VELIKI POTPIS

PARTIZAN ŠOKIRAO CELU EVROPU - OVAKO JE ODJEKNULA BOMBA! Iznenada dobio otkaz, hteli ga evroligaši, a pobedio Obradović!

Autor Milutin Vujičić

Kako je Partizan pobedio u trci za potpis Zeka Ledeja, jednog od najboljih igrača Armanija prošle sezone, koga su tražili evroligaši?

Izvor: MN Press, Profimedia

Partizan je tačno u ponoć aktivirao četvrtu "bombu" prelaznog roka. Nakon što je stigao najbolji evropski trener Željko Obradović, a za njim i zvučna imena Kevin Panter i Aleksa Avramović, crno-beli su nastavili u istom stilu potpisavši poznatog američkog centra Zeka Ledeja.

Možda je dolazak Ledeja i najveće iznenađenje do sada, posebno ako se uzme da je bio jedan od najvažnijih igrača Armanija, učesnika fajnal-fora Evrolige iz prošle sezone, pa su redom svi na "starom kontinentu" ostali u čudu kada su crno-beli pobednički saopštili da je njihov. Nakon jedne od najlošijih sezona u istoriji Partizana, doveli su igrača koji je mogao da igra u bilo kom klubu Evrolige!

Zašto je 27-godišnji Zek Ledej uopšte napustio Armani posle blistave sezone u kojoj je prosečno beležio 10 poena i 4,5 skokova u Evroligi, a poznat je i po odličnom šutu za tri?

Italijanski klub je sve iznenadio kada je početkom jula saopšteno da raskidaju ugovor sa Ledejom pošto se mislilo da će i u 2021/22 biti jedan od nosilaca igre Etorea Mesine, međutim očigledno je da su u Milanu imali druge planove.

Dok su se igrači poput Malkoma Dilejnija čudili nelogičnom potezu Armanija, klub je radio na dovođenju njegove zamene i nije razočarao navijače.


Potpisali su sjajnog Nikola Melija, italijanskog košarkaša koji je predstavljen čim je sa "azurima" u Beogradu obezbedio Olimpijske igre, ali je njegov povratak iz NBA lige i otkaz Zeku Ledeju bio jasan signal ostalim klubovima Evrolige da je "bomba igrač" na tržištu.

Specijalizovani portal "Jurohups" preneo je informaciju da je više bogatih klubova Evrolige kontaktiralo Ledeja i da pregovaraju sa njim, ali se na kraju ispostavilo da je Partizan bio brži i konkretniji od njih.

Radi se o fenomenalnom košarkašu koji je imao više blistavih momenata prošle sezone, od kojih je možda i najupečatljiviji koš za pobedu protiv Bajerna (79:78) u poslednjoj sekundi na startu plej-ofa Evrolige, nakon maestralne akcije iz auta.

Zek Ledej (sport)
Izvor: YouTube/Olimpia Milano TV

Ledej je još dominantniji bio u italijanskom prvenstvu u kom je prosečno beležio 15,8 poena i 6,8 skokova u regularnom delu sezone, ali je ostao bez titule pošto je Virtus napravio veliko iznenađenje.

Zanimljivo je da će ovo biti njegova peta sezona u Evropi i peti različiti tim - iz pete različite zemlje. Počelo je 2017. godine u izraelskom Hapoelu, pa je bio u grčkom Olimpijakosu, litvanskom Žalgirisu i pomenutom italijanskom Milanu, dok će sada igrati u Srbiji u dresu Partizana.

Oduševljenje nije krio ni njegov dojučerašnji saigrač Kevin Panter iz Armanija, a reagovao je i Džastin Kobs, košarkaš Budućnost, porukom da crno-beli sjajno rade ovog leta.