Slušaj vest

Konačno je gotova i ta transfer saga i zvanično su klubovi objavili da je Filip Petrušev novi košarkaš Crvene zvezde. Došao je na jednogodišnju pozajicu iz Olimpijakosa i dobiće više prosotra da igra i da se razvija u Beogradu nego što bi to bio slučaj u Pireju.

Dok se sa jedne strane Janis Sferopus zahvalio upravi Zvezde na tome što je posle povrde Džoela Bolomboja brzo reagovala i dovela kvalitetnog igrača, Miško Ražnatović se zahvalio vlasnicima Olimpijakosa na tome što su imali razumevanja i što su dopustili da Petrušev promeni sredinu.

Crvena zvezda će svakako u Madridu u četvrtak od 20:45 biti bez Petruševa i naravno povređenog Bolomboja, pa će centarsku liniju činiti Luka Mitrović i Uroš Plavšić, a na krilnim pozicijama se očekuju Dejan Davidovac i Majk Daum. A šta donosi Filip Petrušev?

Bitno je, zbog Srbije!

MONDO/Uroš Arsić, Kurir/Dado Đilas Filip Petrušev

Naš nacionalni tim je posle odlaska Nemanje Bjelice, Vladimira Lučića i Nikole Kalinića iz nacionalnog tima ostao prilično "kratak" na krilnim pozicijama. Gledali smo veterana Marka Jagodića Kuridžu na mestu četvorke na Evropskom prvnestvu u Pragu i Berlinu, ali srećom pojavile su se neke nove snage. Tu je Nikola Jović, tu je Filip Petrušev, sada čekamo i Alekseja Pokuševskog!

Baš zbog toga je ovaj transfer jako bitan! Filip Petrušev je u Crvenoj zvezdi pretprošle sezone i izborio svoje mesto u nacionalnom timu, a sada pored Vezenkova, Pitersa, Fola i Milutinova teško da bi dobijao više od desetak minuta po meču u rotaciji Jorgosa Barcokasa. Zbog toga je i stigao u Beograd gde se očekuje da bude startna četvorka, jedan od bitnijih šrafova pod košem.

Zvezdi je neophodan!

MN Press Filip Petrušev

Rekao je trener Janis Sferopulos da je "okidač" za njegov dolazak u Crvenu zvezdu bila povreda Džoela Bolomboja u Podgorici, ali i bez nje je bilo računa da se Petrušev pojavi u Beogradu. Očilgedno je da na Dalibora Ilića ne računa ozbiljno Sferopulos, a deluje da Dejana Davidovca više vidi kao "trojku".

Videli smo da je na mečevima Crvene zvezde skok znao da bude problem, a sa "četvorke" malo ko može tu da pomogne kao Filip Petrušev. Takođe videli smo u kakvoj je formi bio na Olimpijskim igrama, pa ako je mogao tu da bude odličan, sigurno je da će doneti i ekstra kvalitet na poziciji koje je tokom cele prošle sezone mučila crveno-bele. Pre svega će ofanzivno doprineti jer smo mnogo puta videli da rešava situacije jedan na jedan, a sa Teodosićem i Miler-Mekintajerom ima igrače koji će ga ostaviti u mismeču sa nižim od sebe ispod koša.

A da neće na pet?

20230406ivZvezdaOlimpijakos65.JPG
MN Press 

I to je moguće. Nije Luka Mitrović uhvatio formu kakvu znamo da može, Džoel Bolomboj je van tima, a i kada se vrati trebaće mu vremena da bude u pravom ritmu. Uroš Plavšić je došao direkt sa Olimpijskih igara, ali je trener Sferopulos rekao da još nije spreman za ovaj nivou košarke, tako da nije nemoguće da se Petrušev u Zvezdu prvo vrati kao centar, pa da se kada se oporavi Bolomboj ili uigra Plavšićč spusti na četvorku. U svakom slučaju u Madridu ćemo videti kako to izgleda bez njega, a vrlo verovatno već u ABA ligi na gostovanju Zadru za vikend.

(MONDO, Nikola Lalović)

BONUS VIDEO:

Mondo/Tijana Jevtić Janis Sferopulos