Košarka

Iz Teksasa u Arenu: Zvezda "trezni" Asvel od fešte u San Antoniju!

Autor Mladen Šolak

Srpski i francuski prvak dočekuju večerašnji meč u Štark areni u potpuno drugačijim okolnostima. Veoma neobična priča gostujućeg tima.

Izvor: MN Press

/Pratite tekstualni prenos utakmice Zvezda - Asvel/

"Period u koji ulazimo od petka je za nas test. Da vidimo gde smo", rekao je trener Crvene zvezde Andrija Gavrilović najavljujući današnji (petak) meč protiv Asvela, nakon kojeg će crveno-beli zaista ući u naporan ritam.

Sa druge strane, slično težak raspored očekuje i francuskog prvaka, koji je doputovao u Beograd u sredu ujutru, značajno ranije od drugih gostiju. A, razlog za to je veoma neuobičajen.

Predsednik i prvi čovek kluba, Toni Parker, bio je pre dva dana domaćin francuskom delu tima (i Amerikancu Dejvidu Lajtiju) u San Antoniju, gde je njegov dres tom prilikom podignut pod svodove dvorane Sparsa.

Legendarni francuski plejmejker organizovao je taj "izlet" značajnom delu tima (ukupno osmorici igrača) kao i nizu drugih gostiju iz svoje zemlje. Logično, na taj način su svi zajedno svesno stavili u drugi plan takmičarske obaveze i uoči gostovanja Zvezdi preleteli hiljade i hiljade kilometara.

Praktično, to znači da se Zvezdin večerašnji rival okupio u Beogradu posle nekoliko "vezanih" slobodnih dana usred sezone, a put u SAD sigurno će otežati posao pedantnom crnogorskom treneru Zvezdanu Mitroviću. On vodi ASVEL od 2018. godine (uporedo sa crnogorskom reprezentacijom), a kvalitet svog rada već je pokazao Beogradu prošle sezone - odličnim nastupom u pobedi protiv Partizana u Evrokupu.

I sigurno nije baš srećan zbog okolnosti u kojima našao zbog spektakla u Teksasu.

Tokom leta, posle osvajanja titule u dramatičnoj seriji protiv Monaka Saše Obradovića, Mitrovićev tim dobio je značajno pojačanje povratkom iskusnog šutera Edvina Džeksona (30) iz Budućnosti u svoj matični klub.

Takođe, u Asvel je stigao i njegov vršnjak i nekadašnji saigrač iz reprezentacije, plejmejker Antoan Dio (30), dok je drugi organizator igre Džordan Tejlor (30) došao iz Limoža. Kao i prošle sezone, tu je i izuzetno talentovani "plej" Teo Maledon (18), koga je Beograd video na Partizanovom parketu, ali se on od prvog kola oporavlja od povrede ramena.

Na krilnoj poziciji, Francuzi su ovog leta novim ugovorom potvrdili ostanak proverenog, kreativnog Amerikanca Dejvida Lajtija (31), uparenog sa takođe iskusnim Šarlom Kaudijem (33), članom reprezentacije "trikolora" koja je u kontinuitetu osvajala medalje na Eurobasketima od 2011. do 2015. godine, uz bronzu u Španiji 2014.

Izvor: MN Press



Budžet za igrače - tri miliona evra

"Prva sezona (u Evroligi) predviđena je za učenje i adaptiranje na košarkaški džet-set. Čak nam je i budžet manji nego prošle sezone. Barata se sa 11 miliona evra, ali samo su tri predviđeni za igrače", rekao je Mitrović u izjavi za "Sportski žurnal".

U najavi meča, u Zvezdi su nekoliko puta isticali da je Asvel izuzetno snažan, "fizički" tim i to se veoma odnosi na "peticu" Tonjea Džekirija (25, 213 cm), koji je prvi skakač sa 10,4 uhvaćenih lopti u proseku.

Uz njega, taj kvalitet Mitrovićevom timu daje i mladi krilni centar, atleta Amine Nua (22 godine, 202 cm), kao i Žan-Šarl Livio (26, 205 cm), koji neretko donosi ofanzivne skokove.

Svakako, poznato ime u "unutrašnjoj" liniji tima iz Vilerbana kod Liona je i projektovani prvi centar Adrijen Pejn (28, 208 cm), nekadašnji igrač Minesote, Orlanda i Pantinaikosa, ali on je nastupio samo u prvom kolu i prema ranijim Mitrovićevim rečima još neće biti u kombinaciji za nastup.

U takvom sastavu i sa takvim problemima Asvel je doputovao u glavni grad Srbije, gde će se Zvezda potruditi da mu pruži bolno "trežnjenje" posle dalekog puta i spektakla u San Antonio.

Duel će početi u 19 časova.