Prva runda pripala je Crvenoj zvezdi Telekom.

Ekipa Dejana Radonjića savladala je crno-bele pred svojim navijačima, u utakmici u kojoj je viđeno malo lepih košarkaških stvari. Pred revanš, zakazan za ponedeljak u 21.00, Zvezda je stekla prednost, a Partizan potencijalna dva problema.

CRVENA ZVEZDA TELEKOM - PARTIZAN 78:64 (17:19, 18:15, 19:10, 24:20)

Igrač utakmice Milan Mačvan (24 p, 14 sk, indeks 38), proklizao je u 37. minutu na polovini terena i otišao na klupu, držeći se za preponu. Nekoliko minuta ranije, crno-beli su ostali i bez Nikole Milutinova, koji je posle ofanzivnog skoka i faula Branka Lazića nezgodno doskočio i odskakutao do lekara, sa bolom u skočnom zglobu.

U takvoj situaciji, pri vođstvu Zvezde koje je u poslednjoj četvrtini konstantno raslo do maksimalnih "plus 16", crveno-beli su rutinski priveli posao kraju, predvođeni kapitenom Lukom Mitrovićem (14 p, 8 sk), uz značajan doprinos Čarlsa Dženkinsa (14 p).

Istovremeno, podjednako velike, ako ne i najveće, zasluge za trijumf domaćina ima nemački centar Maik Cirbes, koji je sa 17 poena i 5 skokova za skoro pola sata na terenu potpuno odmenio rovitog Bobana Marjanovića. Gorostas izazivača bio je korišćen samo 10 minuta, za razliku od Stefana Jovića, koji se nije ni "skinuo".

Ipak, o povredama će večeras daleko više razmišljati u crno-belom taboru, u kojem je Mačvan večeras bio najsvetlija tačka, sa svojim pogocima iz teških situacija, važnim skokovima... Neretko je igrao i plejmejkera.

Već sada je jasno da će do ponedeljka sa najviše pažnje biti osluškivane vesti o njegovom stanju i težini povrede NIkole Milutinova. Njihovo odsustvo, uz već povređenog Eda Murića, koji je završio sezonu, ostavilo bi Partizan bez trojice jako bitnih igrača. Nosilaca igre.

U petak uveče, samo je Dragan Milosavljević sa 10 poena bio dvocifren među poraženima, dok je Aleksandar Pavlović pružio jednu od najslabijih partija sezone (2 p, 1/8 iz igre i 5 izgubljenih lopti, indeks -12).

Najiskusniji igrač Partizana sa klupe je odgledao finiš utakmice, u kojoj su crno-beli insitirali na penal završnici već dva i po minuta pre kraja, pri dvocifrenom vođstvu protivnika.

Posledično, Zvezda je izvela 27 penala, kojima je Markus Vilijams (11 p, 8 as) popravio svoj slab poenterski učinak (3/11 za dva, 0/3 za tri)  a utakmica u vrelom Pioniru produžena na skoro dva sata.

Ritam u igri, koji su obe ekipe tražile na početku prvih četvrtina, prvi su u drugom poluvremenu našli crveno-beli. Minimalno vođstvo, sa kojim su otišli na odmor, čvrsto su držali, "zatvorivši" svoj reket,  koristeći razigranog Cirbesa i Mačvanov sve izraženiji umor.

Razlika je rasla, a zakucavanjem Branka Lazića u 30. minutu prvi put je i postala dvocifrena (54:44). Dragan Milosavljević reagovao je na to, pokušao da pomogne Mačvanu i sa pet "vezanih" poena nagovestio u 34. minutu borbu do kraja (59:53)...

Međutim, ako se izuzmu brzi faulovi crno-belih u poslednjim minutima, borbe i žestokih duela u finišu nije bilo. Zvezda je branila i odbranila vođstvo pred 5.589 gledalaca i otišla na dvodnevni odmor i pripremu sa kapitalom koji je imala i nakon prve utakmice prošlogodišnjeg finala.

Naredni meč: ponedeljak, 21.00 čas. Domaćin: Partizan.

ZVEZDA: Vilijams 11 (3/11 za dva, 0/3 za tri, 8 as), Rebić, Dangubić 8 (2/5 za tri, 6 sk), Mitrović 14 (8 sk), Lazić 4, BLažič, Kalinić 5 (5 sk), Marjanović 5 (3 sk), Kaplanović, Tejić, Dženkins 14, Cirbes 17 (5 sk).

PARTIZAN: Pavlović 2 (1/5 za dva, 0/3 za tri, 5 izg), Tepić 9, Marinković 4, Dalo 7, Milutinov 4, Milosavljević 10 (2/7 za tri), Mačvan 24 (2/5 za tri, 14 sk), Đumić, Andrić 2, MIlutinović, Glišić, Bezbradica 2.

IZ MINUTA U MINUT:

- KRAJ UTAKMICE, POBEDA CRVENE ZVEZDE 78:64 -

40' 78:64 U poslednjem napadu, Boris Dalo predao je loptu Zvezdi 20 sekunda pre kraja, bez pokušaja da šutira. Sa kraćim razmišljanjem, crno-beli su razmišljali o pravljenju faula, ali je meč potom završen.

40' 78:64 Andrić 44 sekunde pre kraja pravi faul, pri vođstvu Zvezde od 12 poena. Mitrović je iskoristio oba. Tejić menja Mitrovića, a Rebić Vilijamsa.

39' 75:61 Partizan sada pravi faul na početku svakog Zvezdinog poseda. Crno-beli insistiraju na penal završnici skoro dva minuta pre kraja, pri dvocifrenom vođstvu domaćina.

38' 71:55 Dženkins sa linije penala postavlja novo maksimalno vođstvo Zvezde. Prvi put je "plus 16".

38' 67:55 Dženkins pogađa sa distance i postavlja novu maksimalnu prednost domaćina. Sudije, posle premišljanja, dosuđuju faul Boži Đumiću zbog udarca Lazića sa leđa. Konfuzna situacija na parketu, završena tehničkim greškama Milosavljeviću i Kaliniću (prema zvaničnoj statistici).

- I Mačvan je prinuđen da napusti igru. Proklizala mu je desna noga u blizini centra terena. Izašao je držeći se za preponu. Sa bolnom grimasom je izašao iz igre. Izuzetno loš trenutak za crno-bele. Drugi povređeni igrač.

37' 65:55 Uz faul Milosavljevića, Mitrović pogađa sa pozicije pod košem, gde je i očekivano da će crveno-beli najčešće biti do kraja utakmice. Kapiten Zvezdi vraća dvocifrenu prednost.

36' 62:55 Milutinov se uhvatio za zglob posle ofanzivnog skoka. Nezgodno je doskočio posle faula Branka Lazića, u situaciji koja nije nagoveštavala ozbiljniju povredu. Centar crno-belih odskakutao je do klupe, a umesto njega na liniju penala stao je Vanja Marinković i pogodio oba puta.

36' 62:53 Mitrović vraća Zvezdi mirnijih "plus 9", a Mačvan u duelu sa Mitrovićem gubi snagu i promašuje posle prodora. Već 32 minuta je u igri. Dangubić promašuje potpuno otvoren šut za tri poena, a u igru se vraća Boris Dalo.

35' 60:53 Vilijams nastavlja da promašuje. Iz igre gađa 3/14 i Dejan Radonjić ga je bez pogovora Amerikanca preselio na klupu. U igri je Dženkins.

34' 59:53 Milosavljević održava Partizan! Kapiten crno-belih izgradio je sebi poziciju pored Blažiča, pogodio za dva, a zatim bio precizan i za tri, posle dodavanja Tepića iza leđa. Tajm-aut Dejan Radonjić. Za manje od minuta prednost njegovog tima  praktično je prepolovljena.

33' 59:48 Tehnička Milanu Mačvanu. Izgubio je loptu u skoku od Luke Mitrovića, pa ga faulirao. Prišao je sudiji, tražeći da dosudi "mrtvu" uz viku na arbitra, što je sudija Nikolić kaznio tehničkom. Kapiten Zvezde posle tajm-auta postavlja sa crte najveće Zvezdino vođstvo.

32' 57:48 Mačvan nastavlja i u poslednjoj čevrtini. Ubacio je za dva pod obručom svoj 24. poen. Na suprotnoj polovini, Kalinić pogađa dvojku sa distance posle slobodnog bacanja.

- Mačvanov indeks je 37, a indeks ostatka tima "minus dva".

30' 54:44 Zakucavanjem Branka Lazića, Zvezda u svom poslednjem napadu pred odmor stiče najveću prednost u dosadašnjem toku utakmice. To je "plus 10", koju Milosavljević sa osam metara nije uspeo da smanji pred pauzu.

29' 50:44 Dangubić pogađa svoju drugu trojku, za najveću Zvezdinu prednost "plus 8" (50:42). Na drugoj strani, Mačvan ubacuje slobodna bacanja posle faula Kalinića pod obručem. To je bio njegov 21. i 22. poen.

28' 47:42 Pavlović gubi petu loptu na utakmici i zarađuje tehničku kod sudije, smatrajući da je fauliran. Kao i posle prve tehničke crno-belima, Zvezda ne koristi slobodno bacanje.

28' 47:42 Opet spora deonica utakmice. Dženkis krade loptu Dalou, a Mačvan ubacuje svoj 20 poen. Tajm-aut Duško Vujošević posle prodora američkog beka i faula Dragana Milosavljevića.

25' 43:40 Igra Partizana se i dalje apsolutno zasniva na igri Mačvana. Krilni centar crno-belih iznudio je treći faul Luke Mitrovića, koji izlazi iz igre. Odmah potom, upisuje se i Marinković.

24' 41:36 Tepić postiže prve poene za Partizan u nastavku (za 39:36), na šta Cirbes odgovara alej-up zakucavanjem na pas Vilijamsa.

23' 39:34 Poenima Crvene zvezde počinje drugo poluvreme. Cirbes je najpre asistirao Laziću posle udvajanja, a zatim iskoristio asistenciju Vilijamsa. Vujošević je izveo iz igre Pavlovića, zamenivši ga Pavlovićem.

- POLUVREME -

Zvezda je sredinom druge četvrtine preuzela vođstvo, ali joj Milan Mačvan nije dozvolio da ode na mirnu razliku. Krilni centar crno-belih postigao je skoro polovinu poena svog tima (16), uz samo jedan promašaj iz igre - 4/5 za dva, 2/2 za tri.

Na drugoj strani, najefikasniji je Zvezdin centar Maik Cirbes, strelac 12 poena. Nemački centar igrao je 15 minuta, dok je Boban Marjanović proveo u igri manje od pet minuta zbog povrede zgloba, usled koje je i njegov nastup bio neizvestan.

Crveno-beli šutiraju za tri 2/8, crno-beli 4/14. Zvezda je sakupila više skokova (21:17), na čelu sa Lukom Mitrovićem, koji je uhvatio šest lopti, ali pod svojim obručem definitivno izgubio dosadašnje duele sa raspoloženim Mačvanom.

Crveno-beli su u prvom poluvremenu izgubili četiri lopte, crno-beli tri.

20' 35:34 Mačvan igra fenomenalno! Ubacio je već 16 poena, uz 7 skokova! Njegovom trojkom, Partizan u poslednjem napadu drugog poluvremena ponovo zadržava korak za Zvezdinim vođstvom. Prethodno je pogodio trojku za "minus dva".

18' 33:28 Cirbes zakucava za Zvezdinu seriju 7:0, Mačvan reaguje dalekom dvojkom, Vilijams pogađa dvojku. Pavlović je ušao u seriju promašaja (šest uzastopnih), pa Vujošević traži tajm-aut.  Dangubić posle prekida povećava vođstvo Zvezde.

16' 25:26 Dangubić promašuje zakucavanje za vođstvo Zvezde. Vujošević traži tajm-aut. Utakmica protiče bez tenzije i prevelikog žara sa obe strane, iako se i jedni i drugi bore.

15' 25:26 Dangubić pogađa trojku o tablu, Milutinov se hvata za glavu. Marjanović je izašao iz igre, ušao Cirbes. Na drugoj strani, Dženkins tera Daloa na grub faul. Opet serija izmena: Na terenu su Tepić, Pavlović, Vilijams i Mitrović.

13' 17:21 Zvezda je za dva minuta četvrtine ispunila bonus, a Lazić napravio treći faul. Menja ga Dangubić, koji ima dva fula. Bezbradica seda na klupu Partizana, vraća se Milan Mačvan.

12' 17:21 Brza dva faula Zvezde i na startu druge četvrtine, ponovo oba daleko od koša. Obe ekipe "sporo" ulaze i u ovaj kvartal. Dalo se upisuje.

PRVA ČETVRTINA:

10' 17:19 Milosavljević pogađa još jednu trojku za Partizan, Dženkins odgovara sa distance za novih "minus 2". To je rezultat kojim se otišlo na pauzu.

9' 13:16 Tepić nosi Partizan. Posle daleke trojke pogodio je i posle prodora sa visokim lukom. Partizan na seriju 6:0 odgovorio serijom 7:0. Tajm-aut, posle kojeg u igru prvi put ulazi Boban Marjanović.

8' 13:12 Tepić pogađa trojku sa praktično osam metara, ne dozvolivši Zvezdi da se odlepi. Na parketu je ponovo Božo Đumić.

7' 11:9 Tehnička Dušku Vujoševiću. Kalinić je trčeći kroz blok iz odbrane udario rukom Milosavljevića po bradi, sudije nisu svirale faul, već korake, koje je kapiten crno-belih napravio posle kontakta. Trener crno-belih ušao je potom u teren i vikao na sudije, dok ga direktor Partizana Dragan Todorić nije odgurao ka klupi.

6' 9:9 U igru ulaze Kalinić i Milosavljević. Pavlović na klupi zbog dve lične greške. Cirbes zakucava posle blokade Milutinova na Blažiču.

5' 5:7 Pavlović pogađa posle prodora, Mačvan zatim precizan uz faul, za novo vođstvo Partizana. Problem crveno-belih sa faulima: Dangubić 2, Lazić 2. U igru ulazi Kalinić.

3' 3:2 Na poene Mačvana odgovara Mitrović, trojkom posle "pik en' popa" sa Vilijamsom.

3' 0:2 Prvi koš u seriji postiže Partizan. Mačvan je bio precizan iz okreta, u duelu sa Mitrovićem.

2' 0:0 Još niko nije pogodio obruč.

1' 0:0 Trener Partizana Vujošević zamenio je Đumića Milutinovim posle samo 19 sekundi igre. Na drugoj strani, Pavlović odmah pravi faul u napadu, udarivši laktom Lazića. Nekoliko sekundi kasnije, faul u napadu (takođe zbog lakta) sviran je i Laziću.

Startne petorke:

PARTIZAN: Tepić. Marinković, Pavlović, Mačvan, Đumić.
ZVEZDA: Vilijams, Lazić, Dangubić, Mitrović, Cirbes.

20.55 - Navijači Partizana stacionirani su na svojoj tribini D. Razmena karata na navijačkom nivou još jednom na delu, kao i u ligaškim mečevima pred plej-of.

20.50 - U dvorani je još jedan ljubimac navijača Crvene zvezde - Miloš Ninković, sada fudbaler Evijana. Dočekan je aplauzom, kao i Filip Đorđević, takođe bivši fudbaler kluba sa "Rajka Mitića".

20.43 - Lider crno-belih Aleksandar Saša Pavlović pohvalio je protivnika dan pre meča i govorio o prednosti domaćeg terena.

"Mislim se taj domaći teren i nije pokazivao kao prednost. Tu mislim i na prošlu i na ovu sezonu. Zvezda je jak protivnik, pokazala je da ima dobar tim, koji igra konstantno i dobro cele sezone. Ipak, mislim da smo mi u usponu forme u pravom trenutku i da poslednjih mesec dana igramo dobru timsku košarku. Biće teška serija, ali što se nas tiče mislim da smo u dovoljno dobroj formi. Pokazali smo već da možemo da igramo sa njima. Idemo na pobedu - naravno", rekao je Partizanov broj "tri".

20.36 - S obzirom na to da se finale igra u sistemu "1-1-1-1-1", domaćin sledeće utakmice biće Partizan. Taj meč biće odigran u ponedeljak, 15. juna, takođe od 21.00 čas.

20.32 - Nikola Vučević, NBA centar i veliki navijač Zvezde, takođe je u "Pioniru" i gleda utakmicu uživo. Na istom mestu bio je i u aprilu, tokom finalne serije plej-ofa ABA lige. Tom prilikom objasnio je koliku želju ima da zaigra u crveno-belom.

20.24 - Jovićevo mesto u ekipi Zvezde zauzeo je mladi krilni centar Đorđe Kaplanović. U rotaciji Partizana i Miloš Glišić.

20.22 - U hali je predviđen prostor i za navijače Partizana, koji će biti u svom delu. Prema trenutnoj proceni, očekuje se dolazak grupe od oko 300 navijača crno-belih.

20.15 - Crvena zvezda definitivno će nastupiti bez Stefana Jovića, koji nije u sastavu. Sa druge strane, Partizan očekivano igra bez Eda Murića, koji je završio sezonu početkom juna, zbog povrede ramena.

Partizan brani titulu i dominaciju dugu 13 godina. Zvezda želi svoj prvi šampionski pehar od 1998. godine i "tripletu", koja nikada nije dolazila na Mali Kalemegdan.

Domaćin prve utakmice su crveno-beli, koji su prvi put od 1993. godine stekli "pol poziciju" u odlučujućim borbama za titulu. Rival će im biti branilac titule i najdominantniji tim sa ovih prostora u 21. veku, koji ulazi u svoje 26. finale u poslednjih 29 godina.

U tom periodu, u Humsku je doneto 18 titula prvaka, uključujući i titula namenjena šampionu Evrope. U tim vitrinama stanuje i danas, na početku završnice jako duge i iscrpljujuće sezone, koju oba rivala dočekuju sa zdravstvenim problemima.

Crvena zvezda Telekom, šampion ABA lige, dočekuje duele sa crno-belima sa povređenim Bobanom Marjanovićem i Stefanom Jovićem i neizvesnošću oko njihovog nastupa. Na drugoj strani definitivno neće biti Eda Murića, koji je zbog povrede ramena završio sezonu na prošlom derbiju, u poslednjem kolu Superlige pred plej-of.

"Stekao se utisak da se večito igra večiti derbi", poručio je trener crno-belih Duško Vujošević u četvrtak, sa najavne konferencije za novinare. "Da smo zdravi, odmorni i kompletni - ne bih bio zabrinut", rekao je šef struke crveno-belih Dejan Radonjić.

Poslednji put do ove sezone, Zvezda je pobedila Partizan u plej-of seriji davne 1994. godine, kada je u duelu "večitih" odbranila titulu (3:1). Od tada, Partizan je rušio najvećeg rivala u finalnim ili polufinalnim serijama čak 11 puta - 2000 (3:2), 2002 (2:0), 2005 (2:0), 2006 (3:0), 2007 (3:1), 2008 (2:0), 2009 (3:2), 2010 (2:0), 2012 (3:1), 2013 (3:1), 2014 (3:1)...  Taj niz prekinut je ovog aprila, u polufinalu ABA lige, u kojem je Zvezda slavila u četiri utakmice.

Dakle, od večeras "na stolu" je još jedna serija Partizana i trofej koji je u 21. veku svakog juna završavao samo na jednom mestu - u vitrini stadiona Partizana.

Ostanite uz MONDO i pratite meč u tekstualnom prenosu. Live TV prenos možete pratiti na TV Arena sport.