvojio je VTB ligu i VTB Superkup, dok je sa Zvezdom osvojio ABA ligu, KLS i Superkup ABA lige. Navijači posebno pamte njegov kontroverzni pogodak u finalu ABa lige protiv Partizana, kada je poentirao pored Stefana Jankovića nakon napravljenih koraka koji nisu dosuđeni.

MN Press, Profimedia Bili Beron

Bonus video:

MONDO/Nikola Lalović Delije skandiraju Biliju Beronu