Košarka

Pobeda Reala u prvom DERBIJU Evrolige: Fener jurio i nije stigao Madriđane

Izvor mondo.rs

"Kraljevski" klub slavio u prvoj velikoj utakmici najjačeg takmičenja. Kampaco ubrzao domaće, a tim Željka Obradovića gubio energiju i fokus dok se bližio kraj.

Izvor: MN Press

Za početak Evrolige, Real Madrid pokazao je mišiće protiv Fenerbahčea.

Prvi veliki derbi sezone završen je trijumfom ekipe Pabla Lasa u Madridu, u utakmici u kojoj je domaćim kontrolisao rezultat i "stezao" goste sve dok nije slomio njihov otpor u poslednjem minutu:

Real Madrid - Fenerbahče 81:75 (30:21, 13:21, 21:13, 17:22)

"Kraljevski klub" je značajnim trijumfom predstavio svoj novi tim, sastavljen od prošlosezonslog "kostura" i dva letnja pojačanja - Nikolasa Laprovitole i Džordana Mikija.

Španci su od starta ušli u dobar ritam, pogađali šuteve, "stegli" odbranu i reagovalaina Obradovićeve varijante sa promenom visine petorki. Fener se u drugoj četvrtini vratio u meč, pa nakratko poveo (44:43), ali je Real ipak konstantno nalazio način da se vrati.

Ulaskom plejmejkera Fakunda Kampaca (14 poena, 8 asistencija) u završnici, Lasov tim je zaigrao sa dovoljnom energijom da trijumfalno krene u sezonu. Iako je Fener imao svoju šansu u završnici ("otvorena" trojka Derika Vilijamsa na 77:73), Džef Tejlor (19 poena) i Entoni Rendolf (15) pokazali su Madriđanima put ka trijumfu.

Imao je Fenerbahče priliku i 20 sekundi pre kraja, ali je Vilijams takođe na "minus 4" (79:75) loše gađao za tri poena uz pokušaj da iznudi prekršaj, pa je Realu potom preostalo samo da dovrši posao.

Najviše poena među gostima na "otvaranju" Evrolige postigao je novajlija Nando De Kolo (22), ali je i on kiksnuo na početku poslednjeg minuta, kada mu je Rendolf "iščupao" loptu iz ruku. Drugo letnje pojačanje Fenera, Derik Vilijams, završio je meč sa 15 poena, a srpski internacionalac Nikola Kalinić postigao je 13.

Takođe, u dvorani Madrida za Fener je u Evroligi debitovao Vladimir Štimac i za 23 minuta u igri postigao četiri poena.

Obradovićev tim će u sledećem kolu gostovati u Beogradu. Narednog četvrtka igraće protiv Crvene zvezde u Štark areni.

Rezultati 1. kola Evrolige:

Himki - Makabi 89:83
/Šved 22p, Jović 0 - Blek 17/

Himki pobedio Makabi (SPORT)
Izvor: Youtube/Euroleague Basketball



Panatinaikos - Crvena zvezda 87:82

Bajern - Armani 78:64
/Lučić 18p, 5 sk - Skola 17, Rodrigez 14/

Real Madrid - Fenerbahče 81:75

u petak

Žalgiris - Baskonija 19.00
Efes - Barselona 19.30
Alba - Zenit 20.00
Asvel - Olimpijakos 20.45
Valensija - CSKA 21.00