Košarka

Zvezda je skidala krunu Realu, ali još ne tamo gde je krunisan - u ARENI!

Autor Mladen Šolak

Šampion Španije opet je na mestu uspeha. Mogu li crveno-beli da obore još jednog velikana?

Izvor: MN Press

Crvena zvezda ponovo ulazi u Štark arenu, na još jedan evroligaški spektakl.

Malo manje od mesec dana nakon pobede protiv Fenerbahčea na Novom Beogradu, regionalni šampion dočekaće na istom mestu još jednog "teškaša" velikog takmičenja i redovnog učesnika Fajnal-for turnira - Real Madrid.

Zanimljivost je da je "kraljevski klub" prethodnih godina samo jednom gostovao crveno-belima na Novom Beogradu i tamo ih pobedio, u "Novogodišnjem" meču Top 16 faze 2015. godine.

Posle tog duela, Madriđani su igrali na parketu crveno-belog "Pionira" i ti mečevi su po pravilu bili uzbudljivi. U novembru 2015, Zvezda je prvi put pobedila favorita predvođena Kvinsijem Milerom, ali i uz veliki doprinos Marka Gudurića i Nikole Rebića. Potom je srušila "kraljeviće" i naredne jeseni, 2016, takođe u dvorani "Aleksandar Nikolić". Bio je to jedan od najboljih nastupa Marka Simonovića za crveno-bele u Evroligi.

I pre i posle tog meča, Madriđani su kod kuće ubedljivo pobeđivali tim sa Malog Kalemegdana, sve do decembra 2017, kada su raspucani crveno-beli napravili veliko iznenađenje i savladali u gostima tim koji je te sezone postao prvak Evrope. Tejlor Ročesti, Milko Bjelica i "meč viner" Pero Antić obeležili su taj podvig, koji je ostao jedan od krupnijih Zvezdinih evroligaških trijumfa na strani.

Nakon toga, večerašnji rivali odigrali su do sada poslednji međusobni meč u "Pioniru". Ponovo je bilo dramatično, ali je tom prilikom ipak pobedio Real, jer je u svojim redovima imao maestralnog Luku Dončića, spremnog da u poslednjem napadu pogodi trojku preko Ognjena Dobrića.

Ovako je izgledao taj koš.


Nekoliko meseci posle ove trojke, Dončić i saigrači vratili su se u Beograd i u Štark areni osvojili Evroligu, pobedom protiv Fenerbahčea u velikom derbiju finala. Luka je postao MVP i na Novom Beogradu odigrao poslednji meč u najjačem kontinentalnom takmičenju.

Zbog tog uspeha, Madriđane će povratak u glavni grad Srbije i u poznatu dvoranu sigurno podsetiti na dane velikog slavlja, u kojem je učestvovao i značajan broj aktuelnog sastava Pabla Lasa.

Ljulj, Rejes, Kampaco, Fernandez, Kozer, Rendolf, Tejlor, Tavares... Ukupno 10 igrača šampionskog sastava igra za Real i ove sezone, u kojoj je šampion Španije počeo učešće u Evroligi sa po tri pobede i poraza, kao i uz perfektan skor u domaćem prvenstvu (7-0).

Svi koji prate najjaču evropsku ligu mogli su da uživaju u nedeljnom spektaklu, u kojem je Real pokazao da mu Baskonijina "paljba" ne može ništa i da kad je važno i Argentinac Gabrijel Dek može da preuzme odgovornost, da predribla čuvara i da pogodi sa distance za pobedu u derbiju.

Osim dobrog znanca reprezentacije Srbije iz Kine, Laso je ovog leta doveo u ekipu i centra Himkija Džordana Mikija (25, 203 centimetra), stigao je i (povređeni) centar Salah Mežri, a tu je i novi Realov biser Usman Garuba (17 godina, 201 centimetar), koji je nastupio u dve evroligaške utakmice.

Kao i uvek, Realov dolazak biće praznik košarke u Beogradu, a na parketu na kojoj je osvojio "La Desimu" dočekaće ga Ognjen Kuzmić, Zvezdin centar koji je prethodne dve godine proveo u dresu "kraljevića".

Izvor: MN Press

On se ovog leta vratio na Mali Kalemegdan upravo iz Madrida, gde zbog povreda nije imao kontinuitet ni dovoljan broj mečeva, a poslednjih nekoliko nedelja nagoveštava da se polako vraća na nivo zbog kojeg je pre dve godine i otišao u tako veliki klub.

Za Kuzmića će to biti lep susret i sigurno posebna inspiracija, kao i za čitav Zvezdin tim, koji posle teškog oktobra ima šansu da još jednim evroligaškim skalpom ostavi za sobom veoma komplikovan raspored. Takođe i da dobije dodatnu energiju za sve što dolazi.

"Biće to još jedna velika utakmica za naš tim, naš grad i za naše navijače. Znamo ko nam je naredni protivnik - veliki klub i tim sa ogromnim kvalitetom", rekao je u najavi utakmice Ognjen Dobrić, koji je nemali broj puta bio rival Madriđanima.

"Oni igraju veoma brzo i moraćemo da se držimo taktičkog plana. Moraćemo i da budemo fokusirani i da pružimo sve što trenutno možemo. Polako hvatamo ritam sa dve važne pobede u poslednjih nedelju dana, ali ovaj meč zahteva dodatni trud. Uz veliki broj navijača i ogromnu podršku, naša energija će nam stvoriti šansu", dodao je borbeni bek.

Crvena zvezda - Real Madrid 19 časova, Štark arena.

Izvor: MN Press



Parovi 7. kola Evrolige

Zenit - Himki 18
Crvena zvezda - Real Madrid 19
Olimpijakos - Efes 20
Makabi - Alba 20.05
Armani - Baskonija 20.45

u petak

Fenerbahče - Bajern 18.45
Žalgiris - Barselona 19
Panatinaikos - Valensija 20.30
Asvel - CSKA 20.45

Tabela: CSKA 5-1, Barselona 5-1, Armani 5-1, Makabi 4-2, Himki 4-2, Efes 4-2, Baskonija 3-3, Žalgiris 3-3, Panatinaikos 3-3, Bajern 3-3, Real Madrid 3-3, Asvel 3-3, Crvena zvezda 2-4, Olimpijakos 2-4, Zenit 2-4, Alba 1-5, Fenerbahče 1-5, Valensija 1-5.