INTERVJU

EKSKLUZIVNO: SRBIJA OSTALA BEZ TIMA U LIGI ŠAMPIONA! "Bili smo spremni da igramo, samo da smo dobili potvrdu..."

Autor Nikola Lalović

Čelnici KK Zlatibor otkrili su nam da su odbili učešće u FIBA Ligi šampiona zbog neizvesnosti oko toga koje će takmičenje igrati naredne godine.

Izvor: MN Press

Kao bomba je odjeknula vest da je KK Zlatibor dobio ponudu da zaigra u FIBA Ligi šampiona, a iz kluba su ubrzo tu informaciju i potvrdili u razgovoru za MONDO. 

Nažalost klub iz Čajetine neće igrati Evropu ove godine. Iz Zlatibora poručuju da su zbog neizvesnosti vezanog za to koja će sve takmičenja igrati naredne sezone morali da odustanu od istorijskog učestvovanja u FIBA Ligi šampiona.

"Odustali smo od prijave, razlog je jedan jedini, neizvesnost oko nastupanja naredne sezone u ABA 1 ligi", počeo je svoje izlaganje za MONDO predsednik kluba Rajko Pelverović.

Da podsetimo, Zlatibor je osvojio ABA 2 ligu i na terenu izborio mesto u ABA ligi, ali je zbog nacionalne kvote i prevelikog broja srpskih klubova u eliti morao da igra baraž sa timom Borca iz Čačka. Tu su izgubili, nakon čega su se žalili ligi. Ipak, kako odluka o eventualnom proširenju takmičenja nije donesena, oni nisu mogli da podnesu prijavu za igranje u Ligi šampiona. 

"Pošto nismo dobili još pozitivan odgovor, nismo sigurni da ćemo igrati, svako prijavljivanje bi izazvalo da u sledećoj sezoni igramo tri takmičenja, odnosno ABA 2 ligu, FIBA Ligu šampiona i Košarkašku ligu Srbije. To je za nas veliko opterećenje i ne bi mogli da nastupamo u tri takmičenja", nastavio je on.

U ranijem razgovoru predsednik Zlatibora je istakao da je za FIBA Ligu šampiona potreban veći budžet nego što ga je klub do sada imao, ali klub je uz podršku sponzora i lokalne zajednice to uspeo da obezbedi.

"Osnovni razlog odustajanja je neizvenost oko učešća u ABA ligi, mi smo bili spremni i igrali bismo da smo do sada imali potvrđeno učešće u ABA. Onda bi igrali dva takmičenja, ABA 1 i FIBA Ligu šampiona. U svakom smislu te reči imali smo punu podršku lokalnje samouprave i zajednice koje klub dolazi, ali druge stvari nam nisu išle još uvek u prilog nismo smeli da podnosimo kandidaturu", naveo je on.

Jednostavno je, tri takmičenja ne mogu da se igraju u jednoj sezoni jer se kalendari preklapaju i usled toga Čajetina je ostala bez Evrope. 

"Od toga sve zavisi. Za srpski tim koji igra ABA 2 i Košarkašku ligu Srbije je nemoguće da igra Evropu jer se podudaraju kalendari. Jedini način dolaska u ABA 1 je kroz ABA 2, tako da ako nam ne bude priznat rezultat koji smo ostvarili na terenu sutra za zeleneim stolom moraćemo naredne sezone da pokušamo da ostvarimo isti rezultat i da se plasiramo u ABA 1. Neigranjem ABA 2 i igranjem Evrope mi bi sebi praktično uskratili pravo da igramo ABA 1 ligu naredne sezoni", naveo je Pelverović u izjavi za MONDO.

Sada Zlatibor čeka još jednu odluku, zasedanje ABA lige na kome će se odlučivati o eventualnom proširenju i dozvoljavanju Čajetincima da igraju ABA 1. Ukoliko se to desi ostaće žal za FIBA Ligom šampiona, a ako se ne desi, žal zbog toga što najbolji tim ABA 2 lige zbog proceduralnih razloga nije igrao takmičenje koje je na terenu izborio.